Sari direct la conținut

Reporter incognito: angajat la negru, apoi scuipat de patron

Ziua de Cluj

Am muncit la negru! Pentru o zi, reporterii ZIUA au muncit fara contract, fara echipamente de protectie, si fara siguranta unui castig pe un santier din cartierul Grigorescu

De la colegii de santier, nea Ion, Costin si nea Nelu, am aflat ca santierele sunt pline de muncitori veniti din Moldova, ziua de munca la negru se plateste cu 50 de lei, nu exista echipamente de protectie, patronul te plateste daca vrea, iar contractele de munca sunt de domeniul fantasticului.

Primul pas a fost gasirea unui angajator. Darius Filipas este unul dintre antreprenorii care are lucrari contractate la unul din mall-urile din Cluj-Napoca. El a fost cel care ne-a angajat pentru o lucrare in cartierul Grigorescu. Negocierile pentru un post de “salahor”, munictor necalificat, au durat cam 15 minute.

“Uite care e treaba, nu aici in mall, eu am o lucrare separat, de amenajat un teritoriu pe strada Donath. Acolo e de sapat, de amenajat, de turnat de niste betoane. O sa lucrezi cu inca trei oameni deocamdata”, spune Darius despre viitoarea lucrare. In ceea ce priveste salarizarea, pentru o zi de munca am negociat suma de 45 de lei, in functie si de activitate.

Surpriza, Darius avea nevoie si de un om care sa supravegheze restul “angajatilor”. “Vedem cum te misti daca esti mai descurcaret te ocupi de ei. Dar fara sa stie ei”, mai spune Darius. Negocierile au avut loc cu doua zile inainte de inceprea lucrarii. Impreuna cu alti trei muncitori, am inceput dupa doua zile munca la santierul aflat pe stada Donath, la numarul 209.

De la ceilalti trei angajati am aflat ca cele trei vile aflate in constructie apartin unui domn Fodor, fost director la o companie de constructii din Cluj-Napoca.

Munca ilegala la 30 de grade

Vineri 26 mai a fost prima zi de munca pe santier. Programul incepe la ora 7. La adresa transmisa de catre angajator i-am gasit in curte pe nea Ion, pe nea` Nelu si pe Costin. Cei trei sunt moldoveni din judetul Bacau, veniti in Cluj pentru un salariu mai bun. “Sunt multi baieti care au venit din Moldova. La noi nu mai e de munca si vin aici pentru un ban in plus”, spune Costin.

Planul de munca era stabilit de Darius cu o zi inainte. Urma sa terasam curtea si sa pregatim o rigola pentru a fi betonata. Timp de 4 ore impreuna cu nea Nelu, care e pensionar, am indoit fiare care urmau sa constituie armatura betonului. “Nu am facut asta niciodata. Eu am lucrat la Carom”, spune nea Nelu in timp ce taie niste bucati de fier cu un polizor.

Nici unul dintre cei de pe santier nu avea casca de protectie, centuri de siguranta, desi munceam si la inaltime, sau banalele manusi. La ora 9 am facut o pauza de 5 minute pentru o cafea scurta. Atunci am aflat ca in medie castigul pe o luna incepe de la 1600 de lei pentru incepatori, iar ziua de munca este platita cu minim 50 de lei. Nea Nelu se plangea de conditiile de cazare din internat.

Cei trei colegi de santier dormeau in caminele Transporturi din cartierul Marasti. Am reluat munca in timp ce soarele ne ardea pielea. Afara erau nu mai putin de 30 de grade.

Canicula inecata in bere, vodca si rom

Dupa-amiaza la ora 4 a aparut si angajatorul. “Merge munca, baieti?”, intreaba Darius. In cateva momente a aparut si beneficiarul lucrarii. “Uite, a venit si mosneagu”, spune Costin in timp ce incarca o roaba cu pietris. In pauzele de tigara am aflat de la Costin ca nici unul dintre cei trei nu au carte de munca. “Eu il cunosc pe Darius de cinci luni.

Nu are nimeni carte de munca”, spune Costin, care are 20 de ani. Nea Ion, care este si calificat ca dulgher, si Costin, au muncit la mall inainte de a veni la vilele de pe strada Donath. Nea Nelu in schimb avea, vineri, doar doua zile de munca in Cluj. “Povesteau baietii ca mai au ceva bani de recuperat de la Darius. Ca au lucrat in Apuseni si nu i-a platit inca.

Daca nu imi da bani eu plec. Gasesc si acasa ceva de munca”, spunea suparat Nelu. In cele 12 ore de munca nu am avut nici un fel de pauza de masa. Despre apa minerala, o trusa medicala sau macar o sticla de spirt sanitar nici nu se punea problema. Pe furis, Nelu a povestit ca nea Ion si Costin au insistat ca Darius sa ii angajeze cu carte de munca, dar fara succes.

Dupa doua ore de supravegheat lucrarea, Darius s-a plictisit si a plecat. La ora 19, ziua de munca s-a incheiat. Atunci, impreuna cu cei trei moldoveni, am mancat slanina si am baut cate un pahar de vin. “Hai sa mergem la o bere undeva, baieti”, spunea mesterul Ion, ars de soare si cu buzele uscate.

Dupa o bere, asortata cu rom si vodca, in statia de autobuz, cei trei au plecat spre camine cu speranta ca vor prinde apa calda.

Santierele clujene, mirajul moldovenilor

Doi moldoveni au venit la Cluj pentru leafa mai mare de pe santier. Costin are 20 de ani si cu banii vrea sa isi termine liceul si sa plece in Spania. Nea Nelu are 51 de ani si s-a mutat de la oras la sat, dar a ramas fara banii cu care sa isi construiasca o casa.

La santierul de pe strada Donath lucreaza nea Ion, nea Nelu si Costin. Toti trei sunt din judetul Bacau din comuna Ghimes, satul Palanga. O poveste trista am aflat-o de la Costin Cavalas, un tanar de 20 de ani. El a venit la Cluj pentru a castiga banii cu care sa isi continue studiile. “Am un an jumate de liceu si vreau sa il termin”, spune Costin.

El a renuntat la liceu pentru ca parinti nu ii mai dadeau bani. “La noi e altfel, trebuie sa aduci banu’. A mei nu m-au mai lasat la scoala, au zis sa lucrez”, mai spune el. Dupa ce s-a certat cu parintii, si-a luat lumea in cap si a venit la Cluj. “Vreau sa termin liceul si apoi sa plec in Spania”, a mai spus Costin. El are o sora plecata in Italia si una in Spania.

“Amandoua lucreaza si au barbat acolo. O sa plec si eu, da’ mai incolo”, isi dezvaluie Costin planurile de viitor. Duminica e singura lui zi libera. Sta in Cluj de patru luni si spune ca abia a reusit sa vada centrul orasului. “Ce sa ies in oras, de unde bani? Dupa munca nu mai vreau decat un pat sa dorm”, mai spune el.

“Fata are nevoie de bani, acasa trebuie bani…”

“Multi baieti au venit de la noi sa lucreze aici. Am aflat din sat ca in Cluj e de munca. E prima data cand am plecat de acasa”, s-a confesat nea Nelu. El este pensionat si s-a mutat din Onesti in satul Palanga. “Am vandut apartamentul si am construit o casa la tara. Banii s-au terminat, ca tot am luat, tot am luat, si nu am mai avut de unde sa pun”, spune Nelu.

Nevoia de bani l-a adus la Cluj. Cu banii castigati aici vrea sa isi continue constructia casei. Inainte de a se pensiona, el a fost angajat la Carom Onesti. “Cand lucram eu, mergeam noaptea cu trenul la ora 3 si ajungeam acasa seara la 9”, spune Nelu. Bolborosind, nea Nelu spune ca are o fata la liceu. “E greu cand esti departe de casa.

Fata are nevoie de bani, acasa trebuie bani…”, spune suspinand Nelu. Dupa pensionare el si-a gasit un alt loc de munca. “Lucram la un vecin ca strungar pentru 200.000 pe zi. Da’ nu imi dadea banii. Si acum am de luat de la el 2 milioane”, se confeseaza nea Nelu.

Inspectorii Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) Cluj au controlat santierul de pe str. Donath, unde reporterii ZIUA de Cluj au muncit la negru, incognito. In urma controlului, reprezentii ITM, condusi de catre inspectorul sef-adjunct Marcel Munteanu, au aplicat o amenda de peste 5000 de lei.

Inspectorii ITM au gasit la fata locului trei muncitori care nu aveau contracte de munca. “Amenda pentru fiecare muncitor angajat la negru este cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei”, a declarat Munteanu. Dupa 20 de minute, la santier a aparut si angajatorul Darius Filipas. “Da’ nu lucreaza aici, ci doar ajuta”, s-a justificat Filipas.

Reprezentantul ITM a declarat ca acesta va fi obligat sa ii angajeze pe cei trei. “In cazul in care nu se prezinta maine (azi n. red.) la noi, va primi o amenda de 9000 de lei. Daca, la un viitor control, il gasim cu muncitori la negru i se poate intocmi dosar penal”, a mai declarat Munteanu.

“Ma, gunoiule, o sa am grija de tine!”

La vederea reprezentantului ZIUA Filipas, a reactionat si a devenit violent si l-a scuipat pe reporterul care in urma cu trei zile muncea pe santierul sau. “Asa se intampla, uneori muncitorii fug alterori, angajatorii devin violenti.”, a declarat Munteanu. Dupa plecarea inspectorilor, Filipas a continuat cu injuriile.

“Ma, gunoiule, o sa am eu grija de tine!”, a mai comentat acesta la adresa reporterului ZIUA de Cluj.

363 de muncitori la negru

ITM a controlat in 2007 88 de firme de constructii si a descoperit 363 de muncitori care nu aveau contracte munca. Inspectorul sef al ITM, Daniel Pacurariu a prezentat ieri o sinteza a controalelor efectuate in 23-24 mai pe santierele din Cluj. “In urma controlului am aplicat 18 amenzi pentru munca la negru”, a declarat seful ITM.

In cadrul actiunii au fost controlati 58 de angajatori. Conform statisticilor ITM, pentru deficientele constate la nivel de securitate si sanatate in munca au fost aplicate 38 de sanctiuni in valoare de 108.000 de lei. La nivel de relatii contractuale, la cei 58 de angajatori au fost aplicate 36 de sanctiuni de 90.300 de lei.

Controalele ITM Cluj au fost integrate in cadrul unei campanii nationale prin care se incearca reducerea numarului de muncitori la negru de pe santiere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro