Sari direct la conținut

Referendumul de demitere: vineri, CSCI

HotNews.ro

Sondaj de la CSCI/Infopolitic, institut apropiat USL… dar rezultatele nu sunt chiar roz pentru Uniune. Pe scurt: pro-demitere: 60% din populatia cu drept de vot aflata in tara, anti-demitere: 29% din populatia cu drept de vot aflata in tara, 3% nu raspund, 5% nehotarati, doar 3% (!) n-ar merge la vot.

Observatii:

1. Daca comparam situatia cu sondaje din trecut, puterea a pornit suspendarea in circumstante care o defavorizeaza. Niciodata in ultimii doi ani scorul pro-Basescu, indiferent de criteriul folosit (nivel de incredere, evaluare a activitatii sale in al doilea mandat, etc.) nu a fost mai inalt.

Un rol semnificativ il are si electoratul PPDD care in urma unui efort de propaganda evident a trecut de partea presedintelui suspendat.

2. Este greu de crezut ca 89% din populatia cu drept de vot aflata in Romania va veni la referendum. In mod sigur o parte dintre ei vor absenta in ciuda raspunsurilor date in sondaje. Cum 50% dintre romani sunt „in mod hotarat anti-Basescu” (nici un fel de incredere in el + foarte nemultumiti de performanta sa in al doilea mandat), este de vazut pe cati dintre ei ii va demobiliza Traian Basescu. Dupa cum arata discursul de ieri seara, presedintele suspendat va incerca sa mute o mare parte din discutie spre USL si spre liderii actiunii de suspendare, incercand sa-i decredibilizeze pe acestia si sa convinga votantii „in mod hotarat anti-Basescu” ca sustin o cauza dubioasa.

De asemenea, cum cei 29% anti-demitere nu sunt chiar electoratul clasic PDL/prezidential (… acesta fiind de fapt in minoritate in randul celor care se opun demiterii), si unii dintre ei ar putea absenta de la vot.

3. Diaspora este alt factor care va mari cu cel putin un procent scorul anti-demitere.

4. De urmarit situatia dupa momentul suspendarii, mai ales informatiile date de alte institute:

a. Sondajul a fost efectuat inainte de momentul votului, care in sine are potentialul de a modifica perceptii.

b. Majoritatea sondajelor din 2007 au nimerit perfect rezultatul final = campania electorala dintre suspendare si momentul referendumului nu a avut niciun efect. Opinia publicului era deja formata la momentul votului pentru suspendare si asa a ramas. Va fi la fel si acum?

Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul Sociollogica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro