Sari direct la conținut

Retrospectiva anului astronomic 2008: Marte, Marte, Marte

HotNews.ro

Sonde spatiale, apa pe Marte, apa pe Satelitii lui Saturn: 2008 a fost un an plin pentru astronomi. L-am invitat pe Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris sa ne alcatuiasca un top al celor mai interesante stiri din domeniul explorarii Sistemului Solar. Este un top care se invarte imprejurul unui singur subiect : 2008 pare sa fie, pentru unii astronomi cel putin, anul in care am aflat cele mai multe lucruri despre Marte.

2008 a fost un an plin de stiri despre Sistemul Solar, stiri furnizate de sondele spatiale aflate la lucru. Poate ca cea mai harnica dintre sondele spatiale a fost Cassini, exploratorul sistemului de sateliti ai planetei Saturn.

Sonda spatiala Messenger a ajuns la Mercur, deschizand o noua linie de explorare, a unei planete mai putin explorate. Daca e insa sa tragem linie si sa adunam descoperirile deja facute, pe locul intai in top este tot planeta Marte, planeta cea mai bine explorata din Sistemul Solar.

Dr. Mirel Barlan : Cred ca totusi misiunea spatiala a anului 2008 ar trebui sa fie misiunea Phoenix. Este prima misiune spatiala operata de o universitate, Universitatea din Arizona. Phoenix va ramane probabil in istorie ca « misiunea excavator » : ea a sapat in solul martian, adunand probe de materie si a gasit o zona substantiala de gheata la cativa centimetri adancime in solul martian.

Phoenix pe solul martian
Foto: NASA

Misiunea Phoenix a fost din toate punctele de vedere un succes : a trimis pe Pamant peste 30.000 de imagini, a colectionat date meteorologice, a efectuat experimente pe laboratorul atasat si a functionat mai mult decat era prevazut in proiectul de lansare. Si a gasit ceea ce cauta, adica apa (sub forma de gheata).

Ce a mai reusit Phoenix a fost sa masoare ph-ul solului martian (egal cu 8, deci un sol mai degraba alcalin) si sa determine compozitia lui chimica.

Ce n-a gasit Phoenix in sol sunt substantele organice. Sau viata. Jocul nu e insa pierdut : cantitati mari de apa au existat in trecut pe Marte, gheata exista inca, si nu e cu totul exclus ca investigatii viitoare sa descopere si altceva.

O alta serie de descoperiri interesante realizate de Phoenix se refera la atmosfera martiana.

Dr. Mirel Barlan:Experientele meteo dovedesc ca exista o circulatie atmosferica importanta. S-au putut pune in evidenta si fotografia nori, s-au masurat vanturi. Norii martieni, stim acum, sunt incarcati cu cristale de gheata.

Inca nu stim daca pe Marte ninge, asa cum ninge pe Pamant. Ar fi un interesant subiect pentru cercetari viitoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro