Sari direct la conținut

Refacerea Pietei Mari din Sibiu tine de politica

Ziarul de Sibiu

Scopul dezbaterii de la sfarsitul saptamanii trecute a fost acela de a colecta parerile sibienilor despre aspectul viitor al Pietei Mari, opinii care sa fie aplicate sau nu proiectului intocmit de arhitectul Vladimir Grigorov. Discutiile s-au incins in privinta statuilor ce urmeaza sa mobileze centrul orasului.

Daca in cazul statuii lui Brukenthal – a carei constructie a fost aprobata de Consiliul Local – mai toata lumea a fost de acord, in ce priveste statuile lui Nepomuk si Gheorghe Lazar, replicile au fost mult mai dure.

Biserica ameninta cu proteste

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au amenintat cu proteste dure, daca statuia lui Lazar va fi mutata. “Statuia Sfantului Nepomuk nu si-a avut niciodata locul aici. A venit politic, a disparut politic. Amplasarea lui Lazar nu este cea mai fericita, in Piata Mare, dar nici in alt loc din oras. Mutarea acesteia ar aduce proteste din partea BOR.

Am discutat si cu Inalt Prea Sfintitul si am ajuns la concluzia ca mutarea statuii ar fi un afront adus BOR”, a declarat un profesor de la Facutatea de Teologie. Reprezentantii etnicilor germani au protestat, mai calm insa, fata de ideea inlaturarii definitive a lui Nepomuk.

Primarul amana mobilarea

Primarul orasului, Klaus Johannis, a subliniat si el decizia politica de care atarna aspectul viitor al pietei. “Sa nu credeti ca mi-am ales eu acest moment al dezbaterilor, pentru ca este cel mai prost. Daca zic «Lazar jos», jumatate din sibieni huiduie. Daca spun «Lazar sus», cealalta jumatate protesteaza.

Nu este momentul sa discutam despre mobilarea pietei, pentru ca ar veni toti candidatii pentru primarie sa discute pe aceasta tema”, a hotarat Johannis.

El a dirijat discutia doar inspre felul in care va fi pavata si iluminata piata. Cu toate acestea, in planul lui Grigorov este prevazuta o fantana arteziana, aproape de locul fostei statui a lui Roland. Arhitectii au motivat ca aceasta fantana trebuie construita inainte de pavarea pietei, pentru ca presupune o anumita infrastructura.

Dupa unele idei, cel putin indraznete, care cereau ca sub Piata Mare sa fie creata o parcare subterana, pe trei nivele, concluzia dezbaterii a fost ca piata va avea un pavaj simplu, in forma concava, iar sistemul de iluminat va fi similar celui de la inceputul secolului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro