Reteaua de afaceri Dan Ioan Popescu
Fostii parteneri de afaceri ai ex-ministrului, Claudiu Radulescu si Ionel Pepenica, au incheiat contracte de zeci de milioane de euro cu institutii aflate in subordinea lui DIP.
Evenimentul zilei” a prezentat in editia de ieri informatii inedite despre afacerile si averea unuia dintre cei mai puternici membri ai PSD, Dan Ioan Popescu. Dezvaluirile continua astazi cu legaturile dintre mai-marele PSD si fostii sai parteneri de afaceri, care in ultimii patru ani s-au bucurat de mai multe relatii contractuale cu institutii aflate in subordinea fostului ministru al economiei.
Parteneriatele s-au transformat in mod fericit in milioane de euro din fondurile statului pentru apropiatii lui DIP.
Parteneriat imobiliar
Legaturile lui Dan Ioan Popescu cu mediul de afaceri graviteaza in jurul a doua persoane aproape discrete in peisajul politic sau comercial, Claudiu Radulescu si Ionel Pepenica. Ambii sunt proprietarii si directorii firmei Luxten Lighting SA, membri PSD in Organizatia Municipala Bucuresti si prietenii lui DIP.
Cei doi au preluat o serie de afaceri de la DI Popescu imediat dupa ce acesta a devenit ministru in cabinetul Nastase. Interesele de afaceri ale lui DIP si Claudiu Radulescu s-au intersectat in doua firme, ambele cu obiect de activitate in domeniul imobiliar, Ital Agency SRL si Euroimob SA.
In mai 2000, Dan Ioan Popescu i-a vandut lui Claudiu Radulescu o parte din actiunile pe care le detinea in firma Ital Agency SRL. In aceeasi zi, sotia lui lui DIP, Elena Popescu, i-a vandut sotiei directorului de la Luxten, Sanda Radulescu, acelasi procent din actiuni.
Astfel, firma Ital Agency, care pana atunci fusese controlata integral de sotii Popescu, a fost impartita pe din doua cu familia Radulescu.
Afacerea merge inainte
Potrivit Registrului Comertului, timp de zece luni, fostul ministru al economiei si directorul de la Luxten au fost parteneri de afaceri in Ital Agency SRL. In martie 2001, Dan Ioan Popescu i-a vandut toate actiunile lui Claudiu Radulescu.
Elena Popescu a facut aceeasi miscare cu actiunile ei, insa partile ei sociale au fost cumparate de Smaranda Boszormenyi, care, potrivit lui Ionel Pepenica, este sotia unuia dintre primii actionari ai Luxten. Sotia lui DIP, numita administrator si presedinte al Consiliului de Administratie in 2000, si-a pastrat functia si dupa ce ea si sotul ei s-au retras din actionariatul Ital Agency.
De altfel, Elena Popescu ocupa aceste pozitii si acum, iar, potrivit lui Ionel Pepenica, directorul sucursalei bucurestene a Luxten, „isi face treaba foarte bine”. Astfel, sotia lui Dan Ioan Popescu conduce linistita, mai departe, proiectele initiate impreuna cu sotul ei pana in 2001.
„Arata a hotel, clar”
Unul dintre aceste proiecte s-a concretizat intr-un activ al firmei Ital Agency si a fost preluat de familia Radulescu o data cu intreaga societate. Este vorba de un hotel cu patru niveluri, ridicat chiar la baza partiei Sorica din Azuga, in Poiana Urechea 2. Constructia a fost inceputa de Dan Ioan Popescu, iar in 2001, cand a iesit din firma, hotelul era „pus pe picioare”.
„Cand s-a preluat firma, partea de structura a hotelului era ridicata. Partea de rezistenta si peretii erau finalizati. Arata a hotel, clar. In septembrie il finalizam si vrem sa il introducem intr-un circuit mai mare”, ne-a declarat Ionel Pepenica.
Prieteni de la partid
Intrebat ce legatura are cu Radulescu si Pepenica, Dan Ioan Popescu ne-a declarat ca este „in relatie de prietenie cu persoanele mentionate”. Ionel Pepenica ne-a confirmat si el relatia stransa cu fostul ministru PSD: „Dan Ioan Popescu este prietenul nostru (n.r. – al lui si al lui Claudiu Radulescu).
Ne cunoastem de la partid, din 1996, cred, iar din 1999 am preluat o afacere de la Dan Ioan Popescu”.
Intamplator sau nu, prietenii fostului ministru au beneficiat prin firma pe care o controleaza, Luxten Lighting SA, de contracte de milioane de euro de la diverse companii aflate in subordinea Ministerului Economiei in vremea in care DIP era cel care il conducea.
Cele mai multe relatii contractuale ale Luxten au fost stabilite cu Electrica, Hidroelectrica si Distrigaz, companii aflate in subordinea Ministerului Economiei. Pe site-ul Luxten, la sectiunea „Principalii clienti”, sunt mentionate companiile Electrica SA, Distrigaz Nord si Sud.
„Fratia” Luxten-Electrica
Cat DIP s-a aflat la carma Ministerului Industriilor, Luxten SA, firma fostului sau partener de afaceri Claudiu Radulescu, printre altele si membru PSD, a beneficiat de zeci de contracte incheiate numai cu Electrica. La conducerea acestei companii s-a aflat, pana in iulie anul trecut, Lucian Boghiu, considerat si el un apropiat al lui DIP, arestat zilele trecute pentru luare de mita.
Ionel Pepenica ne-a confirmat ca Lucian Boghiu a avut o pozitie de conducere la Luxten din octombrie 2000 pana in martie 2001.
Potrivit Biroului de presa al Ministerului Economiei, in perioada 2001-2004 Luxten a incheiat 20 de contracte, in valoare totala de 57 de miliarde de lei, adica 1,3 milioane de euro. In datele furnizate de Ministerul Economiei nu sunt trecute patru contracte, care insumeaza 1.676 de miliarde de lei, adica 45,3 milioane de euro.
Unul dintre aceste contracte „uitate” a fost incheiat in 2003 de Electrica SA Bucuresti, in urma unei licitatii, iar valoarea lui este de 247 de miliarde de lei, adica 6,6 milioane de euro.
Potul finalului de mandat
Celelalte trei contracte despre care nu s-a suflat nici o vorba in raspunsul ministerului sunt in valoare de 1.429 miliarde de lei, adica 38,6 milioane de euro. Doua dintre aceste angajamente au fost incheiate pe 28 septembrie 2004, insa Electrica SA a facut anuntul de achizitie publica in Monitorul Oficial pe 22 noiembrie 2004, cu doua luni mai tarziu.
Valoarea lor este de 893 de miliarde de lei, adica 24,1 milioane de euro.
Interesant este ca aceste doua contracte au fost incheiate prin negociere cu o singura sursa, si nu prin licitatie publica. Cel de-al treilea contract omis a fost incheiat pe 15 noiembrie, cu fix doua saptamani inaintea alegerilor generale, fiind publicat de Electrica SA in Monitorul Oficial pe 23 noiembrie 2004.
Valoarea lui este de 535 de miliarde de lei cu TVA (vezi facsimil), adica 14,4 milioane de euro, si a fost incheiat prin licitatie publica deschisa, cu oferta in plic, la care a participat doar firma Luxten.
Adio contracte fara licitatii
Codrut Seres, ministrul industriilor, ne-a declarat ca va verifica de ce Electrica nu ne-a furnizat informatii si despre celelalte patru contracte. „In ceea ce priveste verificarile pe care
le-am anuntat in ianuarie, pot sa va spun ca am schimbat niste directori de la Electrica Serv. Contractele intrasera deja in derulare si nu ne-a mai ramas decat sa amanam niste plati”, ne-a mai spus ministrul Seres.
Aspirina hidroelectrica
Sotia lui Claudiu Radulescu, Sanda Radulescu, a reusit sa stabileasca si ea mai multe relatii contractuale cu trei companii aflate in subordinea Ministerului Industriilor pe cand Dan Ioan Popescu era in fruntea institutiei.
De profesie medic, Sanda Radulescu a incheiat prin firma Bio Terra Med SRL cel putin doua contracte cu Hidroelectrica, pentru furnizare de servicii medicale. Unul a fost semnat in 2003 si a avut o valoare de 327 de milioane de lei, iar celalalt a fost parafat anul trecut, fara a avea insa valoarea declarata. Contracte au fost incheiate prin negociere cu o singura sursa.
Tacerea companiilor
Hidroelectrica nu a dorit sa ne raspunda cati angajati isi fac analizele la Bio Terra Med, insa am aflat ca in aceasta companie lucreaza 5.019 persoane. Pe site-ul cabinetului Bio Terra Med la sectiunea „Clienti principali” sunt trecute si Electrica si Romaero, ambele companii controlate de stat prin Ministerul Economiei.
Claudiu Radulescu nu a dorit sa ofere un interviu EVZ, insa partenerul sau de afaceri Ionel Pepenica ne-a spus ca numele Electrica, Hidroelectrica si Romaero sunt trecute pe site-ul de Internet al cabinetului medical ca o chestie de marketing.
Nici Electrica si nici Romaero nu ne-au raspuns la solicitarea prin care ceream informatii despre contractele incheiate cu Bio Terra Med. Motivul? Informatiile cerute nu intra sub incidenta legii liberului acces la informatiile de interes public. Numarul angajatilor Electrica este de 30.000, iar al Romaero de 1.500.
> Elena si Dan Ioan Popescu au fost parteneri de afaceri cu Sanda si Claudiu Radulescu, patronii Luxten Lighting SA, in societatea Ital Agency SRL
> Numit ministru al economiei in cabinetul Nastase, DIP si sotia si-au vandut actiunile familiei Radulescu
> Elena Popescu a ramas administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al firmei Ital Agency, pozitii pe care le ocupa si in prezent
> Elena Popescu supervizeaza, in continuare, investitiile facute impreuna cu sotul ei in hotelul din Azuga, desi in acte acesta nu le mai apartine
> In perioada 2001-2004, firma Luxten SA, patronata de fostii parteneri de afaceri ai lui DIP, a incheiat zeci de contracte de aproximativ 50 de milioane de euro cu Electrica, subordonata ministerului condus de DIP
> Sanda Radulescu, prin firma Bio Terra Med SRL, a incheiat cel putin doua contracte cu Hidroelectrica, alta companie din subordinea Ministerului Economiei
O firma cu relatii
Dan Ioan Popescu a fost administrator si la Solar Boneh SA, firma in spatele careia se afla un off-shor din Antilele Olandeze, SBI International Holdings NV. DIP a fost numit administrator in iunie 1998, iar in iunie 2002 s-a retras.
SBI International Holdings NV, firma care controleaza Solar Boneh-ul administrat de DIP, a obtinut numeroase contracte de la statul roman exact in perioada cand DIP era ministru. Doua dintre ele se remarca prin sumele uriase, de peste 400.000 de euro, primite de la Ministerul Transporturilor (MT) pentru refacerea unor drumuri.
Obligat-fortat
Desi am incercat de nenumarate ori sa stabilim o intalnire cu Dan Ioan Popescu pentru un interviu, acest lucru nu s-a materializat pana la urma.
In schimb, Ionel Pepenica, proprietar si director Luxten, ne-a declarat ca Dan Ioan Popescu nu a avut nici un amestec in faptul ca Luxten a obtinut mai multe contracte de milioane de euro pe finalul mandatului PSD sau in cele obtinute de sotia lui Claudiu Radulescu. „Daca dv. depistati amestec politic, eu nu stiu ce sunt dispus sa fac.
Dan Ioan Popescu a fost presat sa vanda hotelul de structura partidului, de deciziile interne ale partidului”, ne-a mai spus Ionel Pepenica.