Rectorul UBB: Oamenii nu mai știu să tacă când ar trebui să tacă. Când ești în fază de emancipare începi să crezi că părerea ta devine cunoaștere
Mă tem de noua paradigmă de peste 4-5 ani, a României moderne, când vom face trecerea de la România tradițională, a declarat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.
*Tradițional în sensul de colectivistă și cu concentrare a puterii.
„O să avem oameni care o să aibă un profil psihocultural de descentralizare a puterii și de autonomie mai similar cu spațiul vestic. Nu știu dacă acești oameni o să fie cu necesitate mai buni specialiști sau dacă o să aibă un comportament mai etic decât cei din paradigma veche. Dimpotrivă, am un semn de întrebare”, spune David.
Când intri într-o nouă paradigmă a psihologiei moderne afirmă el, elementul cheie este legat de emancipare.
„Noi suntem într-o fază de emancipare în acest moment. Emanciparea se întâmplă și pentru bunul simț și pentru tupeu, obrăznicie și agresivitate”, explică rectorul.
Potrivit acestuia, când ești în fază de emancipare începi să crezi că părerea ta devine cunoaștere.
„Oamenii nu mai știu să tacă când ar trebui să tacă și să asculte experții. Când ai o întrebare, oamenii nu știu s-o pună în forma unei întrebări, ci o pun de foarte multe ori în forma unei sentințe: asta-i perspectiva mea”, a explicat Daniel David.
- „Sigur că poți să ai o perspectivă, dar oare chiar trebuie să dai o perspectivă proprie asupra faptului că forța egal cu masa ori accelerația? Acum tu crezi că mai trebuie pus un epsilon. Am înțeles, dar e necesar dacă tu crezi lucrul ăsta?”
„Mă îndoiesc că o să fim capabili să avem pe scară largă opinii educate. Un om emancipat vrea să aibă opinii. Educația noastră arată prost. Fiindcă arată prost, opiniile nu sunt educate. Fiindcă nu sunt educate, creează o mulțime de probleme. Problemele afectează fundamentul democrației”, a mai arătat rectorul UBB.