Sari direct la conținut

​REVIEW HTC One M9

HotNews.ro

Doi ani la rand, HTC a lansat telefoane varf de gama care au luat premii peste premii si, pentru designul si constructia ireprosabila din metal, au fost considerate printre cele mai frumoase telefoane construite vreodata. Asa de mult si-a ridicat HTC stacheta, incat pentru anul acesta cu modelul One M9 taiwanezii au avut o alegere grea de facut, intre revolutie si evolutie – sa ofere suflul nou in design cerut de unii utilizatori sau doar sa imbunatateasca pe o formula ce s-a dovedit deja castigatoare.

  • HotNews.ro a testat noul One M9 si va ofera un review in detaliu cu cel mai nou telefon varf de gama HTC.

–-

Nota de inceput – Detalii despre modul de review

Telefonul a fost testat timp de 14 zile in reteaua 4G/3G din Bucuresti si 3G din Suceava, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Review-ul nu ia in calcul elemente precum scoruri din „benchmark-uri”, ci cauta mai degraba sa redea experienta de zi cu zi in ceea ce priveste utilizarea telefonului.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre HTC Romania.

HARDWARE

HTC One M9, noul varf de gama al producatorului taiwanez, vine pe urmele lui M8, un telefon care chiar si la un an dupa lansarea sa inca se tine bine in ceea ce priveste specificatiile. Astfel, nu e de mirare ca imbunatatirile lui M9 nu il detaseaza prea mult de „vechiul” M8.

Totusi, M9 vine cu unele din cele mai bune specificatii pentru un telefon la ora actuala si, in plus, duce in carca si traditia deja pe care telefoanele HTC si-au creat-o in piata.

HTC One M9 - spatele

HTC One M9 – spatele

Foto: Hotnews

Ca o deosebire, HTC a ales de aceasta data sa o ia pe calea conventionala in ceea ce priveste camera foto principala si sa nu mai experimenteze. In loc de o camera „Ultrapixel” precum in anii anteriori, HTC a dotat noul M9 cu un senzor „clasic”, cu o rezolutie de 20,7 MP. Din pacate, nici in acest an HTC nu a pus un sistem de stabilizare optica a imaginii (OIS).

In general, plusurile vin ca urmare a pastrarii lucrurilor bune din generatiile trecute: ecranul foarte bun si perfect proportionat, boxele duale nuante), spatiul pentru cardul de memorie micro SD.

Da, HTC nu aduce prea multe noutati la masa cu M9, dar nici nu avea nevoie pana la urma. M9 vine sa continue de unde a ramas M8, un telefon – asa cum am zis – ce inca nu se simte „vechi” la peste un an si ceva de la lansare.

Procesor: Qualcomm Snapdragon 810 Octa core Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57

GPU: Adreno 430

Memorie: 3 GB RAM LPDDR4

Spatiu de stocare: 32 GB, cu posibilitate extindere prin card microSD

Display: 5 inci Super LCD3 FULL HD (1920 x 1080 pixels, 441 ppi), Corning Gorilla Glass 4

Camera foto principala: 20,7 MP (senzor Toshiba), 5376 x 3752 pixels, autofocus, dual-LED (dual tone) flash, captura video 4k (2160p), Full HD (1080p) la 60 fps sau HD (720p) la 120fps, lentila de safir

Camera frontala: 4 MP „Ultrapixel”, unghi larg, HDR

Dimensiuni: 144.6 x 69.7 x 9.6 mm

Greutate: 157 g

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP, LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS); microUSB 2.0; senzor infrarosu

Senzori: accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola

Baterie: 2.840 mAh Lithiu-Polymer, neschimbabila

SIM: Nano-SIM

Culori: Silver/Rose gold (Argintiu cu accent auriu), Amber Gold (Auriu), Gunmetal Gray (Gri inchis)

Alte specificatii:

– tehnologie de reincarcare rapida a bateriei (FARA incarcatorul de 2 A in pachet)

– constructie unibody din metal (rama). Carcasa este nedetasabila de catre utilizator

– Boxe dispuse frontal, sunet care beneficiaza de tehnologia Dolby Surround

Plusuri:

+ unele din cele mai bune specificatii de pe piata

+ camera frontala de 4 „Ultrapixeli” pe care o regaseam drept camera principala pe generatiile trecute M8 si M7

+ constructia premium din metal dublu anodizat

+ posibilitatea extinderii spatiului de stocare prin card microSD

+ boxele dispuse frontal cu tehnologie Dolby Surround

+ lentila din safir a camerei principale

Minusuri:

– in continuare nu are un sistem Optic de Stabilizare a Imaginii (OIS)

– lipsa unui incarcator compatibil Quick Charge direct din cutie

DISPLAY

De la stanga la dreapta: HTC One M9, M8 si M7

De la stanga la dreapta: HTC One M9, M8 si M7

Foto: Hotnews

La capitolul display, HTC a ales sa nu se arunce in lupta specificatiilor absurde si in cursa „mai mare e mai bun” precum alti producatori de pe piata si a optat pentru un display care pastreaza atat diagonala, cat si rezolutia modelului de anul trecut. Vorbim de un ecran tip LCD IPS FULL HD (1920 X 1080) la o diagonala de 5 inci. Asta inseamna o densitate a pixelilor de 447 de pixeli per inci.

Dupa parerea noastra, prin faptul ca a pastrat diagonala la 5 inci, HTC a lasat ca modelul One M9 sa fie atat manevrabil intr-o singura mana, cat si suficient de mare incat sa permita un consum media adecvat. In plus, rezultia Full HD deja are o densitate mai mult decat poate percepe ochiul uman si, pe hartie cel putin, inseamna si un consum de baterie mai mic decat ecranele Quad HD implementate de unii competitori.

Cat priveste calitatea ecranului, HTC a stat mereu bine la acest capitol si nu face exceptie nici acum. Ecranul de pe One M9 este cu siguranta in topul celor mai bune ecrane. Culorile sunt placute, nu prea saturate, contrastul si unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, cu toate ca albul tinde sa bata putin spre verde-albastrui.

Totusi, un lucru trebuie scos in evidenta, HTC a reusit sa faca display-ul de pe One M9 sa fie poate cel mai bun pe care l-am testat pana acum direct in lumina soarelui. Desi vazut intr-o camera normala, luminozitatea data la maxim nu ne-a impresionat, in lumina directa a soarelui ecranul a fost cel mai usor de vazut dintre toate cele pe care le-am testat pana acum.

Comparativ, totusi, cu ecranul de pe predecesorul One M8, exista cateva aspecte care il diferentiaza, atat in bine, cat si in rau. Fata de ecranul de pe M8, noul display nu e la fel de luminos, insa e mult mai vizibil in lumina directa a soarelui. Culorile in general sunt mai reci, iar albul bate usor in nuante verzui-albastrii, in timp ce unghiurile de vizualizare parca pierd putin din contrast atunci cand sunt privite puternic din lateral. Pe de alta parte, ecranul de pe M9 pare „asezat” mai aproape de sticla si de degetul utilizatorului.

Per total, insa, display-ul de pe One M9 ne-a placut destul de mult si ne-a lasat aceeasi impresie foarte buna pe care cel de pe modelul anterior ne-a lasat-o in urma cu un an.

Plusuri:

+ o vizibilitate foarte buna in lumina directa a soarelui

+ rezolutia si densitatea pixelilor sunt foarte bune

+ culorile redate sunt destul de placute, fara a fi suprasaturate

+ o diagonala de ecran in zona „nici prea mic, nici prea mare”

Minusuri:

– nu e la fel de luminos pe setarea maxima, cel putin fata de ecranul de pe M8

– privit din unghiuri extreme pierde putin din contrast comparativ cu ecranul de pe M8

DESIGN & ERGONOMIE

In 2013 HTC lansa modelul One M7, un telefon desenat superb, sculptat intr-o singura bucata din metal. Pentru el, compania taiwaneza a castigat premii peste premiii… In urma cu un an, HTC lansa One M8, un telefon mai rafinat in design, mai atent la detalii, dar care dezvolta in mare parte pe designul deja promovat prin predecesorul sau. Pentru design-ul modelului M8, HTC a primit din nou premii peste premii…

Acum, desi multa lume se astepta la un „restart” in ceea ce priveste design-ul noului telefon varf de gama, HTC a ales sa joace la sigur si a adoptat strategia „de ce sa schimbi ceva daca nu e stricat”, sau cum se mai spune in fotbal, „echipa castigatoare nu se schimba”.

Prin noul M9, HTC a ales sa o ia din nou pe calea evolutionara, si nu cea revolutionara, in ciuda asteptarilor venite din partea unor utilizatori. Noul M9 arata superb si se simte superb in mana, desi imprumuta multe elemente de design de la predecesorul sau.

Desi unii spun ca M9 ar fi trebuit sa fie de fapt un M8s – aluzie la obiceiul Apple de a lansa un model asemanator ca design cu predecesorul o data la fiecare doi ani – HTC One M9 imprumuta cateva aspecte si de la modelul M7, in special forma sa mai patratoasa si muchiile mai ascutite.

Telefonul, sculptat dintr-o singura bucata de aluminiu asa cum am mai spus, vine acum cu un design in doua nuante in varianta standard, cu spatele argintiu – brazdat subtil de un tipar in linii orizontale – iar muchia lucioasa pe o nuanta aurie, mai subtila in persoana decat pare in poze. Toate muchile telefonului lucesc, sclipesc discret si parca iti fac cu ochiul…

E greu de gasit vreun defect in privinta design-ului la One M9. Ai putea sa te legi de modulul camerei foto de pe spate care iese putin din profilul telefonului, dar pana si acela e desenat cu un mic luciu pe margini incat sa se potriveasca.

Stim, designul tine si de gusturi si acestea nu se discuta… Insa noi nu ne vom codi prea mult si vom recunoaste ca One M9 este unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate anul acesta, daca nu cel mai frumos…

HTC One M9 in mana

HTC One M9 in mana

Foto: Hotnews

Cat priveste ergonomia, putem spune ca One M9 este si la acest capitol in fata predecesorului sau si ofera un „feel-in-hand” mult mai bun. HTC a pastrat spatele curbat care face ca telefonul sa se aseze natural in palma utilizatorului, insa de data aceasta a dat muchiile rotunjite pe altele mult mai ferme, facand ca telefonul sa stea fixat in mana.

In plus, spatele telefonului parca nu mai e la fel de alunecos ca pe modelul precedent. Toate adunate fac ca telefonul sa fie mult mai stabil in mana si mai usor de folosit.

Putem reprosa, totusi, faptul ca butoanele – toate asezate pe partea dreapta a telefonului – ar fi putut fi putin mai ferme, cu un feedback mai bun.

De remarcat ca, fata de modelele anterioare, HTC a ales pentru M9 sa mute in sfarsit butonul de pornire de pe marginea de sus a telefonului in laterala sa, pe partea dreapta. Butonul beneficiaza de o mica textura pentru a-l deosebi de butoanele individuale de volum, insa, cum am zis, ar fi putut fi mai ferm.

Oferta de butoane suplimentare pe One M9

Oferta de butoane suplimentare pe One M9

Foto: Hotnews

Vom cataloga la ergonomie si posibilitatea adaugarii din setari a unui al patrulea buton software (pe ecran, alaturi de cele trei de baza) care sa ajute utilizatorul in interactiunile curente. Din setari, utilizatorul poate opta pentru oricare din urmatoarele butoane aditionale: de inchidere a ecranului, de apelare a zonei de notificari, de activare/dezactivare „auto-rotate”, de acces la setarile rapide si de acundere a barei de navigare (cu butoane).

Am considerat cu adevarat util butonul de inchis ecranul care, la pachet cu modul de activare a ecranului prin dubla atingere pe display, fac aproape nenecesara utilizarea butonului fizic de pornire. La fel, foarte util ni s-a parut si butonul de apelare a zonei de notificari, nemaifiind nevoie ca utilizatorul sa se intinda cu degetele spre partea de sus a ecranului.

Plusuri:

+ constructie solida si speciala, dintr-o singura bucata de metal in doua nuante spate/muchie (dubla anodizare)

+ muchiile laterale mai drepte fac telefonul mai usor de tinut in mana, iar spatele este mai aderent ca inainte

+ ca design si „feel-in-hand” HTC e in continuare in top

+ butonul de pornire a fost mutat de pe marginea de sus, pe laterala din dreapta a telefonului

+ butoanele aditionale care pot fi adaugate pe ecran, alaturi de cele trei de baza

Minusuri:

– butoanele ar fi putut fi putin mai ferme, cu un feedback mai bun

– modulul camerei de pe spate iese putin in afara corpului telefonului

Galeria foto de mai jos cu imagini care surprind noul HTC One M9 – Design&build – poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

SOFTWARE

Am mai spus-o in trecut, dar parca fiecare generatie a interfetei Sense pe care HTC o aseaza peste sistemul Android aflat la baza ne obliga sa o repetam: noul sistem si noua interfata Sense – in cazul nostru Sense 7 – este parca mai cizelata si mai coerenta in ceea ce priveste limbajul de design ca niciodata. Regasim linii simple, design minimalist, un look aplatizat, perfect in ton cu „material design” de la Google pentru Androidul 5.0 Lollipop. Totusi, desi in trecut interfata se axa pe mult negru, noul Sense 6 e un festival de culori – in special pastelate – si de customizare. Culorile invadeaza intreg ecranul in multe dintre aplicatii, accentele colorate sunt peste tot, iar animatiile subtile, dar prezente nu fac decat sa completeze intreg pachetul.

Dupa cum deja ne-a obisnuit HTC, Sense 7 nu dispune de prea multe briz-brizuri precum alte telefoane ale competitorilor, iar acesta nu e un lucru rau, pentru ca astfel telefonul ruleaza aproape perfect si fara probleme, lucru poate cel mai important atunci cand vorbim de experienta utilizatorului.

In cele doua saptamani in care l-am testat, sistemul s-a miscat fluent si rapid aproape in permanenta, momentele de sacadare sau „agatare” fiind aproape inexistente, indiferent de ce l-am pus sa faca. Iar aplicatiile pe care le-am tot descarcat si instalat timp de doua saptamani aproape ca nu au incarcat deloc sistemul in ceea ce priveste utilizarea curenta.

Rapiditatea cu care se misca, timpul fulgerator in care incarca aplicatiile si comuta intre ele, lipsa unor agatari sau sacadari, animatiile fluente – sunt lucruri cu care nu foarte multi producatori din spatiul Android se pot lauda. HTC reuseste, din nou, sa scoata un telefon care sa se miste impecabil.

Vom saluta din nou, la fel ca anul trecut, decizia HTC de a scoate in PlayStore o serie de aplicatii specifice Sense 7 pentru a le putea actualiza mult mai usor, sub forma de update-uri perioadice pentru fiecare dintre ele, in loc sa emita cate un update general si voluminos pentru tot sistemul (un proces mult mai greoi).

Personalizare

In noul Sense 7 HTC a plusat la maxim in ceea ce priveste personalizarea. Si nu a facut-o doar de dragul de a mai adauga ceva pe lista de marketing, ci chiar a reusit sa introduca o experienta de personalizare placuta, una care sa stimuleze creativitatea utilizatorului si sa-i ofere suficiente (daca nu nenumarate) posibilitati de modificare.

Trei teme diferite pentru One M9

Trei teme diferite pentru One M9

Foto: Hotnews

Practic, in noul Sense, HTC a introdus un nou tip de teme si un nou „motor” de teme, care sa genereze teme speciale chiar si pornind doar de la o simpla fotografie captata de utilizator. Daca anul trecut, temele din vechiul Sense erau mai degraba subtile si se bazau pe diverse culori pastelate care sa umple intreg ecranul in diferite aplicatii de sistem, anul acesta noile teme duc totul la extrem, dar in sensul bun.

Acum, utlizatorul isi poate schimba totul de la butoanele de control de pe ecran, la iconite, sunete, fundaluri sau nuantele din sistem. Fie isi poate descarca o tema deja urcata de cineva in aplicatia special dedicata, fie o poate modifica pe aceasta dupa placul sau, fie isi poate crea el o tema de la zero, una din optiuni fiind cea de a crea automat o tema dupa o poza realizata chiar de utilizator.

Poate pentru unii utilizatori aceste optiuni par mai degraba inutile sau neinteresante, insa realitatea e ca optiunile de teme si de personalizare propuse de HTC in noul Sense 7 sunt intr-atat de bine implementate incat e greu sa nu incerci macar de cateva ori sa te joci cu ele. Nu de putine ori am gasit teme care chiar ne-au placut indeajuns incat sa renuntam la interfata clasica, mai ales teme cu seturi de iconite noi si atent alese.

Punctele forte pentru Sense 7

Dincolo de ce am spus pana acum – viteza, interfata simpla si intuitiva, posibilitatile cvasi-nelimitate de customizare, noul Sense 7 mai are cateva atuuri care pun interfata de la HTC in topul interfetelor de Android.

Unul din aceste plusuri, cel putin pentru noi, este agregatorul de stiri Blinkfeed, cel care tine locul celui mai din stanga ecran de baza. Blinkfeed, introdus prima data in urma cu doi ani pe One M7, se simte acum ca o aplicatie care s-a maturizat, care a fost perfectionata si are tot ce-i trebuie sa fie luata in serios ca o alternativa la alte agregatoare de stiri.

In primul rand, noul Blinkfeed are noi optiuni de continut si o selectie de surse de stiri ce cu siguranta poate multumi pe multi dintre utilizatori. In plus, cei care vor si mai mult isi pot face propriile selectie de „feed-uri” dupa cuvinte cheie, pe domenii sau pot chiar si importa RSS-uri de la site-urile preferate. Pe langa sute de resurse internationale, Blinkfeed dispune si de o selectie de fluxuri de stiri de la multe site-uri din Romania printre care si HotNews.ro.

Un alt punct forte al Sense 7 este galeria de imagini care vine sa consolideze conceptul din anii trecuti – o galerie a imaginilor miscatoare, nu doar chenare fara viata. Noua galerie, mai bine compartimentata pentru a selecta exact ce continut vrea utilizatorul (albume, perioade, evenimente etc), ofera aceleasi posibilitati de combinare a continutului foto-video intr-un „VideoHighlights” – un clip care se monteaza automat si ofera pe loc un fisier ce poate fi apoi salvat sau exportat. De data aceasta, aceasta functie a galeriei este implementata direct prin aplicatia HTC Zoe, un fel de „Instagram” lansat de HTC pentru toti utilizatorii (Android sau iOS) care vor sa-si creeze propriile clipuri pe loc din ce au fotografiat sau filmat.

Ca si anul trecut, regasim „Motion Launch” care permite utilizatorului sa acceseze telefonul prin anumite gesturi pe ecran, fara sa mai foloseasca butonul de deschidere.

Prin „Motion Launch”, utilizatorul poate lovi rapid de doua ori ecranul pentru a-l deschide la ecranul de pornire (lockscreen), poate glisa dreapta direct pentru Blinkfeed sau poate glisa in sus direct pentru ecranul de baza.

Cu siguranta un alt plus este functia „Dot View” care, impreuna cu husa speciala de tip flip de la HTC, ofera utilizatorului informatii si continut personalizat pe display dispus intr-o matrice „retro” pe 8-bit. Cu siguranta e un aspect care sa atraga privirile si un mod inedit nu doar de a afisa notificarile, ci de a si interactiona cu telefonul pentru ca acesta accepta anumite inputuri chiar direct prin husa. Din experienta noastra, este printre putinele huse de pe piata care este placuta la utilizare si ofera un plus de stil.

Plusuri:

+ posibilitatile de personalizare sunt cvasi-nelimitate. Noua aplicatie de teme si noul motor de realizare a temelor sunt foarte bine gandite

+ Sense 7 este extrem de rapida si fluenta, fara prea multe briz-brizuri, fara agatari sau sacadari

+ functii precum agregatorul de stiri Blinkfeed, VideoHighlights sau modurile rapide de accesare a telefonului prin „MotionLaunch”

+ functiile software pentru hosa DotView

Minusuri:

– functiile de acces usor functioneaza in general doar daca telefonul este tinut vertical sau luat in mana

– in continuare nu ne place faptul ca butoanele de pe ecran dispar uneori si necesita de inca o miscare/atingere pentru a reveni (exemplu: in vizualizarea fotografiilor)

FOTO

Ied la pascut

Ied la pascut

Foto: Hotnews

Doi ani la rand HTC a incercat sa convinga publicul ca nu de mai multi megapixeli e nevoie intr-o camera foto, ci de pixeli mai mari care sa capteze mai multa lumina si, deci, sa capteze poze mai bune. Asa ca in doi ani consecutivi, pe One M7 si pe One M8, HTC a pus o camera de doar 4 Megapixeli denumiti si „Ultrapixeli”, insa rezultatele au fost mai degraba dezamagitoare si, desi camerele erau capabile de unele fotografii superbe, HTC si-a luat partea sa de critici. Acum, asteptarile pentru camera foto erau mai mari ca niciodata…

Anul acesta, cu M9, HTC a incetat sa mai incerce sa inoveze si s-a lasat purtata in cursa specificatiilor „mai mare = mai bun”, plusand cu o camera foto de 20,7 Megapixeli, dar din nefericire din nou fara un sistem de Stabilizare Optica a Imaginii (OIS). Ironia face, insa, ca HTC sa fie acum victima a ceea ce tot incerca sa ne explice in anii trecuti: „mai multi megapixeli nu inseamna neaparat poze mai bune”.

In general, in scurta noastra utilizare, am constatat ca HTC One M9 are o camera mai degraba inconstanta. Poate capta niste poze superbe intr-o situatie, ca mai apoi in alt scenariu sa ofere rezultate dezamagitoare.

In lumina buna, camera se descurca multumitor in majoritatea momentelor, captand poze detaliate, culori destul de naturale si are un echilibru dinamic intre zonele umbrite si cele luminate mai bun decat predecesorii sai.

Am constatat, totusi, ca uneori balansul albului pe modul auto tinde putin spre nuante calde, galbui, iar expunerea favorizeaza in general zonele luminate, pentru a nu arde poza, ceea ce face ca de multe ori zonele umbrite sa iasa mai inchise decat poate am prefera. Probabil HTC a ales acest mod de a echilibra expunerea dupa ce in anii anteriori a primit multe critici pentru faptul ca expunerea camerelor de pe One M7 si M8 era mereu exagerata, arzand zonele luminoase, in favoarea captarii detaliilor din zonele umbroase.

Per total insa, mai ales daca imaginile sunt privite pe ecranul calculatorului, pozele ies destul de bine atunci cand vorbim de lumina buna.

Cosuri cu lumanari in dimineata Pastelui

Cosuri cu lumanari in dimineata Pastelui

Foto: Hotnews

Cand lumina scade, insa, situatia se schimba dramatic. Pozele captate ies zgomotoase, cu detalii „pastelate” parca sau inexistente. In plus, si focalizarea se misca mai greu, iar orice miscare a telefonului – oricat de mica – face ca poza sa iasa putin tremurata. Fata de One 7 si M8, care straluceau in lumina slaba, M9 se chinuie de multe ori si te face sa fii mult mai constient cand faci o poza pe noapte sa nu cumva sa-ti tremure mana si sa misti telefonul…

Da, in functie de scenariul pe lumina slaba, unele poze pot fi bune cel mult, iar altele acceptabile la limita. Clar este o diferenta mare de ce poate scoate acum cel putin HTC One M9 pe lumina slaba, si ce pot face competitorii. Poate update-urile de software pe viitor sa mai schimbe acest lucru…

Aceste consideratii despre camera lui M9 vin dupa ce am folosit-o pe modul „Auto”, insa trebuie sa spunem ca, de cele mai multe ori, lucrurile pot fi drastic imbunatatite daca utilizatorul umbla putin prin setari. Spre exemplu, unii utilizatori de pe binecunoscutul forum XDA au gasit o secventa de setari care dau rezultate mult mai bune, in special pe lumina slaba: sharpness -1/-1,5, contrast +0.5/+1, saturation +0,5/Max ISO 400 sau 800/Image quality pus pe Medium (echivalentul a ~10 MP).

Si pentru cine vrea si mai mult control, HTC permite utilizatorului sa acceseze aproape toate setarile dispnibile in modul manual, astfel incat utilizatorul poate seta exact ISO, timpul de expunere, focalizarea, contrastul sau balansul de alb.

De remarcat totusi ca pe modul „Macro” pozele au iesit exceptional de bine pe alocuri.

Telefonul perfect pentru „Selfie”, reloaded

HTC n-a renuntat complet la tehnologia „Ultrapixel” si acum, pe M9, a pus drept camera frontala camera de 4 Megapixeli „Ultrapixel” ce pe generatia trecuta o regaseam drept camera principala.

Prin acesta miscare, HTC a facut ca One M9 sa aiba poate cea mai buna camera de Selfie-uri de pe piata, ideala in zonele slab luminate cum ar fi un club sau un bar.

HDR

Biserica la sat

Biserica la sat – HDR cu HTC One M9

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Tinem sa scriem cateva cuvinte separat de modul HRD pentru ca, in scurtul timp cat am testat camera, functia HDR ne-a permis uneori sa captam niste poze foarte bune. Nu spunem neaparat ca HDR-ul functioneaza bine in orice scenariu, uneori e pur si simplu prea agresiv sau dilueaza prea tare din culori, dar in anumite situatii ofera niste rezultate foarte bune.

Totusi, ce nu ne-a placut a fost faptul ca HDR-ul ia o secunda-doua sa fie procesat. De fapt, am putea spune ca acest lucru e inacceptabil avand in vedere ca rivalii de pe piata au reusit sa impuna moduri HDR instant, fara pic de timp de asteptare. Totusi, de precizat ca pozele pentru HDR sunt captate aproape instant, doar ca timpul de procesare al lor mai mananca putin… Practic, utilizatorul poate apasa butonul de captare si imediat sa-si indrepte telefonul in alta directie, cat timp poza este procesata.

Totusi, credem ca HTC ar putea sa mascheze acest timp de asteptare, macar sa dea ideea de instant…

De asemenea, nu ne-a placut si faptul ca HDR-ul poate fi activat prin doua-trei atingeri de ecran suplimentare, ca nu este la vedere direct pe aplicatia de camera.

Ce ne-a placut insa foarte mult va lasam pe dvs sa vedeti in pozele din galeria de mai jos…

Plusuri:

+ in lumina buna, pozele ies uneori surprinzator de bune

+ HDR-ul poate returna niste rezultate surprinzatoare uneori

+ accesul la setari si la modul manual

+ camera frontala de 4 Megapixeli „Ultrapixel” este poate cea mai buna pentru Selfie-uri

Minusuri:

– in ciuda rezolutiei mare, detaliile nu sunt cu mult mai evidentiate decat pe alte camere mai „mici” ca ale competitorilor

– in lumina slaba pozele captate lasa de dorit

– HDR-ul necesita 1-2 secunde pentru procesare, nu e instant precum la rivali

Galeria foto de mai jos prezinta fotografii realizate cu HTC One M9 pe timp de zi sau lumina buna, precum si pe noapte sau in conditii mai slabe de lumina. Galeria poate fi vizualizata si de catre utilizatorii de mobil aici.

Galeria foto de mai jos prezinta fotografii HDR realizate cu HTC One M9. Galeria poate fi vizualizata si de catre utilizatorii de mobil aici.

VIDEO

Daca la partea foto am reusit sa gasim si instante in care camera de pe One M9 face treaba buna, nu acelasi lucru putem sa spunem despre partea video. De fapt, inregistrarile video sunt de multe ori groaznice. Atunci cand filmeaza, telefonul parca intra in panica si nu stie ce sa mai faca, pe ce sa focalizeze si ce expunere sa foloseasca…

Mai mult, nici in acest an HTC nu a ales sa foloseasca un sistem de Stabilizare Optica a Imaginii (OIS), desi rivalii sai au asa ceva, iar inregistrarile video ies mult prea miscate, oricat de fix ai incerca sa tii telefonul in mana.

Practic inregistrarile video de pe One M9 nu pot fi considerate acceptabile pentru un telefon de asemenea calibru. Singurul punct care merita laudat pentru partea video, desi nu tine direct de camera, este calitatea sunetelor captate, care este poate cea mai buna. Am filmat cadre in linistea padurii sau direct sub un clopot de biserica, iar sunetul a fost mereu exceptional captat.

Dar degeaba se aud sunetele perfect, daca imaginile sunt atat de slabe…

Camera filmeaza si in 4K, dar rezultatele sunt cel putin la fel de slabe.

Cine vrea sa se convinga de calitatea inregistrarilor video facute cu One M9, lasam clipul video de mai jos…

Plusuri:

+ sunetele captate pe inregistrari sunt foarte-foarte bune

Minusuri:

– focalizarea o ia razna, telefonul refocalizand constant cadrele in timpul miscarii

– expunerea nu este deloc echilibrata, trecerile de la o expunere intunecoasa la una luminoasa sunt bruste si au loc mai des decat ar trebui

– lipsa unui sistem de stabilizare (OIS) se vede. Cadrele captate ies foarte tremurate

AUDIO

De la stanga la dreapta: HTC One M9, M8 si M7

Trei generatii de difuzoare dispuse frontal: HTC One M9, M8 si M7

Foto: Hotnews

De cand in urma cu doi HTC a lansat modelul One M7 cu boxe duale amplasate frontal, nimeni nu i-a mai luat fata la capitolul audio, iar anul acesta prin One M9, HTC nu face decat sa continue pe ce a cladit deja. Sunetul pe One M9 este absolut superb, cele doua boxe oferind o claritate neegalata de vreun alt telefon pe piata la ora actuala.

Da, volumul poate nu mai e cel mai puternic de pe piata, insa calitatea sunetului este de departe cea mai buna. E greu de gasit vreun minus la acest capitol.

Si sunetele din casti, de asemenea, sunt foarte bune.

Plusuri:

+ cele doua difuzoare puternice, dispuse frontal spre utilizator

+ sunetul este foarte clar si plin

+ sunetul in casti este foarte bun

Minusuri:

nu am gasit

BATERIE

Privind cifrele de pe hartie, ai spune ca One M9 are tot ce-i trebuie sa bata la autonomie predecesorul sau. Are un procesor mai eficient, chiar daca mult mai puternic, are o baterie mai mare si pastreaza aceeasi diagonala si rezolutie pentru ecran. Cu toate acestea, in testele noastre, am gasit ca autonomia lui M9 e de fapt mai slaba decat a predecesorului sau…

Cu bateria sa fixa Li-Po de 2.840 mAh (fata de 2.600 mAh pe M8), noul One M9 duce o zi lucratoare, poate chiar o zi si putin in conditii normale spre lejere de utilizare… Daca e folosit mai intensiv, telefonul capituleaza pe la 15-17 ore de folosire.

In zilele in care am folosit telefonul mai intensiv si am abuzat si de camera foto, am reusit sa-i golim bateria in circa 14 ore cu un timp de ecran de 3 ore si un pic.

Intr-o zi normala de folosire, am reusit sa ajungem la final cu ceva procente la baterie, insa in general timpul de ecran era tot in jur de 3 ore, 3 ore si jumatate. Spre comparatie, anul trecut, cu One M8 am reusit sa ne situam in zona de 4-5 ore timp de ecran in conditii similare de folosire.

Mai jos lasam statisticile din cele mai bune trei zile din perioada de test:

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto (dar la pragul maxim), Wi-Fi deschis circa 11-13 ore pe zi, internet mobil circa 4-6 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 20-30 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 30 de minute de streaming pe YouTube.

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu spre intensiv. Astfel, in aceste conditii, am obtinut o medie de 15-17 ore +/-, cu un timp de ecran ce abia a depasit 3 ore si jumatate.

Per total, am putea spune ca telefonul poate duce o zi intreaga cu utilizare intensiva si sa scoata un timp de ecran de peste 3 ore, insa nu mai mult. Daca este menajat, telefonul ar putea duce si o zi jumatate in total.

HTC One M9 aduce, totusi, la bataie si o serie de functii care sa mai menajeze din baterie, un „power saver” mai light care mai taie din luminozitate sau reduce din utilizarea procesorului printre altele, dar si un mod extrem de economisire, care lasa telefonul fara toate functiile de „smartphone”, pastrand doar cateva functii de baza precum telefonul, sms-urile sau e-mailul standard astfel incat bateria sa fie protejata cat mai mult.

Acum ar fi urmat partea in care sa laudam HTC-ul ca noul One M9 beneficiaza de tehnologia de incarcare rapida a bateriei, aceeasi care ne-a placut atat de mult la alte telefoane precum Samsung Note 4 sau Galaxy S6. Cu toate acestea, nu o vom face, ci dimpotriva…

Da, One M9 este capabil de incarcare ultra rapida a bateriei, insa telefonul nu vine la pachet cu un incarcator compatibil pentru asa ceva. In pachetul standard, HTC include doar un incarcator normal de 1,5 A, care face ca durata de incarcare a bateriei sa fie de aproape 2 ore.

Cine vrea sa-si incarce ultra rapid telefonul nu are decat sa cumpere in plus un astfel de incarcator, fie de la HTC, fie de la alti producatori. Nu ne-a placut deloc acest aspect… Anul trecut, cand HTC a facut la fel cu M8 am trecut cu vederea, insa acum, cand toate telefoanele rivalilor vin din pachet cu un incarcator ultra rapid, decizia HTC de a nu include unul din start e de neinteles.

Plusuri:

+ bateria este decenta. In conditii de folosire intensiva, bateria poate duce o zi intreaga

Minusuri:

– telefonul nu vine la pachet cu un incarcator care sa suporte tehnologia de incarcare ultra rapida Quick Charge, desi telefonul este compatibil cu asa ceva, iar producatorii rivali includ un astfel de incarcator in pachetul standard

– pentru unii, faptul ca bateria nu este interschimbabil ar putea fi un minus

PRET

Daca e sa ne uitam la pret, HTC One M9 se situeaza chiar putin sub rivalii sai de la ora actuala, dar nu cu mult. La liber, telefonul in varianta de 32 GB se vinde la preturi intre 3.100 si 3.300 de lei.

Comparand cu rivalii, am spune ca e bine, insa – din nou – vom reaminti ca HTC a ales sa nu includa in pachet si un incarcator compatibil cu tehnologia Quick Charge care sa ofere utilizatorului posibilitatea incarcarii rapide a bateriei. Asa ca, daca includem si pretul unui astfel de incarcator (de la 100 si pana la 250 de lei chiar), ajungem rivalii din urma.

Inca ceva. Anul trecut, M8 se vindea la lansare undeva pe la 2.800 de lei. Acum, M9 sare bine de pragul de 3.000. Trendul de scumpire al telefoanelor varf de gama s-a simtit peste tot in ultimul an si aproape toti producatorii au ajuns la noi „recorduri”. Ramane sa ne intrebam la ce preturi va veni oare M10 anul viitor, daca trendul se mentine…

CONCLUZIE

Prin modelul One M9, HTC a ales sa continue pe aceeasi formula care i-a adus laude in ultimii doi ani si a urmat aceleasi linii de design si aceeasi reteta de constructie premium. Multi, insa, s-au arata dezamagiti de faptul ca HTC a ales calea evolutionara pentru M9, si nu cea revolutionara, ca nu a adus ceva nou in materie de design si functii. Asta e, pe undeva, si vina HTC ca si-a ridicat poate prea sus stacheta inca de anii trecuti.

Cu toate acestea, e greu sa critici HTC-ul ca a optat sa nu schimbe o formula castigatoare si ca, mai degraba, s-a concentrat sa imbunatateasca ce a cladit deja prin M8 si M7 in anii anteriori. Si, in mare parte, a si reusit…

One M9 este un telefon foarte bun, cu un design rafinat si o constructie premium care in continuare va atrage multe priviri. Fata de predecesorul sau, M9 vine cu imbunatatiri in aproape toate aspectele, mai ales in ceea ce priveste partea de ergonomie si manevrabilitate.

Perfoamanta sistemului este fara cusur, totul se misca rapid si foarte rapid, animatiile sunt fluente si in general iti da impresia ca poate face fata la orice il supui. Noul sistem de personalizare prin teme, culori, iconite si accente nu face decat sa completeze un pachet deja bine inchegat si placut de utilizat. E greu sa gasesti o alta interfata Android care sa para mai rafinata si mai stabila decat Sense 7.

Chiar si asa, noul One M9 nu este un model perfect si are si el problemele sale. Camera foto, desi diferita fata de incercarile semi-esuate din anii anterior, nu convinge intotdeauna, in special in lumina slaba, iar partea video dezamageste crunt. Chiar si asa, discutam de o camera mai mult decat decenta, capabila chiar de rezultate foarte bune daca esti dispus sa te joci putin cu ea.

Autonomia putea sa fie mai buna, insa nu dezamageste intr-atat de mult incat sa traga telefonul in jos. Totusi, HTC ar fi putut macar sa includa din start in pachet si incarcatorul care sa permita incarcarea ultrarapida a bateriei.

HTC One M9, cu toate micile sale neajunsuri, e totusi unul din cele mai bune telefoane ce au fost lansate anul acesta, cu siguranta unul dintre cele mai aratoase, si are tot ce-i trebuie sa ofere o experienta excelenta in universul Android.

Totusi, HTC nu mai e singura la masa androidelor premium si un One M9 frumos, dar cu un design „reincalzit”, s-ar putea sa nu fie de ajuns sa convinga unii dintre utilizatori. Spre deosebire de anii trecuti, producatorii rivali si-au imbunatatit si ei „jocul” si au atacat cu telefoane redesenate, cu design nou si cu un fit-and-finish ce, in sfarsit, sunt pe masura pretului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro