Sari direct la conținut

Răniții din Colectiv vor beneficia de tratament decontat de stat "atâta timp cât au nevoie". Guvernul va emite Ordonanță de Urgență

HotNews.ro
#Colectiv, Foto: HotNews/ Sebastian Rotaru
#Colectiv, Foto: HotNews/ Sebastian Rotaru

Supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv, răniți grav în incendiul de acum 4 ani, vor beneficia de îngrijire medicală decontată de statul român „atâta timp cât au nevoie”, Guvernul urmând să emită o Ordonanță de Urgență de modificare a legii sănătății în acest sens, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Răniții din Colectiv beneficiază, în acest moment, de tratament decontat până la data de 31 decembrie 2020. Sorina Pintea spune că acesta va fi prelungit „astfel încât să nu mai aibă temeri că cineva, vreodată, le-ar putea opri tratamentul”.

„În urma scrisorii deschise pe care au adresat-o, am discutat și cu premierul Viorica Dăncilă și susținem propunerea lor de modificare a legislației astfel încât să primească îngrijire atâta timp cât au nevoie. Termenul de decontare este în acest moment 31 decembrie 2020”, a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că legea sănătății va fi modificată prin Ordonanță de Urgență „astfel încât să nu mai aibă temeri că cineva, vreodată, le-ar putea opri tratamentul”.

Sorina Pintea a precizat că în acest program au intrat 30 de pacienți, iar „în acest moment, în 2019, avem 16 pacienți aflați în acest program de tratament decontat”.

Supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, care au suferit răni grave în seara de 30 octombrie 2015, cer ca statul român să le asigure costul tratamentelor de care au nevoie pe toată durata vieții, nu doar până la finalul anului 2020, ceea ce este „totalmente insuficient”. Răniții din Colectiv au trimis ieri o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în care arată că „trupurile noastre nu s-au refăcut după rănile suferite, și, conform actelor medicale primite de la medicii curanți, nici nu se vor mai reface vreodată, deoarece arsura este oricum o boală cronică, iar sechelele noastre postcombustionale, de o severitate neobișnuită, agravată de toate viciile de tratament, sunt permanente și vor necesita atenție medicală pe viață”.

Supraviețuitorii incendiului pot beneficia, în acest moment, de tratament gratuit doar până la finalul anului 2020, ceea ce, spun ei, este „totalmente insuficient”. Ei atrag, de asemenea, atenția că „limitarea temporală a acordării sprijinului ne creează foarte mult stres emoțional și ne obligă să facem ceea ce putem numi un ‘maraton’ de operații complexe ce necesită anestezie totală, lucru care ne afectează serios sănătatea. Cei mai mulți dintre noi am suferit deja zeci de intervenții chirurgicale în doar 4 ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. Acest lucru are consecințe nefaste asupra sănătății noastre fizice și mintale și crește riscul de complicații serioase care se pot petrece în timpul anesteziei, ducând chiar până la deces. De asemenea, pentru a obține rezultate optime de pe urma operațiilor este ideal să existe pauze de câteva luni, sau uneori de câțiva ani între intervenții, pauze pe care noi nu ni le permitem din cauza acestei limitări temporale. Din moment ce sechelele noastre sunt permanente și nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care ni se acordă sprijin să fie nelimitată. Așa cum boala noastră este pe toată viața, avem nevoie ca și tratamentul să fie la fel”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro