Sari direct la conținut

Referendumul pentru familie 2018. Filmul complet al primei zile de votare: prezența extrem de scăzută, mesajele politicienilor și neregulile semnalate

HotNews.ro
Referendum familie, Foto: Hotnews
Referendum familie, Foto: Hotnews

Referendumul pentru familie 2018. Doar 1.046.583 de români din cei peste 18,2 milioane înscriși în listele electorale permanente au votat sâmbătă în cadrul referendumului pentru familie, în urma căruia, dacă va fi validat, Constituția va fi modificată în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, și nu între soți cum se prevede în prezent. Votul continuă și duminică, secțiile de votare urmând să se deschidă la ora 7.00.

Este primul referendum la care se aplică alte reguli de validare. Astfel este necesară prezența la urne a cel puțin 30% din numărul al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, respectiv 5.483.548. Potrivit ultimelor date AEP, numărul alegătorilor cu domiciliul sau reședința în țară este 18.278.496.

Citește și:

LIVE TEXT, desfășurarea referendumului:

23.45 Ambasadorul Dan Mihalache, despre coada la vot la o secție din Londra: „Nu aveam de unde să știm dinainte”

23.30Recordul de prezență în prima zi a referendumului: 269% la secția de votare de la Mânăstirea Sihăstria. În alte două secții din Argeș și Bihor procentul a sărit de 100%

22.30 Prezența finală în prima zi de vot la referendum a fost de 5,72%

21.05 Secțiile de votare s-au închis sâmbătă seara la ora 21.00, după prima zi de vot la Referendumul pentru Familie. Secțiile se vor redeschide duminică dimineață, la ora 07.00, iar votul se va încheia seara la ora 21.00.

20.30BEC: Prezența la vot a fost de 5,15% până la ora 19.00

19.30 Cercetări la Huedin după ce primarul a dat bani unei femei, la ieșirea de la urnă

19.00 Monica Dajbog (MAI): Au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni

„În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

18.25 MAI: Un bărbat din Capitală a încercat să fure 80 de buletine de vot dintr-o secție. I s-a întocmit dosar penal

17.31 BEC: Prezența la vot la referendum, până la ora 16.00, a fost de 3,78%. Cât s-a votat în diaspora

16.10Nereguli semnalate în primele ore de vot la referendum, la hotline-ul Expert Forum și Funky Citizens

16.00 Incidente O secție de votare din Illinois (SUA) nu a fost marcată sau deschisă până acum / ​Secție din Capitală, închisă 2 ore pentru că nu avea președinte; nu știa că a fost desemnat

​14.30BEC Prezența la vot la referendum, până la ora 13.00, a fost de 2,54%. Mai mulți votanți în urban decât în rural

13.55Nouă secții de votare aveau la ora 10.00 prezență de 100%. Într-o comună din Bihor au venit toți cei 932 de oameni de pe lista electorală, plus unul pe cea suplimentară

13.46Dajbog (MAI): Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului; în urma verificărilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat

12.47Kelemen Hunor: Cei care boicotează referendumul fac un rău imens pe termen mediu şi lung ideii de democraţie

12.39Dragnea: De ani de zile ni se spune că alții știu mai bine, cred că ar trebui să decidem noi ce e bine pentru țara noastră

12.05Manda, șeful comisiei SRI: Am votat pentru că nu vreau să-mi pun problema la nuntă dacă voi fi socru mare sau socru mic

11.55HARTĂ INTERACTIVĂ Prezența la Referendum în fiecare județ. Vezi situația de la ora 10:00 (ziua I)

11.52Cum se poziționează televiziunile de știri în zilele Referendumului. Îndemnuri la vot pe România TV și Antena 3

11.44VIDEO Băsescu, după ce un membru al comisiei de votare nu a vrut să dea mâna cu el: ”Prostia nu poate să te deranjeze, poți doar să o compătimești”

11.32BEC: ​Prezența la vot, la ora 10.00, a fost de 0,97%. 177.941 de români au votat la referendumul pentru familie, peste jumătate dintre ei în mediul urban

10.44Vicepremierul Grațiela Gavrilescu: ”Votul meu a fost clar pentru ca sănătatea acestui popor și a întregii omeniri să continue”

10.12Patriarhul Daniel s-a prezentat, sâmbătă dimineață, pentru a vota la Școala „Ienăchiță Văcărescu din Capitală”. Capul BOR a spus că participarea la vot e o onoare.

09.22 60 de președinți de secții de votare au fost înlocuiți pentru că nu s-au prezentat sâmbătă dimineață la secții, potrivit Digi 24.

08.52Viorica Dăncilă, sâmbătă dimineață, la secția organizată la liceul Jean Monnet: Am votat pentru valorile în care eu cred. Este datoria noastră civică să ne exprimăm punctul de vedere, această consultare este expresia democrației

08.34Prima raportare a prezenței la vot, programată la ora 11.30

08.13Monica Dajbog, purtător de cuvânt MAI, declarații sâmbătă dimineață: Astăzi și mâine vor fi mobilizați în plus 38.000 de angajați ai Ministerului de Interne. Câțiva președinți de secții nu au preluat materialele pentru votare sau nu s-au prezentat la secție. Alegătorul care nu poate vota singur poate chema în cabina de vot o altă persoană.

07.55În acest weekend are loc al șaptelea referendum de după Revoluție. Care au fost cele șase consultări populare anterioare

07.20România, printre cele șase țări UE care nu permit căsătoria între persoane de același sex sau încheierea parteneriatelor civile. Statele în care sunt permise

––––

România, printre cele șase țări UE care nu permit căsătoria între persoane de același sex sau încheierea parteneriatelor civile. Statele în care sunt permise

Esențial:

  • Întrebarea la referendum este: Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament? 
  • Legea de revizuire prevede modificarea articolul 48 din Constituție, noua formă fiind: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” 

  • Pentru a fi validat referendumul, prezența la vot trebuie să fie de cel puțin 30% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente. Potrivit AEP, numărul românilor cu drept de vot și cu domiciliul sau reședința în țară este de 18.278.496. Astfel, pragul de prezență este de 5.483.548. Cei 672.178 care au domiciliul în străinătate nu sunt luați în calcul la cvorum. 

  • Cetăţenii pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, iar cei plecaţi în altă  localitate la orice secţie de votare, fiind trecuţi pe lista suplimentară. 

  • Secțiile de votare la referendumul pentru familie sunt deschise, sâmbătă și duminică, între 7.00 și 21.00 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat că, pentru referendumul pentru familie, din 6 și 7 octombri, la nivel național sunt organizate 18.662 de secții de votare. De asemenea, au fost tipărite 21.099.107 de buletine de vot, 95.570 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și peste 19,4 milioane de timbre autocolante.

Pentru referendumul pentru familie, Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență legea referendumului. Executivul a decis că, la acest scrutin, nu se va va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Guvernul a schimbat și modul de raportare al prezenței la vot. Mai exact, dacă până acum, în lege, se prevedea că numărul participanților este egal cu suma voturilor „DA”, „NU” și nule, acum acesta poate fi mai mare sau egal cu acestea. În nota de fundamentare, executivul susține că modificarea a fost făcută „pentru a evita situațiile în care lipsa din diferite motive a unuia sau mai multor buletine de vot din urnă blochează centralizarea rezultatelor votării”. De asemenea, începând cu acest referendum, potrivit noilor reglementări, românii din străinătate sunt înscriși pe liste suplimentare.

Potrivit legii, referendumul este validat dacă la scrutin participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Totodată, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Potrivit unui sondaj CURS, efectuat în perioada 20 septembrie -1 octombrie, 34% dintre cei intervievați au declarat că vor merge la vot la referendumul pentru familie, din 6 și 7 octombrie, 90% dintre aceștia fiind de acord cu modificarea Constituției.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro