Sari direct la conținut

Referendum: dupa prima saptamana de campanie

Sociollogica

Evidenta sondajelor facute publice pana acum (procentele DA/NU sunt calculate din totaluri diferite si sunt prezentate strict pentru evidentierea „scorului”):

CSCI, 3-5 iulie, 67% DA, 33% NU, prezenta 94%, marja de eroare 3%.

TVH2.0, 5 iulie, 42% de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte, 53% impotriva, prezenta 73%, marja de eroare 4,6%.

IMAS, 5-7 iulie, 70% DA, 30% NU, prezenta 79%, marja de eroare 3%.

Avangarde, 7-11 iulie, 67% DA, 33% NU (procente calculate prin referinta strict la cei siguri ca vin la vot), prezenta sigura 56%, marja de eroare 2,9%.

ARP, 9-11 iulie, 73% DA, 27% NU (procente calculate prin referinta strict la cei siguri ca vin la vot), 70% DA, 30% NU (in randul celor care au o opinie), decisi sa vina 61%, marja de eroare 2,6%.

Intrebari si raspunsuri:

Cat de credibile sunt sondajele de mai sus?

Ele prezinta o imagine care prin natura lucrurilor nu e completa. Astept cu interes – daca vor aparea vreodata in mod public – sondajele institutelor care au fost cel mai aproape de adevar la turul unu al prezidentialelor din 2009, la localele de acum o luna si din 2008 si la referendumul din 2007: CURS si CCSB. De asemenea, ar fi foarte interesant sa vedem o prezentare detaliata a unui sondaj CSOP, sau a mai multora.

Va fi prezenta la referendum mai mare de 50%+1 din cei inscrisi pe listele electorale?

Nu se poate da un raspuns cert in clipa de fata. Este foarte posibil ca cifrele din sondaje cu privire la participarea la vot sa nu se concretizeze. Am mai mentionat motivul si in alta postare, iata-l din nou:

„Daca, de exemplu, 100% din romanii cu drept de vot aflati in tara ar veni la referendum, prezenta oficiala ar fi… 86%. Si asta pentru ca aproximativ 15% din populatia adulta Romaniei se afla pe listele electorale, deci conteaza la „numitorul” prezentei la vot, dar nu se afla in tara si nu apare la „numarator”, cu exceptia celor cateva zeci de mii care se prezinta la sectiile de vot din diaspora (si care mai adauga 1%).”

Trebuie adaugat ca in 2007 rata de participare oficiala a fost putin mai inalta decat cea din ultimele sondaje… ceea ce poate insemna ca unii votanti s-au hotarat pe ultima suta de metri sa vina totusi la vot.

Mai sunt doua saptamani de campanie. Este un lucru garantat stiintific ca Traian Basescu va pierde?

Nu.

Cum se explica diferentele dintre sondaje?

Cauze posibile – lista nu este exhaustiva:

1. Masoara lucruri diferite (intrebarea din sondajul TVH2.0 este alta decat la celelalte sondaje)

2. Masoara situatii diferite (inainte sau dupa un eveniment important, cum ar fi votul de suspendare propriu-zis)

3. Metodologii diferite (sondajul Avangarde este singurul dintre cele de mai sus realizat fata-in-fata si nu prin telefon)

4. Erori.

Exista un trend?

Este prea devreme pentru a se estima existenta unui trend. Cel mai util este sa se foloseasca datele de la cel putin doua sondaje pentru fiecare moment si sa se ia in calcul si marja de eroare. Nu avem in clipa de fata o astfel de situatie.

Pe site-ul X / blog-ul Y e un sondaj la care procentele sunt altele!

Acel sondaj nu este reprezentativ din punct de vedere statistic pentru populatia adulta cu drept de vot aflata in Romania. Daca, de exemplu, eu as face un sondaj pe acest blog cu privire la referendum, rezultatele lui nu ar fi reprezentative decat poate pentru cititorii blog-ului: oameni interesati de politica, care au acces la un calculator+internet si care acceseaza acest blog in zilele cat timp sondajul este disponibil. Romania ca atare arata cu totul si cu totul altfel. 54% dintre romani nu au folosit niciodata un calculator. Doar 40% din populatie sunt foarte interesati de politica. Etc.

Un sondaj reprezentativ din punct de vedere statistic pentru o tara e precum poza unei cladiri. Daca fotografiezi un colt al cladirii, poti obtine informatii utile privind acel colt. Dar nu stii cum arata cladirea.

Daca lucrurile s-ar petrece exact ca in 2007, ce ar urma sa aiba loc?

Un sfert dintre cei care spun acum ca ar veni la vot n-ar mai face-o.

(cele mai recente doua sondaje din 2012 se refera la cei care sunt siguri/decisi ca vin la vot tocmai pentru a evita astfel de probleme).

Scorul majoritar si pro-Basescu a crescut cu 9% in termeni relativi si cu 7% in termeni absoluti (de la 68% la 75%).

Nota bene: lucrurile nu se petrec niciodata la fel de doua ori.

Citeste articolul si comenteaza pe blogul Sociollogica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro