Sari direct la conținut

Raport: Programul NASA de explorare spatiala cu echipaje umane este sortit esecului

HotNews.ro
Buzz Aldrin pe Luna, Foto: NASA/ Apollo Project
Buzz Aldrin pe Luna, Foto: NASA/ Apollo Project

Academia Americana de Stiinte critica intr-un raport recent programul Agentiei Spatiale Americane de explorare spatiala cu echipaje umane, pe care il considera sortit esecului, informeaza AFP. Totodata, institutia critica pierderea dominatiei americane in sectorul spatial, preconizand intoarcerea astronautilor pe Luna inainte de a „cucerirea” Planetei Marte.

„Continuarea abordarii actuale a NASA, care dezvolta un sistem de lansare si o capsula pentru a zbura in spatiu dincolo de orbita terestra, continuand in acelasi timp sa exploateze aproape de una singura Statia Spatiala Internationala (ISS) pana la jumatatea anilor 2020, cu un buget care nu acopera inflatia, este o invitatie la esec si deziluzii”, scriu autorii documentului de 286 de pagini realizat de National Research Council.

Agentia spatiala americana nu a dat publicitatii calendarul sau, insa principala ei ambitie este de a trimite astronauti in spatiu pentru a „captura” un asteroid, inainte de a ajunge pe Marte.

In plus, considera comitetul format din experti independenti, aceasta situatie „poate duce la pierderea perceptiei internationale pe termen lung potrivit careia Statele Unite reprezinta natiunea dominanta din punct de vedere spatial”.

„Statele Unite sunt lideri in explorarea spatiala cu echipaje umane de peste 50 de ani, iar activitatile noastre pe orbita terestra alaturi de partenerii nostri se incheie odata cu finalizarea proiectului ISS”, a subliniat Jonathan Lunine, directorul Centrului de cercetari spatiale de la Universitatea Cornell, copresedinte al comitetului care a redactat acest raport.

„Trebuie sa decidem acum, in calitatea de natiune, in ce fel ne vom angaja in explorarea spatiala cu echipaje umane dincolo de orbita terestra si intr-o maniera durabila”, a adaugat el.

„Printre putinele destinatii posibile, cum ar fi o intoarcere pe Luna, cea mai indepartata si dificila este misiunea de a pune oameni pe Marte, iar acesta ar trebui sa fie obiectivul nostru principal. Toate programele spatiale ale potentialelor parteneri tind spre acest obiectiv”, a subliniat acelasi cercetator.

Insa pentru ca explorarea umana sa avanseze in spatiul indepartat, va fi nevoie de decenii si de cateva sute de miliarde de dolari, estimeaza raportul.

Cooperarea cu China

Desi autorii nu fac nicio recomandare bugetara, ei estimeaza ca nu va exista nicio posibilitate reala de a pune oameni pe Marte cu bugetul american actual.

„Comitetul nostru a ajuns la concluzia ca intreg programul de explorare cu echipaje umane va avea nevoie nu doar de un buget adecvat, ci si de un sprijin din partea conducatorilor natiunii”, arata Mitchell Daniels, rectorul Universitatii Purdue si copresedinte al comitetului de experti, intr-o critica adusa presedintelui Barack Obama si Congresului american.

„Un astfel de angajament nu trebuie sa isi schimbe directia odata cu fiecare nou scrutin electoral, pentru ca liderii nostri sunt esentiali in procesul de punere in practica a investitiilor durabile ale tarii in domeniul zborurilor spatiale cu echipaje umane”, considera academicianul.

Raportul estimeaza ca succesul unui astfel de program va avea nevoie de un consens national asupra obiectivului sau si de o cooperare internationala, inclusiv cu China, considerata de Washington drept un rival.

Autorii propun de asemenea trei abordari potentiale pentru cucerirea planetei Marte, dintre care doua prevad o revenire prealabila a americanilor pe Luna.

Realizatorii raportului considera ca revenirea pe suprafata Lunii va favoriza o cooperare internationala, dat fiind interesul pe care aceasta destinatie il genereaza in randul altor natiuni. In plus, acest proiect ar permite punerea la punct a tehnologiilor de aselenizare si de plasare a modulelor de locuit, utile pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Administratia Obama sprijina si o misiune catre un asteroid, inainte de a trimite astronauti pe Marte. Presedintele Barack Obama a renuntat la ideea unei reveniri pe Luna in 2010, considerata prea costisitoare, desi figura ca pas intermediar in programul de cucerire a planetei rosii aprobat de predecesorul sau, George W. Bush.

Insa expertii sunt de parere ca procesul de capturare a unui asteroid va necesita numeroase tehnologii fara utilitate pentru misiunile de pe Marte.

Reactionand la raport, NASA a spus ca a facut deja „progrese importante in directia ajungerii pe Marte si ca va continua in aceasta directie”.

„Acest raport este probabil cel mai franc in legatura cu faptul ca noi nu avem un obiectiv clar enuntat in programul nostru de explorare spatiala cu echipaje umane”, a declarat pentru AFP John Logsdon, fostul director general de la Space Policy Institute din Washington. „Nu cred insa ca acest raport va schimba ceva”, a adaugat cu regret omul de stiinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro