Sari direct la conținut

Raportul MCV: Decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerile unor membri CSM asigura credibilitatea noului Consiliu

HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres

Decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerile lui Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea ca membri in noul CSM „creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu”, se arata in Raportul de Monitorizare pe Justitie, publicat vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana. In raport se mai atrage atentia ca este „important sa se asigure functionarea intre timp a CSM, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate” si se precizeaza ca „preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar”.

Ce se mentioneaza in raport privind noul CSM si de invalidarea alegerii unora dintre membri:

  • Preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar, mai precizeaza raportul MCV.
  • In ceea ce priveste alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, legalitatea mandatelor mai multor membri ai Consiliului a fost contestata, fiind introdusa si o actiune in instanta in acest sens, decizia finala nefiind inca pronuntata.
  • Decizia Curtii Constitutionale din ianuarie de a invalida alegerile in cazul unora dintre membri creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu. Va fi important sa se asigure functionarea intre timp a Consiliului, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate.

Plenul Senatului a validat, pe 14 februarie, cu 64 de voturi pentru si 48 impotriva, lista a 8 membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei din luna ianuarie a Curtii Constitutionale care a invalidat – la cererea membrilor PDL – candidaturile a trei magistrati si a unui reprezentant al societatii civile. Cei trei sunt judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea.

Plenul a adoptat varianta propusa de reprezentantii puterii, respinsa initial in Comisia juridica, prin care au fost validati doar cei opt magistrati. Pentru cele trei locuri vacante, CSM va organiza alegeri pe palierele respective in randul magistratilor in toata tara.

Dupa validarea listei de 8 magistrati ca membri in CSM, senatorii au decis ca situatia reprezentantilor societatii civile „sa fie rezolvata de urgenta la o data ulterioara”, dupa cum a precizat senatorul PDL Iulian Urban. Senatul a pus problema pe ordinea de zi in sedinta de miercuri, 16 februarie, insa din lipsa de cvorum, problema a fost mutata pentru sedinta de luni, 21 februarie.

Contre in senat pe tema validarii membrilor CSM

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o „lista scurta”. Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane – Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea – care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, cererea fiind acceptata de Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala a invalidat si alegerea lui Victor Alistar ca membru CSM din partea societatii civile dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a trimis o sesizare care contesta validarea lui Victor Alistar ca membru al CSM din partea societatii civile. Agentia invoca faptul ca Victor Alistar nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani dupa ce in 2009 a primit o constatare de incompatibilitate, un verdict care, potrivit Agentiei, a ramas definitiv si irevocabil dupa ce Alistar nu a contestat decizia in termenul prevazut de lege si la instanta corespunzatoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro