Raportul macro trimestrial al BCR
* Restrangerea considerabila a cererii externe, dar si lipsa sprijinului consistent oferit cresterii economice vor conduce la o crestere economica negativa situata in jurul valorii de -2,1% in 2009; cu toate acestea, amploarea declinului economic ar putea fi mai mica in Romania in comparatie cu unele state din zona euro.
* Spre deosebire de experienta altor tari care se confrunta cu scaderea pronuntata a inflatiei, Romania se afla inca in fata unor presiuni inflationiste persistente; deprecierea cursului de schimb de la inceputul anului, evolutia nefavorabila a anumitor preturi administrate, dar mai ales oferta interna limitata de bunuri si servicii sunt principalii factori de risc la adresa inflatiei.
* Evolutia investitiilor straine directe s-ar putea situa peste anticipatii, in ciuda contextului international extrem de nefavorabil, dar si a anumitor schimbari metodologice.
* Relaxarea politicii monetare din a doua parte a anului va avea loc treptat, evolutia inflatiei, presiunile interne si externe asupra cursului de schimb si executia bugetara fiind principalii factori care vor influenta amplitudinea reducerilor succesive ale dobanzii de politica monetara.
* Imbunatatirea perceptiei de risc la adresa Romaniei ulterioara incheierii acordului cu FMI si UE va continua numai in cazul finalizarii in bune conditii a obligatiilor asumate, prin atingerea tintelor si indeplinirea reformelor solicitate de institutiile financiare internationale intr-un an electoral.
* Un deficit bugetar de 4,6% din PIB in conformitate cu prevederile acordului cu FMI si UE este posibil, insa intr-un scenariu care indica atat o scadere a veniturilor bugetare cat si a cheltuielilor prin comparatie cu 2008.
Acestea sunt principalele concluzii ale Sintezelor macroeconomice trimestriale ale BCR.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.