Sari direct la conținut

Putin lansează la apă două spărgătoare de gheață nucleare din biroul de la Kremlin

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat marți „puterea arctică” a Rusiei la o ceremonie de lansarea la cheu a două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară care vor asigura navigația pe tot parcursul anului în vestul Arcticii, notează Reuters.

Prezidând prin videoconferință de la Kremlin la ceremonia de lansare din fosta capitală imperială Sankt Petersburg, în nordul Rusiei, Putin a declarat că astfel de spărgătoare de gheață au o importanță strategică pentru țară.

„Ambele spărgătoare de gheață fac parte dintr-un proiect de mare anvergură și arată activitatea noastră de retehnologizare și reaprovizionare a flotei naționale de spărgătoare de gheață, pentru a consolida statutul Rusiei de mare putere arctică”, a declarat Putin.

Arctica capătă o importanță strategică mai mare din cauza schimbărilor climatice, deoarece reducerea calotei glaciare deschide noi rute maritime. În regiunile arctice ale Rusiei se află vaste resurse de petrol și gaze naturale, inclusiv o uzină de gaz natural lichefiat în Peninsula Yamal.

Citește și:

Spărgătoarele de gheață nucleare Yakutia și Ural

Putin a zâmbit în timp ce spărgătorul de gheață nuclear Yakutia a fost lansat la apă și a stat în picioare în timp ce imnul național rusesc a onorat ridicarea drapelului rusesc pe spărgătorul de gheață Ural, care își va începe activitatea în decembrie.

Yakutia, cu o lungime de 173,3 metri și un deplasament de până la 33.540 de tone, poate sparge gheața de până la trei metri. Acesta va intra în serviciu în 2024.

Alte două spărgătoare de gheață din aceeași serie, Arktika și Sibir, sunt deja în serviciu, iar un altul, Chukotka, este programat pentru 2026.

Putin a declarat că un spărgător de gheață nuclear super-puternic de 209 metri, cunoscut sub numele de „Rossiya”, cu un deplasament de până la 71.380 de tone, va fi finalizat până în 2027. Acesta va fi capabil să spargă gheața cu o grosime de patru metri.

„Sunt necesare pentru studierea și dezvoltarea Arcticii, pentru a asigura o navigație sigură și durabilă în această regiune, pentru a crește traficul de-a lungul rutei maritime nordice”, a spus Putin.

„Dezvoltarea acestui cel mai important coridor de transport va permite Rusiei să își valorifice mai mult potențialul de export și să stabilească rute logistice eficiente, inclusiv către Asia de Sud-Est.”

Putin vrea să își consolideze prezența în Arctica

Putin, care a venit la putere în 1999, promițând să pună capăt haosului declanșat de prăbușirea Uniunii Sovietice, a consolidat în liniște prezența Rusiei în Arctica, unde are peste 24.000 km de coastă care se întinde de la Marea Barents până la Marea Okhotsk.

Din 2005, Rusia a redeschis zeci de baze militare din epoca sovietică din Arctica, și-a modernizat marina și a dezvoltat noi rachete hipersonice concepute pentru a evita senzorii și apărarea SUA.

Experții arctici spun că Occidentului i-ar lua cel puțin 10 ani pentru ca să recupereze decalajul cu armata Rusiei în regiune, dacă ar alege să facă acest lucru.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro