Sari direct la conținut

PwC: 40% din companiile private vor majora salariile angajatilor in 2011

HotNews.ro

Aproape 40% dintre companiile private au bugetat majorari salariale pentru 2011, cresterea medie fiind de 6,8%, dupa ce in acest an salariile au avansat cu 4,3%, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Reprezentantii companiei de consultanta arata insa ca asteptarile privind cresterile salariale sunt prea optimiste.

„Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii”, a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica din PwC.

El a mai adaugat ca, din punctul de vedere al PricewaterhouseCoopers, asteptarile privind cresterile salariale sunt prea optimiste.

In acest an, aproape 70% dintre companiile participante la studiu au crescut sau intentioneaza sa creasca salariile, in timp ce restul nu intentioneaza sa majoreze salariile sau nu au luat nicio decizie.

„Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca cresterile salariale au variat intre 2,9% in retail si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal”, a mai spus Peter de Ruiter.

Reprezentantii PwC atrag insa atentia ca in 2010 angajatii au pierdut din puterea de cumparare, in conditiile in care cresterea salariilor a fost mai mica decat inflatia prognozata pentru acest an, de 8%.

Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii, avand 140.000 de angajati si peste 700 de posturi diferite din noua sectoare economice diferite (industria agrochimica, industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro