Sari direct la conținut

Regie Vadim Tudor sau PRM isi da ultima suflare?

HotNews.ro

Cele 3 procente obtinute de PRM la locale agita ce a mai ramas din partidul lui Vadim Tudor. PRM anunta ca toti cei 28 de membri ai Biroului Permanent au demisionat in bloc la propunerea sefului de partid dupa scorul slab inregistrat la locale. In schimb, presa scrie ca demisiile s-ar fi produs in semn de protest fata de modul in care Vadim Tudor conduce partidul. Greu de evaluat ce se intampla. Demisionarii au ramas in PRM si nu au lansat acuzatii impotriva lui C.V. Tudor. Fosti peremisti sustin ca este vorba de demisii regizate si ca Vadim Tudor mimeaza asumarea raspunderii, demisionarii urmand sa fie reinstalati in functii.

“La propunerea presedintelui PRM, membrii Biroului Permanent al partidului si-au asumat raspunderea pentru „recolta” modesta obtinuta la alegerile locale, prezentandu-si demisia colectiva. In acest mod, Biroul Permanent al PRM a fost dizolvat ”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii miercuri de partidul lui Vadim Tudor. Ziarul Ziua scrie ca la ultima sedinta s-a lasat cu scandal si ca demisionarii l-au lasat singur pe Vadim Tudor din cauza modului discretionar in care conduce partidul.

Pe de alta parte, liderii PRM sustin ca in partid e liniste si ca au pierdut pentru ca au fost furati. In acest caz, de ce mai era nevoie de demisia celor 28 daca nu sunt vinovati? Lucian Bolcas sustine ca: „unele filiale au fost mai vigilente, altele nu”. Cele lenese, in total 16, au primit avertismente.

Fosta peremista, Daniela Buruiana, crede insa ca e vorba de o manevra prin care Vadim Tudor incearca sa anihileze in acest fel presiunile unor filiale care ii vor capul: “Eu cred ca el le-a spus: dati-va demisia, si eu va aleg din nou”. Buruiana sustine ca Vadim Tudor ar avea control total asupra fondurilor publice primite de PRM, circa 1 miliard de lei pe luna, si ca se teme sa nu piarda sefia partidului. Fosta peremista mai crede ca mai multe filiale din teritoriu vor pune in discutie prezenta lui Vadim Tudor la sefia PRM.

Filialele locale au cerut capul lui Vadim

Pana acum insa, liderul PRM a fost contestat public doar la Constanta. Un asa numit Grup de Iniţiativă pentru Reformarea Partidului România Mare, condusa de catre Radu Comanici, liderul filialei judetene Constanta, solicitase inainte de locale demisia liderului PRM.

Protestul din mai al reformistilor din PRM(imagini Evz.ro)

Comanici a fost exclus din PRM chiar in ziua depuneri listelor cu candidati pentru alegerile locale. Potrivit declaratiilor sale, Grupul de Initiativa numara peste 60 de membri lideri ai filialelor locale ale PRM din toata tara. La sfarsitul lunii mai, 100 de membrii ai Grupului de Initiativa au organizat un protest. Nemultumitii din PRM au cerut din nou demisia lui Vadim si reformarea PRM.

Valul dezertarilor din PRM

  • Dupa alegerile din 2004 in PRM au inceput tensiunile care au declansat ulterior mai multe valuri de dezertari. In 2005 au parasit PRM deputaţii Nati Meir, Dan Liga şi senatorii Mihai Lupoi şi Dorel Constantin Onaca.
  • In 2006, deputata Leonida Lari s-a retras din partid, dupa ce timp de 9 ani a reprezentat filiala Suceava a  PRM in Camera Inferioara a Parlamentului. Tot in 2006 din PRM au plecat nu mai putin de opt parlamentari. Dintre acestia cele mai sonore nume fiind ale deputatilor Corneliu Ciontu si Anghel Stanciu. Corneliul Ciontu a fost cooptat in  PC fiind numit sef de campanie pentru alegerile locale din acest an. 
  • Dupa rezultatul slab de la alegerile pentru Parlamentul European, in PRM disensiunile au continuat si au culminat cu plecarea deputatei Daniela Buruiana. Aceasta a atacat dur conducerea partidului, in special pe vicepresedintele Lucian Bolcas, pe care l-a catalogat “un batranel ramolit care a iesit de doua ori de la dezalcoolizare”. 
  • Si la nivel local barca PRM a fost parasita de catre membrii partidului. Astfel la Cluj intre 2006 si 2007 peste o suta de membrii ai partidului si-au dat demisia. Printre acestia  si presedintele filialei deputatul Petru Calian si-a dat demisia si a trecut la PC iar acum e in PD-L. Situatii similare au fost inregistrate in 2006 si 2007 in toate filiale PRM din tara.

Daca maine ar fi alegeri, PRM nu ar mai intra in Parlament

Anul acest PRM a obtinut cel mai mic scor de la infiintarea partidului. La primele alegeri, PRM obtinea in 1992 3,9% din voturi. Apogeul l-a atins in 2000 cand PRM obtinea peste 19% din voturi. Din 2000 partidul a pierdut constant. Astfel din 2004 pana acum PRM a pierdut aproape 10% din alegatori. La europarlamentarele din 2007 a luat 4,15% din voturi iar la localele din iunie doar 3,6%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro