Reabilitarea termica a unei locuinte ajunge la 3000 de euro
Costurile pentru reabilitarea termica a unei locuinte pot varia intre 1500 de euro si 3000 de euro, dar reabilitarea poate determina, conform unor studii preliminare, o reducere cu circa 40% a costurilor la factura de energie si cu 20% la cea de apa calda, a declarat presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), Mihai Marius Voronca, informeaza Rompres.
ARCE si-a propus sensibilizarea si constientizarea populatiei, a publicului larg, in ceea ce priveste beneficiile reabilitarii termice a locuintei, in primul rand asupra diminuarii costurilor la facturile de energie si apa calda.
Pentru popularizarea subiectului, ARCE si-a propus sa organizeze dezbateri, in zone de interes general, ca de exemplu primarii, Info-Chioscuri, unde sa li se prezinte cetatenilor avantajele utilizarii resurselor generabile si a valorificarii eficiente a energiei.
De asemenea, ARCE va incerca sensibilizarea tineretului, in cadrul unor actiuni educative, sustinute cu sprijinul Ministerului Educatiei si Culturii, in scoli, licee si universitati.
Reabilitarea termica a locuintei presupune izolarea termica a planseurilor, izolarea termica a podelei, a peretilor exteriori, contorizare, modernizarea sistemelor de alimentare cu energie din apartamente, respectiv calorifere, etc. Reabilitarea termica schimba, de asemenea, si aspectul interior si exterior al locuintei.
Investitia initiala pentru procesul de reabilitare termica se amortizeaza foarte rapid, datorita eficientei proiectului.
In prezent, In Romania sunt in curs de reabilitare termica mai multe locuinte sociale, in cadrul unui proiect pilot derulat de Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului, fondurile necesare reabilitarii provenind, in parte, de la bugetul de stat (25%) si din fonduri guvernamentale elvetiene (75%).