Sari direct la conținut

Revenirea pieței de M&A de la sfârșitul lui 2020 va continua în 2021. Investitorii au bani și vor să facă achiziții

PwC România
Revenirea pieței de M&A în 2021 , Foto: PwC România
Revenirea pieței de M&A în 2021 , Foto: PwC România

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% anul trecut faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook, prezentat în cadrul conferinţei ”M&A: Transformare, consolidare, oportunitate. Cum creăm valoare în vremuri incerte?”. Totuşi, dat fiind contextul, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, faţă de 5,2 miliarde euro în 2019 şi 5 miliarde euro în 2018. Cea mai mare valoare a pieţei de M&A a fost înregistrată în anul 2007, de 5,8 miliarde euro.

”Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în 2020, indiferent despre ce subiect am vorbi, cuvântul definitoriu este ”atipic”. Nici piața de M&A nu face excepție. După o perioadă de acalmie, chiar de îngrijorare, la începutul crizei sanitare, activitatea de M&A a devenit mai intensă și chiar efervescentă în ultimul trimestru al anului trecut atât în România, cât și la nivel global. De altfel piața de M&A reflectă evoluția economiei în ansamblu care, pe final de 2020, a avut o creștere neașteptată în România, cea mai mare din UE, de 4,8%. În acest context, 2021 a început sub auspicii bune, cu un optimism moderat”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

El a precizat că este de așteptat ca revenirea activității M&A de la sfârșitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piață. Atât investitorii strategici, cât și cei financiari dispun de resurse de capital substanțiale.

Și la nivel regional, evoluția a fost similară cu cea din România. Prezent în conferință, Adam Demusiak, Partener, Lider M&A, PwC Polonia, a arătat că ”anul trecut a avut loc cea mai impresionantă transformare și reconfigurare a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții care a schimbat substanțial piața din Polonia. A fost un grad uriaș de incertitudine în evaluarea companiilor, fără posibilitatea realizării fizice a proceselor de due diligence. Mai mult de jumătate dintre tranzacții au fost încheiate în ultimul trimestru al anului și am observat o polarizare. Pentru unele sectoare investitorii au fost dispuși să plătească mai mult, în schimb în alte sectoare nu au fost cumpărători.”

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România.

ARHIVĂ COMENTARII