Sari direct la conținut

Raportul libertatii presei FreeEx: Mogulii au devenit mai mult ca niciodata vedetele propriilor institutii media. Continutul relevant – sufocat de jurnalismul de haita

HotNews.ro

Criza soldata cu mii de disponibilizati in sectorul mass-media si patronii de presa ajunsi in centrul dezbaterilor publice se numara printre cele mai importante trasaturi ale evolutiei mass-media din Romania in 2010, potrivit celui mai recent raport FreeEx privind libertatea presei, dat publicitatii luni. Acesta trece in revista toate evenimentele ce au avut un impact asupra libertatii de exprimare anul trecut si arata, intre altele, ca „mogulii au devenit, mai mult ca niciodata, vedetele propriilor institutii de presa”, iar „continutul editorial relevant si verificabil este pe cale de disparitie”.

Raportul arata ca pe piata media, afectata in continuare puternic de criza, „imixtiunile politicului si ale intereselor obscure in activitatile editoriale ale unor institutii de presa/publicatii au avut repercusiuni negative si in sfera de business”, fiind este data drept exemplu, in acest sens, decizia grupul media german WAZ de a se retrage de pe piata media locala.

Evolutiile cu cel mai mare impact asupra libertatii presei in ultimul an, potrivit raportului FreeEx:

  • Concedierile masive in sectorul mass-media de la inceputul crizei, inchiderea multor ziare locale si scaderea veniturilor din publicitate si a tirajelor multor ziare de referinta
  • „Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.”
  • „Continutul editorial relevant si verificabil este pe cale de disparitie, sufocat de jurnalismul de haita, isteric, manipulator, opinia partizana si infotaiment.”
  • „Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, rezultat al degradarii profesionale a presei.”
  • Autoritatile si politicienii au promovat initiative legislative cu impact negativ asupra libertatii de exprimare si a independentei presei, care nu au fost, insa, adoptate (ex.: legitimatii de presa obligatorii, interdictie de publicare pentru cei cu antecedente penale, declaratii publice de interese  obligatorii pentru jurnalisti, intrarea TVR International in subordinea Ministerului de Externe, retragerea licentelor pentru presa scrisa care defaimeaza).
  • Legea de functionare a radioului si televiziunii publice nu a fost reformata, Consiliile de Administratie raman politizate.
  • Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.
  • Curtea Constitutionala a vrut sa secretizeze date din declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor.
  • Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca insulta si calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.
  • Reclama mascata – lipsa unor demarcatii clare intre publicitate si materialele jurnalistice – este o problema serioasa
  • „Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.”
  • Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o foarte mare masura alarmant chiar de catre politisti si persoane publice.
  • Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata.

Vezi atasat raportul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro