REVIEW Google / Motorola Nexus 6
Noul Nexus 6 de la Google si Motorola este, nu doar pe hartie, unul dintre cele mai puternice si rapide telefoane de pe piata, insa, spre deosebire de predecesorii sai din gama Nexus, e si unul dintre cele mai scumpe. Un salt extrem a venit si la capitolul dimensiuni, ecranul care masoara 6 inci in diagonala pune noul Nexus 6 in categoria phablet-urilor.
- HotNews.ro a testat noul telefon pe care Google il considera platforma hardware de referinta pentru sistemul de operare Android si a realizat un review in detaliu cu Nexus 6.
NOTA DE INCEPUT – Detalii despre telefon si modul de review
Modelul Nexus 6 din acest review a venit cu sprijinul Quick Mobile si a stat in redactia HotNews.ro timp de 7 zile.
Telefonul a fost testat in reteaua Orange 4G din Bucuresti, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.
Telefonul a fost un model de 32 de GB si cu varianta de Android 5.0.1 pe el.
SPECIFICATII
Procesor: Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz Krait 450
GPU: Adreno 420
Memorie: 3 GB RAM
Spatiu de stocare: 32/64 GB, fara slot microSD
Display: 5.96 inci AMOLED QHD (1440 x 2560 pixels, 493 ppi)
Camera foto principala: 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, stabilizare optica a imaginii (OIS), dual-LED (ring) flash, captura video 4k (2160p) sau Full HD (1080p) la 30 fps
Camera frontala: 2 MP
Dimensiuni: 159.3 x 83 x 10.1 mm
Greutate: 184 g
Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 LE; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS); microUSB 2.0; NU are radio sau senzor infrarosu
Senzori: Accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola, barometru
Baterie: 3.220 mAh Lithiu-Polymer, neschimbabila
SIM: Nano-SIM
Alte specificatii:
– incarcare a bateriei wireless – Wireless Charging (Qi-enabled)
– constructie “waterproof”
– constructie din metal (rama) si policarbonat (spatele). Carcasa este nedetasabila de catre utilizator
——-
Ergonomie & Design
Marime
Ok, trebuie s-o spunem din start: Nexus 6 e mare. E chiar foarte mare. Pentru cine vine de pe un telefon cu o diagonala de pe la 5 inci in jos, Nexus 6 e genul de telefon care te obliga sa reconsideri modul in care iti tii dispozitivele mobile in mana. Primele zile cu un Nexus 6 inseamna sa inveti noi trucuri de echilibristica cu degetele daca vrei sa-l folosesti cu o singura mana.
Chiar si asa, Nexus 6 nu prea e pentru cine vrea sa-si foloseasca telefonul intr-o singura mana cand sta in picioare in autobuz sau in metrou.
Stiu, multa lume spune ca e doar o chestiune de obisnuinta si ca odata ce alegi un display mare, nu prea te mai poti intoarce la unul mai mic. Chiar si asa, personal am un telefon cu ecranul de 4,7 inci si folosesc periodic cu placere telefoane de 5 inci. In perioada de teste la HotNews.ro au trecut prin mana mea telefoane mult mai mari precum LG G Flex (6 inci), Note 3 si Note 4 (5,7 inci) sau LG G3 (5,5 inci), insa mereu le-am consderat prea mari si m-am reintors la zona “just right” de 4,7-5 inci.
Da, te poti obisnui cu un display mare si iti poti ajusta stilul incat sa poti face compromisurile necesare. Intrebarea reala e daca asta e ceea ce vrei. Iti schimbi obiceiurile ca sa se potriveasca cu telefonul sau iti schimbi telefonul ca sa se potriveasca cu obiceiurile? Nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare.
Design&Build
Nexus 6 are o rama ondulata din aluminiu
Foto: Hotnews
In ceea ce priveste partea de design, noul Nexus 6 e ca un frate mai mare al modelului Moto X (2014), un model nelansat la noi, dar care e destul de bine apreciat de “critica” internationala.
Nexus 6 are o constructie solida, cu o rama din metal ce vine ondulata pe la capete, si un spate din policarbonat mat care nu poate fi detasat.
Per total, Nexus 6 da impresia unui telefon bine construit, care sta bine in mana gratie curbei sale de pe spate – in ciuda dimensiunilor sale generoase, iar rama metalica nu face decat sa dea acel element de premium necesar unui telefon din aceasta gama de pret.
Ce nu ne-a placut este faptul ca, desi destul de aderent in mana, spatele lui Nexus 6 este un adevarat magnet de amprente, chiar mai multe decat predecesorul sau de anul trecut. Practic, oricat de curata ar fi mana utilizatorului, dupa cateva atingeri spatele telefonului da impresia ca s-ar fi luat la tranta cu cele mai unsuroase degete din lume.
Sigur, pentru cine nu pune pret prea mult pe aspectul amprentelor – ce, apropo, pot fi indepartate destul de usor – Nexus 6 nu da alte motive prin care sa dezamageasca la capitolul design.
Spatele lui Nexus 6 e un adevarat magnet de amprente
Foto: Hotnews
Sticla Gorilla Glass de pe fata parca se revarsa placut peste margini, oferind un “bezel” lateral usor rotunjit, iar indentatia de pe spate unde sta logo-ul Motorola e locul unde degetul aratator se aseaza in mod natural si pe care utilizatorul il va cauta mereu.
Mai mult, un mare-mare plus este faptul ca telefonul este facut sa fie rezistent la apa. Desi nu are o certificare oficiala, Google a confirmat ca Nexus 6 este rezistent la apa, iar mai multe teste publicate pe YouTube arata cum telefonul poate sta ore intregi sub cativa centimetri de apa fara sa pateasca nimic.
Ergonomie
Cat priveste ergonomia telefonului – daca este sa trecem peste marimea sa iesita putin din comun – putem accepta ca Nexus 6, prin forma rotunda a spatelui, se aseaza destul de bine in mana, iar aderenta sa ajuta per total la manevrabilitate.
Butoanele – cel de pornire/oprire si cel de volum – sunt asezate pe partea dreapta a telefonului, butonul de “power” avand o serie de striatii ce ajuta la dibuirea sa din start doar prin atingere. Butoanele sunt suficient de sensibile si raspund ferm la atingere.
Butoanele pe Nexus 6
Foto: Hotnews
De apreciat ca anul acesta Google si Motorola au optat pentru montarea butoanelor de volum de aceeasi parte a telefonului cu butonul de “power”, evitand astfel o dubla apasare asa cum se intampla frecvent pe modelul Nexus 5.
Plusuri:
+ designul este unul curat, cu cateva detalii care ies in evidenta precum sticla ce se revarsa subtil spre margine sau indentatia de pe spate unde se aseaza natural degetul aratator
+ constructia telefonului este ferma, metalul folosit in rama da senzatia de premium
+ forma curbata ajuta la tinerea in mana
+ spatele este destul de aderent
+ constructia de tip “Waterproof”
Minusuri:
– este mare, destul de mare incat nu poate fi folosit in siguranta cu o singura mana atunci cand stai in picioare in autobuz sau metrou
– spatele telefonului capteaza amprente foarte usor
Galeria foto de mai jos cu imagini care surprind noul Nexus 6 – Design&build – poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.
DISPLAY
Displayul mare de pe Nexus 6
Foto: Hotnews
Prin noul Nexus 6, Google se intoarce in lumea AMOLED in ceea ce priveste display-ul (n. ultimul Amoled a fost Galaxy Nexus in 2011) si se ia la brat cu producatorii care au plusat in 2014 cu display-urile Quad HD (2560×1440 pixeli). La cei aproape 6 inci diagonala, densitatea pixelilor per inci depaseste 490 – o valoare nebuneasca pana si pentru cel mai antrenat ochi uman.
Google si Motorola au ales sa aleaga calea QHD si pentru ca cei din competitie – LG si Samsung in principal – au plusat in domeniu. Cifre mai mari inseamna si un marketing mai bun, cel putin asa ne arata Google ca gandeste acum. In mod realist, la cei aproape 6 inci, un display Full HD (1920X1080) ar fi insemnat o densitate de aproape 367 ppi – ceva ce ochiul uman oricum nu prea ar putea distinge pe ecranul unui telefon.
Optarea pentru un ecran QHD inseamna, insa, si un compromis in ceea ce priveste autonomia – un telefon cu un ecran atat de detaliat consuma mult mai multa putere.
Chiar si asa, trebuie spus ca ecranul de pe Nexus 6 este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am testat. Culorile sunt vii, asa cum ne-a obisnuit Amoled-ul, nuantele sunt clare, iar detaliile fine nu fac decat sa intregeasca display-ul. Per total, poate doar display-ul de pe Note 4 sa ne fi impresionat mai mult.
Sigur, fiind Amoled, ecranul tinde sa dea in nuante verzui daca e privit din lateral, iar albul nu se poate compara cu cel de pe un LCD.
Chiar si asa, am fost extrem de placut surprinsi sa vedem ca luminozitatea maxima a ajutat ca ecranul sa fie rezonabil de vizibil in situatii de lumina puternica, iar setarea de luminozitate minima se duce intr-atat de jos incat folosirea telefonului intr-o camera complet intunecata nu e o problema. Am putea reprosa faptul ca, atunci cand e la luminozitate minima, ecranul capata o nouanta rozalie, insa deja am cauta nod in papura.
Plusuri:
+ ecranul este foarte detaliat, cu o densitate a pixelilor de peste 490 ppi
+ in conditii de soare/lumina puternica ecranul este destul de luminos incat sa se vada ok
+ luminozitatea ecranului poate fi redusa extrem de mult pentru o folosire confortabila in intuneric
Minusuri:
– are nuante verzui daca e privit din lateral, iar la luminozitate foarte redusa ecranul capata o nuanta rozalie
– am putea adauga aici ca, desi frumos si detaliat, ecranul Quad HD e putin “overkill“, cu o rezolutie mai mare decat ar fi nevoie si cu consecinte negative asupra bateriei
SOFTWARE
Noul Nexus 6 a fost primul telefon care s-a lansat cu Android 5.0 Lollipop, noul sistem de operare pentru mobile de la Google. Pe telefonul din test, noi am testat varianta 5.0.1, o varianta care aduce cateva imbunatatiri in ceea ce priveste stabilitatea sistemului.
Prin Lollipop, Google a adus cea mai puternica schimbare in universul Android din 2011 incoace, o schimbare care nu priveste doar partea interna, cat si designul intregului sistem de operare.
Lollipop – gura de aer proaspat de care universul Android avea nevoie
Prin Lollipop, Google a introdus “material design”, un limbaj de design care se centreaza pe colori pastelate, suprafete plate, iconite minimaliste si un stil de animatii care arata utilizatorului cum si de unde se lanseaza anumite actiuni sau optiuni.
Ca un exemplu, atunci cand tragi in jos pentru un “refresh”, un mic cerc cu o sageata care se roteste coboara de sub bara principala a aplicatiei. Cand apesi un anumit buton de actiune, cercul sau patratul in care se afla acel buton se extinde prin culoare peste tot ecranul introducand noua fereastra/actiune apelata.
De departe cele mai evidente schimbari pentru sistemul Android, trecand desigur peste cele de culoare si animatii, sunt noua bara de notificari si sistemul de multitasking. Acum, utilizatorul poate “trage” in jos o data bara de sus pentru a vedea notificarile si, pe acelasi ecran, inca o data pentru butoanele de acces rapid (n. quick settings toggles). Intr-un stil de design similar, notificarile aplicatiilor apar acum si pe ecranul inchis, gata sa fie deschise printr-o dubla apasare.
Multitaskingul pe Android Lollipop
Foto: Hotnews
In ceea ce priveste multitaskingul, butonul dedicat nu mai apeleaza un ecran care umbreste fundalul sistemului si ofera mici patrate de tip preview unul peste altul, ci ofera un calup de carduri pentru fiecare aplicatie, carduri asezate unul peste celalalt si care pot fi rasfoite inainte si inapoi (sus/jos), exact cum sunt rasfoite tab-urile in browserul Chrome.
Per total, Lollipop se simte ca un OS mult mai inchegat, mult mai coerent ca niciodata in design, gata sa ii ofere utilizatorului baza perfecta pentru a-si cladi propria varianta de Android prin tot felul de aplicatii si moduri de personalizare.
Fata de KitKat de anul trecut, consideram ca Lollipop reprezinta o varianta mai matura, mai cizelata in multe locuri, chiar mai placuta ochiului – chit ca acest ultim aspect tine mai degraba de gusturile fiecaruia.
Chiar daca noul OS a intampinat diverse probleme la lansare si unii utilizatori (chiar de Nexus 6) s-au plans de stabilitate, in zilele noastre de teste pe versiunea 5.0.1 nu am intalnit nici o problema.
Totul a mers ca uns, aplicatiile nu au dat nici o eroare, iar sistemul nu a dat semne ca s-ar fi agatat vreodata.
Practic, am retrait acelasi sentiment pe care l-am avut cu Nexus 5 in urma cu un an: Nexus 6 pe Android Lollipop ni s-a parut cel mai rapid telefon pe care l-am testat vreodata. Iar asta spune extrem de mult despre cat de bine se misca sistemul.
Modul “Ambient Display”
Ce ne-a placut foarte mult la Lollipop-ul de pe Nexus 6 a fost functia de “Ambient Display” – in care ecranul se aprinde intr-o varianta minimalista, alb pe negru pentru a arata atunci cand o noua notificare apare pe ecran. Cum pixelii negri nu consuma energie pe un ecran Amoled, noul stil de notificare ajuta la imbunatatirea autonomiei, mai ales in lipsa unei lumini led de notificari (n. led care totusi exista si poate fi activat prin root).
In plus, “Ambient Display” poate fi setat sa se aprinda de fiecare data cand utilizatorul ia telefonul in mana, il ridica de pe birou sau il scoate din buzunar. De altfel, functia aceasta a functionat mai mereu bine in perioada de test si ne-a facut sa uitam supararea cum ca Google nu a pastrat in varianta finala a softului si functia de double-tap to wake, functie prin care utilizatorul poate sa deschida ecranul mult mai simplu printr-o dubla-atingere rapida cu degetul cand ecranul e inchis.
Unde NU a reusit Google sa imbunatateasca Android-ul
Chiar si asa, oricat de mult ne-ar placea noul Lollipop, consideram ca Google a ratat sansa sa rezolve anumite aspecte ce lasau mult de dorit in variantele anterioare. In primul rand, desi accesul la butoanele de acces rapid din bara de notificari e mult mai usor, Google tot nu a lasat utilizatorului posibiliatea de personalizare a butoanelor afisate. De altfel, posibilitatile de personalizare a interfetei sunt aproape inexistente, un alt minus pe care il putem contabiliza.
In plus, prin Lollipop, Google a introdus un nou sistem de management al volumului – apelat prin actionarea butonului – care nu ajuta mai deloc in viata de zi cu zi. Practic, in varianta actuala, cand utilizatorul actioneaza butonul de volum poate opta pentru stabilirea volumului soneriei de telefon (si notificari), poate seta modul “priority” (pentru contactele sau aplicatiile presetate) sau poate opri volumul cu totul pentru un anumit interval de timp. Dar atat.
Nu tu control asupra volumului provenit din surse media (video/muzica/jocuri), nu tu control al alarmei. Practic, daca vrei sa pornesti un clip, o melodie sau un joc, primesti posibilitatea de a regla volumul din taste abia dupa ce “muzica” a pornit.
In rest, Lollipop vine preinstalat cu toata suita de aplicatii de la Google, iar fata de anul trecut dihotomia Photos/Gallery ce acum nu mai exista a fost inlocuita de alta: Hangouts/Messenger. Practic, Google include o aplicatie de SMS din start prin “Messenger”, desi aplicatia Hangouts poate gestiona aceasta sarcina, iar anul trecut “Hangouts” a fost introdusa tocmai in schimbul aplicatiei normale de SMS.
Lipsa unor functionalitati care sa profite de ecranul gigant
Nu demult am testat noul Samsung Galaxy Note 4 si spuneam ca, desi ecranul este unul destul de mare, telefonul totusi ofera o suita de solutii software care pe de-o parte faciliteaza accesul cu o singura mana si care, pe de alta, ofera utilizatorului oportunitatea de a se folosi de tot acel spatiu de pe ecran.
In cazul de fata, Nexus 6 prin Lollipop nu ofera nimic asemanator. Practic, Nexus 6 ne lasa impresia ca are un ecran mare doar de dragul de a avea un ecran mare. Nimic in noua versiune de Android nu pare ca vrea, sau poate, sa profite de spatiul unui ecran urias.
Pe Note 4 aveam modul multi-window, aplicatii care puteau fi redimensionate si asezate peste alte aplicatii sau stylus-ul incorporat cu care utilizatorul putea profita de ecranul mare pentru a indeplini diferite sarcini. Pe Nexus 6 nimic de acest gen.
Cat priveste manevrabilitatea, Note 4 oferea posibilitatea de a micsora fereastra inc are rula sistemul de operare printr-un gest de glisare al degetului intr-un colt al ecranului. La fel si cu tastatura care putea fi restransa de-o parte sau de alta a ecranului. In plus, cele trei butoane de baza (home, back si multitasking) puteau fi asezate intr-o mica bara virtuala apelabila pe marginea laterala a ecranului. Pe Nexus 6 nimic de acest gen.
Practic, Nexus 6, in afara de posibilitatea consumarii de continut media pe un ecran frumos si mare, nu ofera nici o functie care sa profite de tot spatiul pe care il are la dispozitie. E doar mare.
Plusuri:
+ noul sistem de operare – Android Lollipop – este poate cea mai buna versiune de Android pana acum
+ “Material design” – designul OS-ului si al aplicatiilor – este curat si bine realizat, animatiile si culorile pastelate sunt placute. Se vede atentia la detalii
+ Nexus 6 pe Android Lollipop este poate cel mai rapid telefon testat de noi
+ Modul “Ambient display” care arata notificari si se aprinde automat de fiecare data cand utilizatorul ia telefonul in mana, il ridica de pe birou sau il scoate din buzunar
Minusuri:
– Google tot nu a rezolvat unele mici probleme ce tin de personalizarea unor functii precum butoanele de acces rapid din bara de notificari sau setarea volumului pentru diferite surse individual
– In general, functiile de personalizare cu care vine Lollipop sunt destul de putine
– Desi Nexus 6 are un ecran gigant, OS-ul nu ofera nimic care sa profite de tot acest spatiu. La fel, nu exista nici un “ajutor” software pentru manevrarea usoara cu o singura mana
FOTO
Camera foto si flashul circular de pe Nexus 6
Foto: Hotnews
Nexus 6 vine cu o camera principala de 13 MP (4128 x 3096 pixels in format 4:3), autofocus, stabilizare optica a imaginii (OIS) si un dual LED integrat intr-un cerc transparent care inconjoara lentila camerei si ajuta la o raspandire mai echilibrata a luminii.
In general, la capitolul camera foto, telefoanele din seria Nexus nu au stat extraordinar de bine, iar noul Nexus 6, din pacate, nu se abate prea mult de la traditie. In general, pozele captate cu Nexus 6 sunt bune, placute, insa parca lasa impresia ca se putea si mai bine. In anumite conditii fotografiile pot iesi superbe, iar in altele rezultatele pot fi destul de anoste, chiar dezamagitoare.
Camera secundara este de 2 MP si, in general, nu straluceste cu nimic.
Fotografii bune, dar parca s-ar putea si mai bine
Calea Victoriei, fotografiata cu Nexus 6
Foto: Hotnews
Culorile, desi aproape de realitate, par a fi uneori prea fade, in schimb nivelul de detaliu este mai mult decat satisfacator. Din pacate, echilibru dinamic intre prea intunecat si prea luminat nu e grozav. Nu de putine ori am fost nevoiti sa refocalizam si sa recalibram imaginea manual pentru a evita un cadru ars sau prea intunecat.
Modul HDR ajuta destul de mult si ofera mai mereu rezultate superioare, insa timpul de captare si procesare al fotografiilor in acest mod e nepermis de mare. Cand modele precum Galaxy Note 4 intra in joc cu un mod “live HDR” si care capteaza si proceseaza fotografiile aproape instant, incetineala HDR-ului de pe Nexus 6 e de neacceptat.
Poate ar mai trebui sa adaugam si faptul ca timpul pentru focus este destul de mare. Nu exagerat, insa niciaeri pe aproape cu cel de pe modele precum LG G3, Note 4, Galaxy S5 sau HTC One M8.
Desi, per total, am exagera daca am spune ca suntem dezamagiti de fotografiile produse de Nexus 6, trebuie sa scoatem in evidenta si neajunsurile ce tin de aplicatia de camera.
Practic, deschiderea aplicatiei dureaza o vesnicie, la fel si comutarea intre diferitele moduri precum HDR sau foto/video. In plus, aplicatia nu ofera acces la prea multe setari. Sigur, o parte din aceste aspecte pot fi rezolvate printr-o alta aplicatie de camera pe care utilizatorul si-o poate descarca si instala. In Google Play Store sunt o sumedenii de aplicatii de camera, unele chiar foarte bune. Pana la urma, in acest lucru consta o parte din farmecul Androidului.
Nexus 6 nu stie ce inseamna sa faci o poza de aproape
La metrou
Foto: Hotnews
Poate cel mai deranjant lucru la camera foto de pe Nexus 6 a fost faptul ca nu a fost capabila sub nici o forma sa focalizeze de aproape si sa capteze fotografii “macro”. Practic Nexus 6 nu poate sa faca poze in clar decat daca telefonul este la minim 20-25 de cm de obiect. In comparatie, am testat in aceleasi conditii si alte telefoane care si-au facut treaba si la mai putin de jumatate din aceasta distanta.
Poate am parut prea exigenti, prea critici in randurile de mai sus, insa toate aceste aspecte ies in evidenta doar daca e sa compari Nexus 6 cu un alt telefon varf de gama, din aceeasi gama de pret.
Chiar si asa, camera de pe Nexus 6 este peste majoritatea de pe piata
Sa nu fim intelesi gresit, dincolo de micile neajunsuri sau comprmisuri, fotografiile captate de Nexus 6 sunt mai bune decat marea majoritatea a telefoanelor de pe piata. Pentru utilizatorul obisnuit, sau chiar si pentru unul mai experimentat, dar dispus la cateva mici compromisuri, camera de pe Nexus 6 nu va dezamagi.
In plus, trebuie sa remarcam si sa mentionam blitul de pe telefon care, in mod foarte consistent, a facut o treaba foarte buna – gratie si cercului care ajuta la raspandirea uniforma a luminii.
Stropi de apa surprinsi cu camera de pe Nexus 6
Foto: Hotnews
La fel, salutam prezenta tehnologiei de stabilizare optica a imaginii (OIS) care ajuta foarte mult in cazul unor maini mai tremurande sau in situatiile in care cadrul este prea slab luminat si camera are nevoie sa fie deschisa putin mai mult pentru a capta poza.
Dovada ca nu doar criticile din review-ul nostru trebuiesc luate in calcul, ci si toate lucrurile bune care vine odata cu camera foto de pe Nexus 6, lasam mai jos doua fotogalerii cu poze care pot vorbi de la sine. (fotografiile din galerie pot fi deschise la rezolutia originala prin iconita de setari din coltul dreapta sus al fiecareia – suntpastrate si detaliile din Exif)
Plusuri:
+ camera poate sa capteze imagini bune, chiar foarte bune uneori. Detaliile sunt bune, iar culorile surprinse sunt destul de aproape de realitate
+ stabilizarea optica a imaginii (OIS) ajuta mult, mai ales in conditii slabe de lumina
+ blitul dual-Led impreuna cu cercul transparent se descurca mai mult decat ok sa lumineze corect un cadru intunecat
Minusuri:
– in general camera este destul de lenta – focalizeaza mai greu, ia o vesnicie sa capteze o poza HDR si te lasa sa astepti pana porneste sau comuta intre diferitele moduri
– gama dinamica intre prea luminat si prea intunecat intr-un cadru nu este prea bine echilibrata
– Nexus 6 nu stie sa faca o fotografie “macro”, sa focalizeze pe un obiect de foarte aproape
– optiunile in aplicatia standard de camera sunt destul de limitate
Galeria foto de mai jos, care prezinta fotografii realizate cu Nexus 6 pe timp de zi sau lumina buna, poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.
Galeria foto de mai jos, care prezinta fotografii realizate cu Nexus 6 pe timp de noapte sau in conditii mai slabe de lumina, poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.
VIDEO
Un bar fotografiat cu Nexus 6
Foto: Hotnews
Pe partea video, Nexus 6 sta mult mai bine decat la foto. Camera este capabila sa capteze video la 30 de frame-uri pe secunda (fps) la rezolutie 4k/UHD (2160p) sau la rezolutie Full HD (1080p) tot la 30 de fps.
Cuplata cu stabilizarea optica a imaginii, camera video de pe Nexus 6 e cu siguranta in topul celor aflate pe piata in acest moment.
In general am remarcat ca, desi are o tendinta sa focalizeze si refocalizeze constant si observabil in timpul filmarii, imaginile captate sunt destul de clare si culorile naturale, chiar daca uneori cam fade.
Pe noapte, insa, lucrurile se mai schimba, iar calitatea scade odata cu lumina. Mai mult, focusul tinde sa se piarda destul de usor in anumite cadre mai intunecate, iar refocalizarea automata ia ceva pana intra in functiune.
OIS-ul isi face treaba si ajuta foarte mult la o imagine destul de bine stabilizata.
Ce ne-a deranjat cel mai mult la partea video a tinut mai degraba, din nou, de aplicatia care vine preinstalata pe Nexus 6. Timpul de comutare de pe foto pe video e destul de mare, iar focalizarea se poate face doar inaintea inceperii inregistrarii, nu si in timpul ei.
Daca in timpul filmarii focalizarea se pierde, utilizatorul nu poate corecta manual, ci ramane sa spere ca autfocusul va rezolva problema, dar acesta de multe ori intarzie prea mult. In plus, trebuie precizat ca utilizatorul nu poate bloca focusul sau expunerea inainte sa inceapa filmarea.
Ne-am fi dorit sa vedem si optiunea de a putea pune “pauza” in timpul unei filmari – asa cum am vazut pe mai toate telefoanele varf de gama din ultimul an, insa, asa cum am spus la partea de foto, universul Android ofera multe alternative atunci cand vine vorba de aplicatii.
Per total, rezultatele obtinute prin camera video sunt mai mult decat multumitoare si, fara doar si poate, camera video de pe Nexus 6 este peste multe altele ce se regasesc pe piata de mobile.
Plusuri:
+ imaginile captate sunt destul de clare si culorile naturale, iar filmarile sunt fluente fara scapari de frame-uri
+ OIS-ul se simte si isi face treaba bine
+ camera poate filma 4k la 30 fps
Minusuri:
– pe filmare camera tinde sa piarda focusul uneori, mai ales nopatea, iar utilizatorul nu poate interveni manual pe filmare sa refocalizeze
– focusul si expunerea nu pot fi blocate inainte de filmare
– ne-ar fi placut sa vedem si o functie de “pauza”
AUDIO
Nexus 6 are doua difuzoare frontale
Foto: Hotnews
La capitolul audio Nexus 6 straluceste. Este cu siguranta in varful topului telefoanelor care ofera o experienta audio excelenta.
Nexus 6 vine cu doua difuzoare montate frontal, deasupra si sub ecran, si ofera un volum si o claritate a sunetului ce doar pe HTC One M8 am mai regasit. Volumul este puternic, sunetele sunt pline si au profunzime (desi nu la fel ca modelul de la HTC), iar amplasarea lor pe fata dispozitivului ajuta enorm atunci cand utilizatorul consuma produse media, fie ca vorbim de simple clipuri video sau filme, fie ca vorbim de jocuri.
Pe casti – care, apropo, nu vin incluse in pachet – lucrurile stau la fel de bine, iar sunetul scos este unul de calitate si care cu siguranta ca va multumi pana si cei mai exigenti dintre utilizatori.
Plusuri:
+ difuzoarele sunt stereo si dispuse frontal, indreptate spre utilizator
+ sunetul este puternic si clar si pune Nexus 6 in varf alaturi de HTC One M8 in ceea ce priveste calitatea audio
Minusuri:
Nu am gasit
BATERIE
Bateria de pe NExus 6 e de 3.220 mAh (care nu poate fi scoasa si schimbata) si, la cat de mare e, ne-am fi asteptat sa tina mult, mai mult decat reuseste sa reziste in realitate. Aici se vede cel mai bine efectele acelui ecran urias si foarte dens in ceea ce priveste numarul de pixeli.
Per total, putem spune ca Nexus 6 poate duce o zi, o zi si ceva in conditii moderate, insa nu mai mult.
In general, pe toata perioada noastra de teste, timpul mediu de ecran pe care l-am obtinut a fost de 3 ore, 3 ore si ceva. Putin, am spune noi avand in vedere asteptarile din ziua de azi.
Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto si setata la jumatate (uneori pe maxim daca eram afara in soare), Wi-Fi deschis circa 8-10 ore pe zi, 4G circa 4-6 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 20-25 de minute de convorbiri, 20 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 20 de minute de streaming pe YouTube sau catre un Chromecast.
Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, chiar spre intensiv. Astfel, in aceste conditii, am obtinut o medie de 22 ore +/- cu un timp de ecran de circa 3 ore si putin.
Per total, am putea spune ca telefonul poate duce o zi intreaga cu utilizare intensiva si sa scoata un timp de ecran de 3-4 ore, insa nu mai mult. Daca este menajat, telefonul ar putea duce si o zi jumatate in total.
Trebuie insa sa remarcam in mod deosebit faptul ca Nexus 6 vine cu o tehnologie de incarcare rapida a bateriei si, impreuna cu incarcatorul de 1,6 A din pachet, reuseste in doar 30 de minute sa incarce bateria cu circa 35%, adica, dupa cum spune Motorola, cat sa te tina inca vreo 6 ore. Am testat si noi, pe ceas, si am obtinut cifre asemanatoare.
Putem spune ca e o functie extrem de utila pentru ca, desi bateria nu tine extrem de mult, poate fi usor si rapid reincarcata indeajuns de mult incat sa te tina si daca vrei sa iesi in oras dupa o zi in care ai folosit telefonul mai intens.
Plusuri:
+ in conditii de folosire intensiva, bateria poate duce o zi intreaga, iar in conditii normale de utlizare duce o zi – o zi jumatate
+ timpul de reincarcare este destul de rapid – In test am obtinut o incarcare de 35% in 30 de minute
+ vine la pachet cu incarcatorul Turbo Charger de la Motorola
+ telefonul suporta tehnologia de inarcare wireless prin stadardul Qi
Minusuri:
– efectul unui display mare sid etaliat – desi baterie este mare, telefonul nu duce mai mult de o zi in conditii de utilizare intensiva. O medie de circa 3 ore timp de ecran pe ciclu de incarcare nu este ceva de laudat
– bateria nu este interschimbabila, aspect ce poate fi considerat un minus de catre unii utilizatori
PRET
Telefoanele Google Nexus din trecut au reprezentat mereu specificatii foarte bune, la un pret foarte mic. Nexus 5 de anul trecut avea cateva din cele mai bune specificatii la acel moment, la doar un pret de circa 350 de dolari (la noi vreo 1.800-1.900 de lei). Din nefericire, Google a optat sa o ia pe alta cale cu noul Nexus 6.
Nexus 6, in varianta de 32 de GB, costa 3.199 de lei pe QuickMobile.ro
Ca sa fim cinstiti, trebuie sa precizam ca – daca ar fi sa echivalam cu modelele Nexus din anii trecuti – Nexus 6 este modelul care cu adevarat are cele mai de top specificatii. Chiar si asa, pretul la care vine este unul destul de piperat, dar se afla acolo sus cu noile varfuri de gama de telefoane de la ceilalti producatori.
Trebuie sa precizam un aspect pe care noi l-am gasit deranjant. Nexus 6 nu vine la pachet cu un set de casti (cu microfon). In urma cu un an, cand am testat Nexus 5, am ales sa trecem peste acest aspect avand in vedere pretul telefonului, insa acum – cand discutam de un pret “premium” – nu mai consideram ca este justificat.
CONCLUZIE
Daca review-ul a parut poate mai negativ decat deobicei, acest lucru se datoreaza si faptului ca Google – lansand telefoane Nexus foarte bune in trecut – a ridicat si mai tare nivelul de asteptari atunci cand a saltat noul Nexus 6 intr-o alta gama de pret, acolo sus cu cele mai scumpe telefoane de pe piata. La asa un telefon de scump, toleranta la micile neajunsuri sau compromisuri nu mai e aceeasi ca in cazul unui telefon mai ieftin.
Noul sistem Android Lollipop e facut sa mearga fulger, cu minimum de “bagaj”. Sistemul este extrem de rapid, mai intuitiv ca niciodata, frumos desenat in limbajul “Material design”, dar fara briz-brizuri, fara blocaje si fara zeci de aplicatii pe care utilizatorul nu le va folosi niciodata. In plus, accesul imediat la noile update-uri de sistem reprezinta un plus foarte mare.
In testul nostru am gasit ca Nexus 6 este poate cel mai rapid telefon pe care l-am folosit pana acum.
Prin marimea sa, totusi, Nexus 6 s-a pozitionat in gama phablet-urilor, iar asta il face sa nu prea mai fie un telefon pentru toata lumea. Totusi, cei care prefera sau s-au obisnuit cu un ecran mare si pun accentul pe consumul de continut media vor aprecia cu siguranta Nexus 6 si ecranul sau de 6 inci.
Performantele camerei foto-video nu sunt cele dintre cele mai bune, insa sunt bine peste medie, iar utilizatorul obisnuit sau chiar si cel cu ceva inclinatii spre fotografie nu va fi dezamagit de ce poate obtine cu Nexus 6.
Chiar si asa, putem spune ca Nexus 6 reprezinta o evolutie pentru familia Nexus. Specificatiile foarte bune, constructia ferma si design-ul atractiv, impreuna cu noul Android Lollipop, fac ca Nexus 6 sa fie fara doar si poate unul dintre cele mai bune telefoane lansate pana acum.
- Telefonul Nexus 6 ne-a fost pus la dispozitie pentru test de catre Quick Mobile