REVIEW E-Boda Avatar VR – ochelari de realitate virtuala
E-Boda, una dintre companiile romanesti care s-a afirmat in ultimii ani pe piata gadgeturilor mobile precum smartphone-uri sau tablete, a lansat de curand un set de ochelari de tip „realitate virtuala” (VR). Denumit „Avatar”, dispozitivul VR costa circa 300 de lei si functioneaza cu o gama larga de telefoane inteligente. HotNews.ro a testat E-Boda Avatar si a aflat ca dispozitivul ofera utilizatorului obisnuit o experienta decenta, chiar buna pe alocuri ca introducere in lumea VR si schiteaza un soi de „preview” pentru o noua moda care a inceput deja sa prinda aripi in lumea gadgeturilor. Chiar si asa, lumea VR nu este fara minusuri, iar dispozitivul testat are si el neajunsurile sale.
NOTA – Despre Modul de review
Am testat dispozitivul E-Boda Avatar timp de cinci zile in redactia HotNews.ro. Pentru acest review am testat ochelarii VR in principal cu un telefon Samsung Galaxy Note 4 cu un ecran de 5,7 inci si o rezoltuie QHD.
Pe langa acesta, am mai testat dispozitivul VR si cu alte telefoane cu ecrane de diferite dimensiuni cum ar fi Sony Xperia Z2, LG Nexus 5, HTC One (M7).
Ce este?
E-Boda Avatar e un dispozitiv ce actioneaza ca o pereche de „ochelari” ce in combinatie cu anumite modele de smartphone-uri si aplicatii software ofera utilizatorului o experienta de realitate virtuala (Virtual Reality – VR).
Practic, E-Boda Avatar actioneaza ca un suport in care este introdus un telefon Android (peste 4.0) sau iOS cu o diagonala ecranului de cel putin 4,7 inci si cel mult 6 inci (dimensiunile fizice maxim acceptate sunt 15.8 x 8.5 cm), cu memorie de minim 1 GB RAM si cu senzor giroscop incorporat. Mai departe, lentilele din interiorul dispozitivului Avatar permit vizualizarea clara a ecranului care se afla atat de aproape de ochii utilizatorului.
Cum se foloseste?
Smartphone-ul este folosit pentru display si aplicatia VR
Foto: Hotnews
Odata pornita orice aplicatie de VR compatibila (mai multe detalii mai jos), telefonul este introdus in partea din fata a dispozitivului, asezat pe o laterala, iar dispozitivul se fixeaza pe capul utilizatorului.
Practic, utilizatorul vede pe fiecare ochi cate o jumatate din ecranul telefonului. Fiecare jumatate afiseaza dintr-un unghi putin diferit aceeasi imagine, oferind utilizatorului senzatia de 3D. Mai departe, miscarea capului este tradusa in interiorul aplicatiei prin senzorul giroscop al telefonului si, astfel, este realizata experienta VR.
Sigur, pe langa dispozitiv, utilizatorul poate (sau chiar este nevoit) sa ataseze la telefon si un controller de joc pe bluetooth sau o tastatura pentru a fi folosite in diverse jocuri sau aplicatii.
Ce aplicatii exista?
Noi am testat dispozitivul impreuna cu un Samsung Galaxy Note 4, deci pe sistemul de operare Android. In Google Play Store exista poate chiar cateva sute de aplicatii de realitate virtuala, unele compatible total, altele doar partial cu dispozitivul Avatar.
E-Boda enumera pe site-ul sau cateva zeci de aplicatii si, la o cautare atenta, am gasit in Play Store inca vreo cateva zeci care se potrivesc si functioneaza pe Avatar.
Cu toate acestea, trebuie spus ca ecosistemul de aplicatii VR este in continua expansiune si, sustinut si de Google prin proiectul sau Cardboard, este populat constant de noi si noi aplicatii. Avantajul pentru oricare utilizator de dispozitive VR este ca trendul a prins viteza si, pe termen scurt si mediu cel putin, echipamentele VR ar putea capata o importanta asemanatoare cea primita de toate gadgeturile mobile precum smartwatch-urile.
GALERIE FOTO – E-Boda Avatar
Galeria foto de mai jos poate fi accesata si vizualizata si pe mobil aici.
Despre dispozitiv – design si ergonomie
E-Boda Avatar e un dispozitiv simplu si usor, fara prea multe componente si fara vreun buton, construit in cea mai mare parte din plastic lucios. Exista parti precum zona unde vin ochii, zona care vine in contact cu nasul sau lacasul in care sta telefonul unde intalnim materiale soft precum buretele.
E-boda Avatar vazut de jos
Foto: Hotnews
Desi ca design E-Boda Avatar arata futurist, din punct de vedere al constructiei sale din plastic dispozitivul se simte mai degraba ieftin si subred. Balamalele din plastic pentru sertarul unde se aseaza telefonul nu arata a fi prea rezistente.
In general dispozitivul se aseaza si se fixeaza usor pe capul oricarui utilizator si, pentru o perioada scurta de timp este si comod. Cu toate acestea, dupa cateva minute de „activitate”, utilizatorul simte cum dispozitivul incepe sa apese deranjant pe nas.
Totusi, trebuie sa mentionam ca E-Boda include in pachet si cativa bureti de lipit in plus sau de inlocuit pentru zona unde se aseaza dispozitivul pe nas.
Trebuie subliniat faptul ca in timpul folosirii telefonul se incalzeste destul de puternic in sertarul in care sta fixat.
Am testat dispozitivul in cea mai mare parte cu un Note 4, dar l-am testat si cu alte dispozitive. Toate insa s-au incalzit ingrijorator de mult, mai ales daca am rulat aplicatii mai intensive precum jocuri.
Despre compatibilitatea cu ecosistemul de aplicatii
Desi mentionam mai sus ca ecosistemul de aplicatii este in continua expansiune, trebuie sa precizam un aspect esential: nu toate aplicatiile destinate dispozitivelor VR din Google Play Store sunt compatibile din start cu E-Boda Avatar. De fapt, majoritatea aplicatiilor VR realizate pe schema propusa de Google prin proiectul sau Cardboard nu sunt compatibile 100% „out of the box” cu E-Boda Avatar in principal din cauza lipsei unui element de baza: un buton de interactiune.
Pe dispozitivul sau de test, prototipul Google Cardboard, exista un buton improvizat prin doua cercuri magnetice mobile. Acel „buton” ofera utilizatorului posibilitatea unei minime interactiuni cu meniul sau setarile unei aplicatii chiar in modul VR si fara sa mai scoata telefonul din dispozitiv.
In cazul E-Boda Avatar acest lucru nu se poate, astfel incat orice interactiune sau imput din partea utilizatorului presupune scoaterea telefonului din lacasul sau.
Cum se vede un joc VR pe ecranul telefonului
Foto: Hotnews
De altfel, E-Boda Avatar nu urmareste neaparat schematica Google Cardboard, ci mai degraba merge pe linia unui alt produs VR – Durovis Dive – un dispozitiv similar, fara buton, realizat de o firma nemteasca. Acest dispozitiv, prin popularitatea sa, a reusit sa convinga multi dezvoltatori sa realizeze aplicatii compatibile (fara inputuri prin butoane etc) si, astfel, sa populeze Google Play Store cu destule aplicatii. De altfel, E-Boda pe pagina de prezentare al ochelarilor Avatar indica, in lista de aplicatii, foarte multe din cele destinate dispozitivelor Durovis Dive.
Desi micro-ecosistemul de aplicatii Durovis Dive sau asemanatoare numara destule titluri, e usor de prevazut ca pe viitor, prin sustinerea Google, numarul aplicatiilor destinate dispozitivelor pe modelul „Cardboard” va fi coplesitor mai mare si va domina intreg ecosistemul VR, cel putin pe Android.
Sigur, asta nu inseamna ca aplicatiile pentru Cardboard nu merg pe dispozitive de tip „Dive”, ci doar ca unele pot avea compatibilitate redusa (cel putin in lipsa unui dispozitiv de imput), un aspect ce pe viitor poate deveni foarte relevant.
Inca un aspect legat de aplicatii: Majoritatea sunt nefinisate si pline de bug-uri
Dincolo insa de toata discutia referitoare la compatibilitate, trebuie insa sa subliniem un alt aspect important: multe, foarte multe aplicatii lasa de dorit.
Desi plaja de aplicatii creste cu fiecare zi, majoritatea celor care sunt acum disponibile nu sunt cine stie ce. Dimpotriva chiar, multe din aplicatii par nefinisate, cu multe bug-uri sau sunt in general aplicatii tip „demo”. Din zecile de aplicatii pe care le-am testat in cele cinci zile cat am avut dispozitivul VR de la E-Boda, aplicatiile cu adevarat bune cred ca am reusit sa le numaram pe degete.
Evident, aici nu e in niciun fel vina dispozitivului din acest review, ci tine deocamdata de lipsa de maturitate a pietei de aplicatii pentru dispozitive VR. Am tinut totusi sa subliniem acest aspect pentru cei care totusi doresc sa intre inca de devreme in lumea dispozitivelor VR pentru mobile.
Tecand totusi peste dilema compatibilitatii sau a aplciatiilor dedicate VR, trebuie sa amintim ca Google permite vizualizarea in mod VR a tuturor panoramelor StreetView din lume direct din aplicatia Maps 🙂
Despre experienta VR cu Eboda Avatar
In general, depinzand totusi destul de mult si de aplicatie, experienta VR cu dispozitivul Avatar de la E-boda a fost una satisfacatoare, chiar foarte buna pe alocuri. La prima incercare experienta este chiar surprinzatoare. In toate zilele de test, aproape toate persoanele carora le-am prezentat dispozitivul si le-am invitat sa-l testeze au ramas impresionate de senzatie.
Lentilele, desi nu sunt ajustabile, fac o destul de buna treaba sa focalizeze cum trebuie pe ecran.
Jocurile de tip rollercoaster sunt perfecte pentru dispozitivele de tip VR
Foto: Hotnews
Pentru o experienta cat mai buna, insa, e nevoie si de un ecran cat mai detaliat. Am testat cel mai mult cu un Samsung Note 4 cu ecran de 5,7 inci si rezolutie QHD si de departe au fost cele mai bune rezultate. Am testat si cu altele mai mici, spre exemplu cu un HTC One (M7) cu ecran 4,7 inci Full HD si, desi imaginile erau clare, diagonala mica a ecranul faceau ca experienta sa nu mai fie la fel de captivanta.
Totusi, pe cat de placuta poate fi experienta uneori (cum am zis, depinazand si de aplicatie), pe atat de putin timp poate fi folosit dispozitivul pana cand incepe sa ti se faca rau. In general, cu cat jocul sau aplicatia era mai captivanta si cerea utilizatorului sa-si miste privirea si capul cat mai mult, cu atat mai repede se instala senzatia de ameteala si greata.
Acest lucru se datoreaza in mare parte timpului de raspuns (latency) destul de mare pentru instrumentele telefonului de care depinde generarea continutului VR. In general, dispozitivele performante de VR vin cu sisteme si elemente special construite in acest sens si care pot capta si transmite informatii cu un grad de fidelitate foarte ridicat. In cazul nostru, insa, sistemul se bazeaza pe o serie de informatii captate si transmise de componentele telefonului care nu sunt cine stie ce, chit ca vorbim si de telefoane varf de gama.
Spre exemplu, Samsung a lansat in toamna un un set de ochelari VR asemanator (desi mult mai scump) – Gear VR – insa dispozitivul care se foloseste tot de un telefon Note 4 pentru ecran, are inclus si un senzor giroscop performant care ruleaza la o latime de banda de circa 1000 hz. Spre comparatie, senzorii giroscop de pe smartphone-urile normale ruleaza undeva la 100-200 hz.
Dispozitivul se bazeaza pe senzorul giroscop al telefonului
Foto: Hotnews
Fara a intra in prea multe detalii tehnice, senzatia de ameteala si greata se instaleaza rapid, fapt datorat in buna parte din cauza ca multe din miscarile redate pe ecran – bazate pe miscarea capului utilizatorului – nu sunt inregistrate si redate extrem de fidel. La asta se adauga si faptul ca ochii vad o miscare pe care restul receptorilor din corp nu o percep.
Daca unele dispozitive peformante mai atenueaza din efectele fizice prin diverse componente specializate si performante, altele folosesc alte trucuri mai ieftine. Spre exemplu, dispozitivul Durovis Dive – amintit mai sus si pe care, intr-o oarecare masura, Avatar il copiaza – are un „perete” lipsa prin care se vede exteriorul chiar sub zona lentilelor astfel incat utilizatorul sa capteze cu privirea periferica mediul in care se afla si astfel sa reduca din efectul de ameteala care se poate instala. Sigur, asta poate rapi din experienta captivanta si poate fi considerat un minus de catre unii.
Totusi, pentru siguranta, utilizatorii ar trebui sa fie prudenti si sa nu exagereze cu timpul petrecut folosind dispozitul VR. Spre exemplu, Samsung recomanda pentru dispozitivul sau mai performant un raport de 30/15 – 30 de minute de folosire, 15 minute de pauza. Din pacate E-Boda nu a inclus pe cutie sau in manual indicatii la fel de precise.
Despre pret
Pentru experienta pe care o ofera, sau cel putin pentru posibilitatea de a experimenta aplicatiile VR, E-Boda Avatar nu prezinta un cost prohibitiv. De fapt, la pretul de 300 de lei cu care se vinde in magazine E-Boda Avatar ar putea sa convinga destul de multi ca merita.
Sigur, pentru o experienta completa in care utilizatorul sa se poata bucura si de majoritatea jocurilor VR de pe piata ar fi nevoie macar si de un controller de tip Bluetooth pentru telefonul mobil. Asta inseamna inca 100-200 de lei in plus. Din pacate, desi ofera pe site-ul sau un model de controller la circa 150 de lei, E-Boda nu ofera un pachet complet. Pacat, zicem noi. Un pachet Avatar + controller bluetooth vandut la un pret decent ar putea fi si mai atractiv pentru potentialii utilizatori sau cumparatori ai ochelarilor VR.
Concluzie
E-Boda Avatar e un dispozitiv care permite, la un pret relativ scazut, o experienta de realitate virtuala (VR) decenta, chiar placuta pe alocuri. Nu poate in nici un caz sa substituie alte dispozitive performante care exista sau vor veni pe piata, insa poate oferi utilizatorului obisnuit sau care nu cauta mare performanta o experienta de introducere in lumea VR si, poate mai important, poate oferi un „preview” pentru o noua moda care a inceput deja sa prinda aripi in lumea gadgeturilor.
Poate cel mai mare minus al lui E-Boda Avatar este, de fapt, lipsa de maturitate al ecosistemului de aplicatii. Aici, desigur, nu putem arunca vreo vina pe E-Boda si dispozitivul sau, insa trebuie subliniat ca lipsa de aplicatii de calitate sau cu adevarat captivante va face ca elementul de noutate si senzational al oricarui dispozitiv VR sa paleasca rapid pentru utilizator.
Sigur, vorbim de un ecosistem in plina expansiune – unul care este puternic sustinut pana si de Google, insa pentru moment oferta este destul de limitata.
Mai mult, constructia dispozitivului E-Boda Avatar – fara un buton extern – face ca gradul de compatibilitate cu aplicatiile sustinute de Google prin proiectul „Cardboard” sa nu fie unul de suta la suta, un factor care poate conta enorm pe masura ce platforma de aplicatii se extinde. In plus, nevoia unui controller (sau a unui alt dispozitiv de imput) face ca dispozitivul VR de la E-boda sa nu poata oferi din start o experienta completa.
Chiar si asa, E-Boda Avatar ofera destul de multe posibilitati pentru a explora lumea VR de pe platformele mobile, mai ales daca luam in calcul versatilitatea sa in a functiona cu o gama foarte larga de telefoane mobile, de pe mai multe sisteme de operare.
Multi ar putea spune ca pretul e prea mare pentru ce reprezinta efectiv dispozitivul, insa fara indoiala prima experienta, primele senzatii vor fi unele placute. Cu siguranta un dispozitiv precum E-Boda Avatar ar fi gadgetul vedeta la orice petrecere.
Plusuri
+ ofera o experienta captivanta la un pret care nu este prohibitiv
+ este simplu in constructie si simplu de folosit
+ versatilitatea – poate fi folosit cu o plaja foarte larga de telefoane mobile
+ ecosistemul aplicatiilor de tip VR este in plina expansiune
+ poate fi cel mai cool gadget pe care il arati prietenilor la o petrecere 🙂
Minusuri:
– constructia din plastic, mai ales a balamalelor, nu ofera o senzatie de durabilitate
– telefoanele se supraincalzesc in lacasul lor din dispozitiv
– ecosistemul de aplicatii VR inca este in faza de dezvoltare si multe, prea multe din aplicatiile existente lasa impresia de nefinisat/neterminat
– lipsa unui buton extern face ca dispozitivul sa nu fie „out of the box” compatibil 100% cu multe din aplicatiile sustinute de Google prin proiectul „Cardboard”
–
Mai jos enumeram cateva din aplicatiile VR din Google Play Store pe care le-am testat si ne-au placut si care, desi unele sunt sau dau senzatia de nefinisat, pot oferi o experienta VR decenta, chiar buna pe alocuri:
– Orbulus for Cardboard
– Roller Coaster VR
– The Hobbit VR Experience
– VR Cinema for Cardboard
– Lamper VR
– Side-by-side Video VR
– Solar System VR
– VR Youtube 3D Videos
– Dive City Rollercoaster
– VR Escape Borg Colony
– VR Toilet Simulator
– Tuscany Dive
– Cartoon Village VR
– VR Jurrasic Land
La astea se adauga si posibilitatea vizualizarii VR a oricarei panorame StreetView din Google Maps
Nota de final
- Ai vreo intrebare legate de gadgetul pe care l-am testat? Lasa-ne un comentariu mai jos si vom incerca sa iti raspundem.
- Stii vreo alta aplicatie VR care merita sa fie cunoscuta si de ceilalti cititori sau utilizatori? Scrie-ne mai jos despre ea.