Redesfasurare strategica a trupelor SUA
In Statele Unite – aflate in plina campanie electorala prezidentiala – Partidul democrat a declarat deja ca este cea mai mare greseala strategica cu putinta.
Retragerea bazelor americane din Europa de vest – mai cu seama din Germania – reprezinta fara doar si poate un moment istoric.
Rare sunt cazurile in istorie in care o putere straina a mentinut atat de multa vreme o prezenta militara atat de substantiala fara ca localnicii sa se impotriveasca.
Trupele americane din Europa occidentala si-au indeplinit cu succes misiunea – pericolul sovietic a disparut, iar cel ca Germania sa revina la politici militariste este si el inexistent.
Negocierile cu autoritatile germane nu s-au incheiat, iar reprezentantii Pentagonului la Berlin spun ca retragerea va avea loc in perioada 2006 – 2011.
Plecarea a cel putin 30.000 de militari americani si a familiilor lor va avea efecte economice asupra comunitatilor din jurul bazelor militare.
Una dintre ele se afla in Bavaria, la GrafenWohrer. E acolo de 60 de ani si ofera slujbe unui numar de peste doua mii de baverezi. Plecarea americanilor ii va lasa someri.
Presedintele Bush vrea ca armata americana sa fie mai bine pregatita pentru razboiul impotriva terorismului
Sunt si germani care se bucura – cei care se tem ca bazele militare americane ar putea fi tinte ale unor atentate teroriste, sau care pur si simplu nu pot dormi din cauza avioanelor de lupta americane.
Noii membri NATO spera ca americanii se vor replia spre rasarit. Washingtonul poarta discutii in acest sens si Romania nu face exceptie.
Dar perspectivele de a fi construite baze de talia celor din Germania este una redusa. Washingtonul cauta mai degraba pozitii unde sa se poata replia rapid in caz de criza.
Noile baze NATO din Estul Europei vor fi mai degraba instalatii semi permanente – precum cele din Bosnia. Sau chiar facilitati minimale – precum piste de aterizare, adaposturi temporare si surse de energie.
Scopul noii strategii militare a adminsitratiei Bush este crearea unei forte militare flexibile care sa poata fi trimisa in punctele de criza de la bazele aflate pe teritoriul american.
Opozitia americana considera ca este o strategie proasta. Fostul comandant al trupelor NATO, Wesley Clark – care este acum consilierul candidatului Partidului Democrat la presedintie, John Kerry, crede ca in momentul in care Statele Unite duc un razboi contra terorismului in toata lumea nu e potrivit sa-si retraga fortele armate.
Problema cu care par sa fie de acord tot mai multi politicieni si comentatori este ca Statele Unite nu au suficient de multi militari pentru a face fata tuturor focarelor de conflict care apar in lume.