Reuniune cu usile inchise la OMS, pentru a decide daca se vor publica sau nu studiile legate de mutatia virusului H5N1
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat vineri organizarea unei reuniuni de doua zile, in 16 – 17 ianuarie, pentru a incerca sa stabileasca da oamenii de stiinta implicati in dezvoltarea unei mutatii a virusului H5N1 capabila sa se transmita de la om la om isi pot publica studiile, relateaza AFP.
„Vor fi 22 de participanti: echipele celor doi cercetatori, reprezentantii retelei de laboratoare ale gripei, reprezentanti ai publicatiilor stiintifice Science si Nature care ar fi trebuit sa publice studiile…”, a declarat un purtator de cuvant al OMS, Fadela Shaib, intr-o conferinta de presa.
„Speram sa ajungem la un consens” si sa gasim un „echilibru” intre „cercetarea stiintifica si siguranta”, a spus aceasta, adaugand ca discutiile vor avea loc cu usile inchise.
Potrivit OMS, gripa aviara provocata de virusul H5N1 se transmite in special intre pasari, fiind foarte rar transmisibila la om.
Dar, a precizat Shaib, „cand este transmisa la om, este fatala in proportie de 60%”, motiv pentru care cercetarile recente au provocat numeroase ingrijorari in sanul comunitatii internationale.
Prima echipa de cercetatori apartine centrului medical universitar Erasmus din Rotterdam (Olanda). Ea anuntase in septembrie ca a creat o mutatie a virusului gripei aviare capabil, pentru prima oara, sa se transmita cu usurinta intre mamifere si, potential, intre oameni.
Cealalta echipa se afla la Universitatea Wisconsin din Statele Unite.
Cercetatorii s-au declarat de acord sa opreasca studiile in acest „domeniu timp de 60 de zile pentru a oferi timp opiniei internationale sa se exprime”, potrivit unei scrisori publicate in 20 ianuarie de revistele Science si Nature.
In noiembrie anul trecut, Biroul national american pentru stiinta si biosecuritate (NSABB) a cerut ca o parte din rezultatele cercetarilor asupra acestui virus sa nu fie publicate in Science si Nature.