Sari direct la conținut

Remus Pricopie, despre scandalul de la Liceul Bolintineanu: Nu avea rost sa intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere specializate

HotNews.ro
Remus Pricopie la Realitatea TV, Foto: Realitatea.net
Remus Pricopie la Realitatea TV, Foto: Realitatea.net

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a vorbit luni seara, la Realitatea TV, despre scandalul privind audierea elevilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” care au sustinut bacalaureatul. El a declarat ca i-a rugat pe anchetatori sa nu bulverseze examenele, iar din punctul sau de vedere, pana in momentul predarii lucrarii, toate lucrurile au decurs normal. „Dupa predarea lucrarii, este un moment pe care eu personal nu-l mai controlez, in sensul ca nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, si aici trebuie sa intervina specialistii”, a spus Pricopie. Chestionat cu privire la lipsa unei reactii publice din partea sa referitoare la acest scandal, ministrul a explicat ca prioritatea sa era finalizarea examenului de bacalaureat, precizand ca a monitorizat constant situatia prin colegii sai de la Justitie si Interne. „Nu avea rost sa intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere specializate si colegi din guvern care stiau despre ce e vorba”, a spus el.

Declaratiile lui Remus Pricopie:

  • (Despre evenimentele de vineri) Evident ca in prima secunda a fost un moment de confuzie, pentru ca nu stiam exact despre ce-i vorba. Oricum ziua de vineri pentru noi, la Ministerul Educatiei, a fost ziua cea mai grea, pentru ca am avut 10 discipline, traduse in sase limbi, 100 de pagini de subiecte, plus baremul. Or noi eram foarte concentrati, am inceput activitatea la ora 3.05 dimineata, iar la 11.30 cred ca a inceput (scandalul de la Liceul Bolintineanu, n.r.).
  • Apropo de Procuratura, noi ne-am aflat in permanenta, din momentul in care au intrat in Liceul Bolintineanu, respectiv luni – cred ca la o ora-doua am reusit sa vorbesc cu cei de la Procuratura si evident ca nu puteam sa intru peste dumnealor, nici nu cunosc procedurile, nu sunt de specialitate – dar i-am rugat, atat cat se poate, sa tina cont de un singur lucru: sa nu bulverseze examenul. Adica, daca am un elev care nu are nicio problema cu ce se intampla acolo, el are dreptul sa-si desfasoare examenele in bune conditii. Or, din fericire, cel putin acest lucru nu s-a intamplat. Nici luni, pentru ca n-au intrat in salile de curs, si nici vineri.
  • Pana in momentul predarii lucrarii, toate lucrurile au decurs normal, cel putin din punctul nostru de vedere. Dupa predarea lucrarii, este un moment pe care eu personal nu-l mai controlez, in sensul ca nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, si aici trebuie sa intervina specialistii, eu nu sunt de specialitate, si sa spuna daca a fost sechestrare, daca a fost procedural, daca n-a fost…
  • (Intrebat de ce nu a avut pana acum o iesire publica despre cele intamplate) Ziua de vineri a fost foarte complicata, nu doar pentru noi ce de la Ministerul Educatiei, ci si pentru elevii care erau acolo, si pentru parintii care erau in fata scolii. Vineri aveam de gestionat un examen pentru 188.000 de elevi. Nu este neaparat sa-l vezi pe ministrul Educatiei pe posturile de televiziune. Prioritatea mea si a colegilor de la minister era sa fializam examenul si l-am finalizat. Au existat discutii toata saptamana despre anularea examenului de bacalaureat. Cum ne-am fi simtit astazi, despre ce am fi discutat dupa ce 188.000 de elevi si familiile lor ar fi aflat ca se anuleaza examenul din diferite motive?
  • Vineri am facut ceea ce am considerat, nu doar eu, toata echipa de la minister, am comunicat cu colegii din guvern, cu premierul, cu ministrul Justitiei, cu ministrul de Interne. Si mai e un aspect, sunt lucruri la care ma pricep si lucruri la care nu ma pricep. Vineri a iesit premierul, a iesit ministrul de Justitie si cel de Interne. Fiecare intr-un Cabinet are un anumit rol. Noi am considerat ca trebuie sa existe o actiune unitara a celor care raspund de acest sector, iar acolo aveam o problema de Educatie, de Procuratura, de Ministerul de Interne, o problema de Justitie.
  • Dialogul meu cu cei de la Procuratura a inceput de luni, dupa ce Politia si Procuratura au mers acolo la Liceul Bolintineanu, pana vineri. In momentul in care eu am vazut autocarele, atunci am sunat la colegii mei din Guvern, s-a preluat problema de catre cele ministere – MAI si MJ – apoi a intervenit si premierul, iar noi am monitorizat constant, prin oamenii pe care ii aveam acolo – pentru ca aduceti-va aminte ca am schimbat comisia de bacalaureat integral, deci era o comisie noua si aveam si reprezentant de la Inspectoratul Scolar – si prin colegii de la MAI si MJ.
  • Apropo daca sunt sau nu ministru al Educatiei, eu cred ca un lider, un sef de structura, trebuie sa vada in permanenta ansamblul si sa faca in asa fel incat mecanismul sa mearga mai departe. Pe de alta parte, eu cred ca un lider trebuie sa inteleaga ce atributii are si ce atributii nu are. Niciodata in viata mea n-am avut idee  – de abia acum am inceput sa inteleg ce-i cu mandatul de aducere, mandat de ne-aducere, pentru ca n-am studii juridice – prin urmare, nu avea rost sa intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere specializate si colegi din guvern care stiau despre ce e vorba.
  • Cu siguranta copiii aceia nu au dat examenul 100% in conditii de normalitate. Cand ai Procuratura la poarta scolii si iesi din examen printre politisti, evident ca e un caz special. Asta a ridicat toate sistemele de alarma din Ministerul Educatiei.
  • (In ce masura isi asuma raspunderea pentru acest incident) Eu cred ca o situatie atat de complicata trebuie analizata mai intai. Daca vrem sa gasim vinovati, nicio problema, dar mai intai trebuie sa intelegem ce s-a intamplat. Cred ca am dat atatea raspunsuri cate am avut. Responsabilitatea mea in primul rand e in raport cu Educatia, nu sunt politic, premierul si-a asumat acest lucru intr-un fel, pentru a asigura un anume tip de detasare. In calitate de ministru, am responsabilitati pentru tot sistemul. E cel mai greu examen. Lucrand ani multi in minister am fost interesat si de abordarea comparativa. Ma uitam la ce probleme au avut in Franta: telefoane mobile, dispozitive electronice, probleme de promovabilitate.
  • Evident, situatia de vineri cu duba e regretabila. Nu vreau sa fi fost in pielea acelor parinti, copii, dar nici pielea de ministru n-a fost mai confortabila. Ma pot judeca cei 188.000 elevi si toti parintii. Am optimismul ca, in urma anchetelor, cei care sunt responsabili de evenimentul de vineri vor fi trasi la raspundere.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro