Sari direct la conținut

Reuters: Cel mai mare partid de opoziție din România urmărește interzicerea Huawei în infrastructura telecomunicațiilor

HotNews.ro
Logo Huawei, Foto: Hotnews
Logo Huawei, Foto: Hotnews

​​Cel mai mare partid de opoziție din România va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructurile critice și va încerca să o blocheze din dezvoltarea rețelei 5G din cauza preocupărilor de securitate crescânde, a declarat marți Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, potrivit Reuters.

Unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat compania Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupându-se de faptul că echipamentul său poate conține „ușile din spate” care o deschid spre spionaj cibernetic.

„Trebuie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni în jurul nostru”, a declarat Pavel Popescu.

Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de telecomunicații din lume al aliaților săi din Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat un site de scut antirachetă de 800 de milioane de dolari, faptă criticată puternic de Federația Rusă.

Huawei a negat în mod repetat intenția de spionaj pentru statul chinez. Compania este prezentă pe piața românească din 2003.

Pavel Popescu a subliniat un memorandum de înțelegere din 2013, semnat de Huawei, ministrul telecomunicațiilor din acea perioadă, oferindu-le posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului, urmărirea și proiectele de e-guvernare, mai scrie Reuters.

Referință:

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Comunicațiilor a lansat un proces de consultare interinstituțională în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe subiectul Huawei, se arată într-un răspuns al Ministerului la solicitarea HotNews.ro de a preciza care este poziția României cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în contextul îngrijorărilor internaționale, dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor.

Ministerul Comunicațiilor a răspuns joi, 20 decembrie, solicitării HotNews.ro de a preciza care este poziția României cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în contextul îngrijorărilor internaționale, dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor în țara noastră.

HotNews.ro a amintit că România, aliat NATO și țară gazdă a bazei militare de la Deveselu, a semnat în noiembrie 2013 un Memorandum cu firma chineză Huawei, prin care Ministerul Comunicațiilor preciza că Ministerul Comunicațiilor va veni în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României”.

Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin „în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012”.

În România marii operatori Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS și-au construit rețelele de ultimă generație și cu echipamente Huawei, iar anul viitor va avea loc licitația 5G.

În acest context, HotNews.ro a adresat următoarele întrebări către Ministerul Comunicațiilor:

1. În ce stadiu de implementare sunt fiecare dintre proiectele menționate în Memorandumul cu Huawei? (vă rugăm sa precizați când au fost finalizate și cât au costat fiecare în parte)

2. A transmis Guvernul SUA către autoritățile din România solicitarea de a nu mai folosi echipamentele Huawei? Dacă da, când și ce a răspuns România?

3. Care este poziția Ministerului Comunicațiilor cu privire la folosirea echipamentelor Huawei pe piața din România în contextul îngrijorărilor internaționale dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor?

  • Redăm mai jos integral răspunsul Ministerului Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu:

„Unul dintre obiectivele Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este cel de a contribui alături de celelalte instituţii relevante ale statului român la asigurarea bunei funcţionări, integrităţii şi securităţii datelor vehiculate prin sistemele și reţelele naţionale, precum şi la protejarea intereselor cetăţenilor și companiilor româneşti care au acces la acest tip de infrastructură.

Totodată, MCSI, în domeniul său de competenţă, asigură în mod constant și loial dialogul pe marginea intereselor partenerilor strategici ai statului român, fiind angajat ferm în demersurile de concertare necesare pentru protejarea infrastructurii critice aflate pe teritoriul său.

Referindu-ne la solicitarea dumneavoastră, precizăm că instituţia noastră nu dispune până în prezent de informaţii suplimentare primite de la partenerii americani sau europeni pe tema Huawei. Prin urmare, am lansat un proces de consultare cu instituţiile şi autorităţile naţionale cu competentă şi expertiză în acest domeniu în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe acest subiect.

Vom reveni cu informaţii actualizate pe măsura finalizării procesului de consultare interinstituţională.”

  • Huawei a cerut națiunilor vestice dovezi care să sprijine acuzațiile la adresa companiei

Președintele Huawei a contestat acuzațiile făcute de Statele Unite și de alte guverne fără a furniza dovezi cum că gigantului tech chinezesc prezintă riscuri serioase de securitate. Compania a lansat un proiect intern prin care își propune să înlăture suspiciunile care planează asupra companiei și care amenință să pericliteze rolul de lider în comunicare pe care Huawei vrea să îl câștige, potrivit AlJazeera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro