Record de cereri de finantare pentru investitii
“Bataia” pe fondurile de la bugetul de stat nu mai este o noutate. IMM-urile s-au inghesuit in fiecare an sa obtina cateva zeci de mii de euro nerambursabili in cadrul “programului de investitii” derulat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), fosta Agentie Nationala pentru IMM.
Celebrele „cozi pentru dosare” au disparut
Televiziunile au surprins nu o singura data, in anii anteriori, adevarate lupte de gherila intre reprezentantii firmelor, aflati la coada, in fata institutiei, ca sa depuna dosare pentru finantare. Nebunia generala era cauzata atat de “oferta” atractiva de finantare, dar mai ales de sistemul de selectie: “primul venit, primul servit”.
Anul acesta autoritatile de resort au schimbat procedurile, lucru care a ajutat la disparitia campului de lupta din fata sediului institutiei. Inscrierea face online iar selectia se face pe criterii de performanta, acestea fiind publicate, potrivit reprezentantilor Ministerului, impreuna cu Programul, in Monitorul Oficial.
Deja, de 3 ori mai multe proiecte decat poate Ministerul finanta
S-ar putea spune ca o mare parte din probleme au fost rezolvate. Problema principala insa, ramane: prea putini bani fata de solicitarile firmelor. In mai putin de 48 de ore, peste 1.000 de firme s-au inscris in sistem electronic. Bugetul total al acestui program poate finanta cel mult 335 de proiecte.
Anul trecut au « prins » finantare numai 250 de firme, in conditiile in care bugetul alocat a fost cu 4 milioane de lei mai mare decat cel din 2007.
Au mai ramas patru zile de inscrieri. Termenul limita este 20 august, ora 15.30. Partea buna este ca, de aceasta data, chiar si ultimul dosar inscris are sanse sa primeasca finantare.
Ramane de vazut daca apetitul intreprinzatorilor se va mentine la acelasi nivel si pentru fondurile structurale. Oficialii si consultantii considera ca da, mai ales in privinta masurilor axate tot pe investitii productive.
Cine ramane pe dinafara, mai are o sansa cu fondurile structurale
Asadar, cei care nu mai prind bani de la bugetul de stat, cel mai bun lucru pe care-l pot face este sa urmareasca lansarea Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara 1, prin care vot fi alocati circa 1,1 miliarde de euro investitiilor in sectorul productiv. Programul este coordonat de Ministerul Economiei si Finantelor.
Pe website-ul institutiei se gasesc informatii si de asmenea o lista cu “Informatii utile pentru potentialii beneficiari din sectorul economic”
Detalii despre programul Ministerului pentru IMM
„Programul national multianual pe perioada 2002-2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate, micro-intreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/ retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii” are ca scop sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou infiintate, precum si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) implicate in sectoarele economice prioritare.
Programul beneficiaza de un buget total de 40 de milioane de lei, din care vor fi sustinute, prin alocatii financiare nerambursabile de maximum 50.000 EURO, investitiile realizate de beneficiarii eligibili.
Valoarea alocatiei financiare nerambursabile va fi de pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit de maximum 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor acceptati fiind de minimum 15%.
Cei care aplica la Program trebuie sa respecte absolut prevederile cuprinse in Procedura de implementare publicata in Monitorul Oficial si pe adresa de site www.animmc.ro.