Sari direct la conținut

Radu Craciun, BCR: Pentru mine, in acest moment, proiectul zonei euro este un proiect cu semne de intrebare

HotNews.ro
Radu Craciun, Foto: Arhiva personala
Radu Craciun, Foto: Arhiva personala

„Impactul diferentelor culturale din zona euro asupra competitivitatii a fost subestimat. Mai mult, s-a subestimat si problema lingvistica din interiorul zonei euro, si am sa va dau si un exemplu: acum in Germania somajul este practic zero, in vreme ce in Grecia jumatate din populatia care ar putea sa munceasca este somera. Daca piata muncii ar fi functionat normal, foarte multi greci s-ar fi dus sa lucreze in Germania. Dar aceasta piata nu functioneaza si un motiv foarte important pentru care nu functioneaza este imposibilitatea de a comunica. UE nu va fi niciodata SUA pentru ca nu ai o limba comuna si nu ai acea mobilitate a fortei de munca pe care o vedem in SUA. Pentru mine, proiectul euro este un proiect cu semn de intrebare. Sigur, s-au facut realizari, dar acestea sunt succese pe termen scurt. Intrebarea este daca proiectul euro este valid pe termen lung”, a spus economistul sef al celei mai mari banci locale (BCR), Radu Craciun.

Reamintim ca Romania si-a propus ca tinta pentru trecerea la euro anul 2020, desi exista incertitudini cu privire la viitoarea configuratie a Eurolandului. Desi teopretic, toti membrii Uniunii Europene vor trebui la un moment dat sa treaca la moneda unica, atat Marea Britanie cat si Norvegia si-au negociat clauze care pot sa amane la infinit adoptarea euro. Proiectul aderarii la moneda unica a Romaniei e vazut de unii economisti ca viitoarea „ancora” care sa mobilizeze romanii, similara cu cea care a fost reprezentata de aderarea la UE.

Radu Craciun pune insa sub semnul intrebarii „avantajele” de a fi membri ai Eurolandului, iar realitatea ultimelor luni pare sa-i confirme temerile.

„Deocamdata constatam o eterogenitate in zona euro si chiar o divergenta. Si cred ca acest lucru se intampla este pentru ca s-a subestimat impactul diferentelor culturale din zona euro asupra competitivitatii. Mai mult, s-a subestimat problema lingvistica din interiorul zonei euro. Am sa va dau si un exemplu: in Germania in momentul de fata somajul este practic zerio, in vreme ce in Grecia jumatate din populatia care ar putea sa munceasca este somera. Daca piata muncii ar fi functionat asa cum ar fi trebuit sa functioneze foarte multi greci s-ar fi dus sa lucreze in Germania.Dar aceasta piata nu functioneaza si un motiv foarte important este imposibilitatea de a comunica. UE nu va fi niciodata SUA pentru ca nu ai o limba comuna si nu ai acea mobilitate a fortei de munca pe care o vedem in SUA. Pentru mine, proiectul euro este un proiect cu semn de intrebare. Sigur, s-au facut realizarei, dar acestea sunt succese pe termen scurt. Intrebarea este daca proiectul euro este valid pe termen lung. Pentru ca pana acum, criza a exacerbat slabiciunile UE si ale zonei euro”, a spus joi Radu Cracioun, la un seminar de specialitate, moderat de economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

„Un alt dezavantaj, a continuat Craciun, este plata oalelor sparte de altii. Tarile din zona euro in acest moment platesc oalele sparte de greci. Trebuie sa spunem ca in momentul in care aderi la zona euro va exista si acest cost”, a mai explicat economistul sef al BCR.

In opinia lui, UE arata in momentul de fata foarte multe fisuri, unele dintre ele pe punctul de a se largi. „Cred ca trebuie sa privim cu realism aceasta comunitate in care ne propunem sa intram si sa intelegem foarte bine ce consecinte ar putea avea pentru noi o astfel de prezenta. Grecia nu a facut acum altceva decat sa cumpere timp. Si mai cred ca grecii nu vor putea ramane in zona euro fara stergerea unei parti din datoria externa. Oricat de multe am citi in presa, nu cred ca Eurolandul e un drum cu un singur sens. Ne putem imagina situatii in care unele tari sa clacheze. Pe termen lung se va pune foarte serios problema unei zone euro cu doua viteze, inclusiv folosind criterii culturale”, a conchis Craciun.

Citeste si : Uniuni, reuniuni si nunti monetare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro