Sari direct la conținut

Recomandările Comisiei Europene: Cum trebuie gestionate deșeurile în actualul context și ce fonduri UE există în acest scop

PwC România
Andreea Giovani, Carmen Dan, Foto: PwC România
Andreea Giovani, Carmen Dan, Foto: PwC România

​​Măsurile de diminuare a cantității de deșeuri din pachetul de economie circulară trebuie să fie funcționale chiar și în actualul context pandemic, recomandă Comisia Europeană într-o serie de documente publicate la începutul lui mai, privind asigurarea continuității serviciilor din managementul deșeurilor – colectare separată, respectând ierarhia gestiunii deșeurilor.

Totuși, Comisia are în vedere modul de colectare a deșeurilor de la persoanele izolate la domiciliu sau infectate care trebuie să se facă separat până se va putea afirma cu certitudine că procedurile standard sunt sigure. În acest scop, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (CEPCB) au stabilit, printr-un document comun, că este necesară adoptarea unor măsuri specifice și clare solicitând municipalităților să nu mai colecteze pe fracții, așa cum impunea legislația specifică în vigoare, ci în așa fel încât toate deșeurile generate (măști, mănuși, șervețele de unică folosință etc.) să să fie tratate separat sau incinerate.

Comisia consideră că aceste deșeuri trebuie să fie colectate într-un recipient sau sac separat și apoi golite într-o altă pungă și închise ermetic pentru a preveni contaminarea altor persoane / altor tipuri de deșeuri. Ele devin, în acest fel, deșeuri medicale și necesită o atenție mai mare și un tratament diferențiat. Comisia mai recomandă ca persoanele care manipulează sau care gestionează aceste tipuri de deșeuri să respecte o igienă strictă, cel puțin la fel ca cea implementată și deja cunoscută de toate persoanele (săpun, dezinfectant, etc.).

De asemenea, mai spun autoritățile europene, mai ales în această perioadă, ar fi necesar ca autoritățile să aibă în vedere asigurarea unui flux continuu și a unei frecvențe mari de colectare a bio-deșeurilor și a deșeurilor municipale pentru a preveni riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Potrivit Comisiei și CEPCB, autoritățile locale ar trebui să gândească un sistem suplimentar de colectare a deșeurilor, deoarece în aceste zile cantitățile de deșeuri provenite de la gospodăriile particulare înregistrează creșteri semnificative. Mai ales în condițiile în care, în zilele de carantină, majoritatea populație a comandat on-line, de la mâncare, la medicamente și haine, ceea ce presupune o cantitate foarte mare de deșeuri de ambalaje, generate în gospodării.

La nivelul operatorilor acest lucru se traduce prin posibile blocaje sau distorsionări, necorelări ale fluxului normal de ambalaje necesare onorării acestui număr mare de comenzi.

Citeste mai mult pe blogul PwC România

ARHIVĂ COMENTARII