Sari direct la conținut

Răzvan Nicolescu: Ne pregătim, cu voioșie, să punem toată populația României în brațele lui Putin cheltuind miliarde de euro cu conectarea de noi localități la gaze

HotNews.ro
Razvan Nicolescu, Foto: Hotnews
Razvan Nicolescu, Foto: Hotnews

Mă uitam pe programele europene de finanțare și văd încă miliarde de euro pe care România se pregătește să-i aloce programelor și proiectelor în domeniul gazului natural, inclusiv conectarea de noi localități la gaz natural, a declarat Răzvan Nicolescu, președinte Asociația Energie Curată și Lupta Împotriva Schimbărilor Climatice și membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Potrivit acestuia, este cea mai mare greșeală strategică pe care o putem face în acest moment.

„Ne pregătim, cu foarte mare voioșie, să punem toată populația României în brațele rușilor și mai ales în brațele lui Puțin cheltuind miliarde de euro cu conectarea de noi localități, fără să avem vreun beneficiu economic semnificativ din aceste inițiative. Majoritatea conductelor pe care le instalăm nu sunt produse nici măcar în UE. Trebuie să ne oprim cu acest lucru și să ne oprim cât mai putem”, a spus el, în cadrul unei conferințe organizată de cursdeguvernare.

• Nu că risipim niște miliarde de care e mare mare păcat, ci că ne îndreptăm spre un dezastru din punct de vedere strategic.

Altfel, spune el, mi se pare important să pariem pe niște mize în zona de tranziție energetică.

„De exemplu ar putea fi producția de baterii și pentru stocare și pentru industria auto-moto. Am putea încuraja producția de panouri fotovoltaice, componente pentru energia eoliană, componente pentru energia nucleară. Important este să ne hotărâm, pe zona publică, ce anume vrem să încercăm. Timpul nu este prietenul nostru”, a mai afirmat Nicolescu.

• În următorii 3-4 ani se joacă un secol. Adică ce nu vom face în următorii 3-4 ani va marca întregul secol.

• Miza este ca în această tranziție energetică să reușim să producem o parte din echipamentele necesare aici la noi în România.

„E important ca pe partea de autorități să se încerce încurajarea unor astfel de inițiative economice care ar putea practic să genereze, din punctul meu de vedere, un nou model economic adaptat la realitățile lumii în ca trăim”, a precizat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro