Raport CNA pe 2015: Consiliul s-a intrunit in 61 de sedinte si a aplicat 69 amenzi, de 2,4 milioane
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a intrunit anul trecut in 61 de sedinte publice, in care a aplicat pentru incalcarea legislatiei audiovizualului 69 de amenzi, in cuantum de 2.404.000 de lei, potrivit raportului de activitate al CNA pe 2015, citat de Mediafax.
CNA a adoptat in sedinta de marti raportul de activitate al Consiliului pentru anul 2015. Raportul a fost adoptat cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenti: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu (presedintele CNA), Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu (vicepresedintele CNA).
Potrivit Legii audiovizualului, raportul anual de activitate al CNA trebuie depus la comisiile de specialitate ale Parlamentului pana pe 15 aprilie.
Pe de alta parte, anul trecut a fost modificata Legea Audiovizualului care acum prevede posibilitatea demiterii presedintelui Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de catre Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al institutiei.
Raportul de activitate al institutiei a fost realizat pe baza rapoartelor sefilor structurilor de specialitate din CNA, potrivit precizarilor facute in sedinta de marti de Mihaela Tica, sefa Biroului Comunicare si Relatii cu Publicul din Consiliu.
Astfel, in anul 2015, Consiliul s-a intrunit in 61 de sedinte publice, a acordat 165 de licente audiovizuale, a acordat 139 de avize de retransmisie operatorilor de cablu.
Consiliul a emis, de asemenea, doua Decizii: una privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilitatii si de cedare a licentei pentru difuzarea in sistem digital terestru (Decizia 304/11.06.2015) si alta, pentru modificarea si completarea Deciziei 277/ 2013, referitoare la acordarea, prelungirea, cedarea licentei, cu exceptia celor pentru difuzarea in sistem digital terestru.
In 2015, CNA a formulat raspuns pentru 2.223 de petitii trimise in scris, dintre care 1753 (78%) s-au referit la posturile centrale de radio si de televiziune. De asemenea, serviciul de specialitate al CNA a efectuat aproape 1.724 de inspectii si verificari la statiile de radio, televiziune si retelele de cablu din teritoriu.
In urma analizelor in sedinte publice, CNA a decis sa aplice 145 de sanctiuni, dintre care 75 de somatii publice, 69 de amenzi, in cuantum de 2.404.000 de lei si o decizie privind rectificarea unor informatii eronate. Banii proveniti din amenzile aplicate de CNA merg la bugetul de stat.
Conform modului in care a fost supus votului, raport de activitate al CNA pentru anul 2015 a fost adoptat „cu observatii”.
In cadrul discutiilor, presedintele CNA, Laura Georgescu, a avut mai multe sugestii si observatii, printre care si anexarea unor concluzii din raportul Curtii de Conturi, raport care este in lucru.
Rasvan Popescu a spus ca acest lucru nu s-a mai facut pana acum.
Tot in raportul de activitate al CNA este mentionat si faptul ca activitatea din 2015 a Consiliului a fost reflectata in circa 1.400 de articole (stiri, opinii, interviuri, comunicate) de catre agentiile de presa si publicatiile online, 40% facand referire directa la sedintele publice ale Consiliului.
Dintre site-urile de presa, potrivit CNA, Mediafax a publicat cele mai multe stiri despre activitatea Consiliului.