Sari direct la conținut

RCS&RDS va lansa gradual in tara, din 20 octombrie, servicii 4G si in banda de frecvente 2100 MHz, pe care opereaza majoritatea smartphone-urilor

HotNews.ro
Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS, Foto: Hotnews
Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS, Foto: Hotnews

​RCS&RDS va lansa, incepand cu 20 octombrie, servicii de comunicatii mobile 4G in banda de frecvente de 2100 MHz, pe care opereaza majoritatea smartphone-urilor si in care operatorul a furnizat anterior numai servicii 3G. Primele orase in care vor fi lansate aceste servicii vor fi Oradea si Pitesti, urmand ca pana in ianuarie 2017 sa fie lansate gradual in mai marile orase. Mutarea este motivata de faptul ca RCS&RDS furniza pana acum servicii 4G in banda de frecvente de 2600 MHz (TDD), pe care opereaza putine smartphone-uri.

RCS&RDS furniza pana acum servicii 4G LTE in banda de frecvente 2600 MHz (TDD), licenta dobandita anul trecut prin cesiune de la 2K Telecom, firma controlata de Alexandru Ghita, fratele lui Sebastian Ghita.

Problema cu aceasta licenta era insa faptul ca in piata nu exista foarte multe terminale compatibile cu banda de frecvente de 2600 MHz (TDD). Acesta este motivul pentru care RCS&RDS a anuntat joi, 6 octombrie, ca va lansa servicii 4G si in banda de 2100 MHz, in care opereaza majoritatea smartphone-urilor din piata.

  • „Utilizatorii Digi Mobil din Oradea si Pitesti vor fi primii care vor beneficia de acces la tehnologia 4G in banda noua de 2100 Mhz, urmand ca pana in ianuarie 2017, aceasta sa fie implementata gradual in orasele: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Craiova, Constanta, Iasi, Arad, Sibiu, Galati, Targu Mures, Satu Mare, Ramnicu Valcea, Drobeta Turnu Severin, Resita, Slatina, Hunedoara, Valea Prahovei si zona Rasnov, Zarnesti, Moeciu si Bran.
  • Prima etapa a noului proiect va continua pana in iunie 2017, urmand sa acopere si alte localitati, precum si litoralul romanesc, numarand peste 1100 de statii de baza. In acelasi timp, compania continua si extinderea retelei Digi Mobil in banda de frecvente de 2600 Mhz (banda 38 LTE), numarul de statii de baza in aceasta frecventa urmand sa ajunga la aproape 1000 pana la sfarsitului acestui an”, se arata in comunicatul de presa transmis joi de RCS&RDS.

Compania spune ca „accesul la serviciile 4G se va realiza complementar in benzile 2100 Mhz si 2600 Mhz (banda 1 si banda 38 LTE)”.

Gadget.ro a scris inca din luna august a acestui an ca RCS&RDS furnizeaza in Pitesti servicii 4G pe 2100 MHz, o banda de frecvente alocata anterior pentru 3G.

La solicitarea Gadget.ro, Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a oferit si o explicatie:

  • „Licenta RCS&RDS din banda 2100 MHz a fost modificata ca urmare a solicitarii titularului intemeiata pe Decizia Comisiei Europene nr. 2012/688/EU. (..) Ca urmare a acestor modificari, titutlarul licentei poate furniza servicii de comunicatii electronice neutre tehnologic in banda de 2100 MHz, inclusiv prin intermediul tehnologiei LTE (4G), cu conditia respectarii unor parametri tehnici stabiliti in anexa la Decizia Comisiei Europene nr. 2012/688/EU, meniti sa asigure coexistenta radio a diferitelor tehnologii in aceeasi banda sau cu alte sisteme de radiocomunicatii din benzile adiacente. (..)”

RCS&RDS a mai anuntat joi, 6 octombrie, ca atunci cand ies din zona de acoperire 4G, clientii Digi Mobil se conecteaza la reteaua de date 3G a Digi Mobil, consumand din traficul de date aferent fiecarui abonament, peste tehnologia 3G.

Reteaua Digi Mobil este construita si functioneaza in tehnologiile 3G si 4G, in benzile de frecventa 900 Mhz, 2100 Mhz (LTE FDD – in banda 1) si 2600 Mhz (LTE TDD – in banda 38).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro