Sari direct la conținut

Reactia Telekom fata de intentia Ministerului Culturii de a introduce noi taxe pentru furnizorii de internet in contul Fondului Cinematografic: Va conduce la cresterea preturilor la internet

HotNews.ro
Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania, Foto: Hotnews
Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania, Foto: Hotnews

Grupul de firme Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) a reactionat marti fata de intentia autoritatilor de a impune o noua taxa furnizorilor de servicii de televiziune si internet pentru finantarea Fondului Cinematografic, din care se finanteaza filmele romanesti. Telekom considera insuficient timpul de consultare publica alocat acestui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Culturii, cere respectarea timpului legal de minim 10 zile si sustine ca noua taxa ‘va conduce la cresterea tarifelor in piata, care va fi resimtita de consumatorul final, afectand in subsidiar gradul de penetrare si de utilizare a serviciilor de internet’.

  • „Suntem surprinsi de decizia autoritatilor privind o noua taxa impusa furnizorilor de servicii de televiziune si internet pentru finantarea Fondului Cinematografic. In urma unei analize preliminare, Telekom Romania considera insuficient timpul de consultare publica alocat acestui proiect de act normativ (care a fost practic de o zi lucratoare) si solicita initierea procedurii de consultare conform legii, de minim 10 zile. Apreciem ca taxa impusa este arbitrara din perspectiva Fondului cinematografic, aceasta urmand a fi aplicata pentru orice tip de trafic de internet, in conditiile in care diferentierea continutului accesat de clienti nu poate fi realizata fara a incalca dreptul la viata privata a utilizatorului. Respectiva actiune contravine, dealtfel, prevederilor legale in vigoare. De asemenea, credem ca aceasta masura va conduce la cresterea tarifelor in piata, care va fi resimtita de consumatorul final, afectand in subsidiar gradul de penetrare si de utilizare a serviciilor de internet. Toate acestea in contextul in care la nivelul UE obiectivul major este tocmai extinderea accesului la acest tip de serviciu”, se arata intr-un punct de vedere transmis marti HotNews.ro de catre Telekom Romania.

Ce prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Culturii: Taxe noi pentru televiziuni, cinematografe si furnizorii de telefonie

Intr-un anunt publicat pe 25 august pe site-ul propriu, Ministerul Culturii precizeaza ca ‘in urma audierii publice din 2 august 2016 privind modificarile propuse pentru Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, Ministerul Culturii a definitivat proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, iar in temeiul art.7 alin 13 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, il supune dezbaterii publice (..) Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pana in data de 29 august”.

Ministerul Culturii a facut public proiectul de modificare a ordonantei ce vizeaza cinematografia, conform acestuia, urmand sa fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie si internet, dar si pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la cresterea pretului la bilete. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contributia de 1% va fi aplicata tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, potrivit Mediafax.

  • „Colectarea unei contributii de 1% aplicata asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestra analogica sau digitala, cablu, inclusiv prin fibra optica sau fire telefonice, prin satelit, precum si prin aplicatii care utilizeaza internetul”, se arata la articolul 13 al noii Ordonante pregatita de Corina Suteu.

Proiectul abroga punctul 16 din vechea ordonanta, ce prevedea ca persoanele juridice autorizate pot opta pentru finantarea directa a productiilor de filme de televiziune cu pana la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune si dupa notificarea CNC, ceea ce inseamna ca toti banii vor merge obligatoriu catre Fondul Cinematografic. Si biletele la cinematograf ar putea sa se scumpeasca, in conditiile in care odonanta prevede majorarea contributiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar in cazul in care acestea nu vor asigura anual 20% productii romanesti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

  • „Colectarea unei contributii de 5% din incasarile provenite din comunicarea publica a filmelor, de orice gen si pe orice fel de suport, in cinematografe sau in alte spatii destinate vizionarii cu public; obligatia de plata revine exploatantilor care asigura minimum 20% din numarul anual de spectacole cu filme romanesti. In cazul exploatantilor care nu asigura cota de 20% prevazuta, contributia la Fond va fi de 9% din incasari;”, se arata in ordonanta ministerului Culturii.

Nici furnizorii de servicii de internet nu au scapat de o noua taxa. La articolul 13 sunt prevazute contributii de 1% din incasarile lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobila, contributie care se adauga pretului pentru serviciile oferite. Totodata, proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc.

Doar ca este vorba despre o dubla taxare: 2%, vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc, in plus fiind prevazuta colectarea unei contributii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc.

Contactata de agentia Mediafax, Anca Mitran, directorul CNC, a declarat ca institutia pe care o conduce nu a fost consultata in legatura cu ordonanta pregatita de ministrul Corina Suteu.

„CNC nu a facut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunostinta de textul acestui proiect, la fel ca toata lumea, de pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis catre Centrul National al Cinematografiei pentru a fi discutat si prezentat Consiliul de Administratie. Voi trimite ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text in limita timpului pus la dispozitie, adica pana luni la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca institutie sa facem modificari pe text, atata timp cat nu ne-a fost adus la cunostinta”, a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru Mediafax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro