Sari direct la conținut

REVIEW Samsung Galaxy S5

HotNews.ro

Galaxy S5 e telefonul care continua traditia ultimilor ani pentru Samsung si care, cel mai probabil, va ajunge sa fie cumparat de catre milioane si milioane de oameni din intreaga lume, iar Romania nu va face exceptie. Totusi, chiar daca vorbim de un telefon foarte bun, nu este unul perfect, iar in anumite zone fie dezamageste, fie pare a fi depasit de concurenta. Chiar si asa, noul Galaxy S5 a venit mai degraba sa imbunatateasca vechea generatie aproape la fiecare capitol si nu sa propuna o revolutie inovatoare in gama producatorului coreean. Pana la urma, nici nu are de ce … Vezi in articol un review in detaliu marca HotNews.ro cu unul dintre cele mai bune telefoane ale anului.

Nota de inceput – Detalii despre modul de review

Inainte de toate, trebuie sa recunoastem ca prezentul review a venit cu o intarziere substantiala. Da, Galaxy S5 este pe piata de mai bine de o luna si jumatate, insa interesul celor din presa – generala sau de nisa – a fost la cote maxime. Asta a insemnat ca o unitate de test a ajuns si la noi in redactie cu mare intarziere.

Pana la urma, daca interesul presei pentru telefon va fi direct proportional cu vanzarile sale, atunci inseamna ca avem de a face cu un smartphone care va deveni in scurt timp unul foarte comun, o prezenta normala in mainile a din ce in ce mai multor romani.

In orice caz, trebuie sa mentionam ca telefonul a fost in teste in redactia HotNews.ro timp de 7 zile si a fost folosit pe postul de telefon principal si pe numarul personal.

Telefonul a fost folosit in reteaua 3G Orange in Bucuresti si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre The Practice PR.

HARDWARE

In ceea ce priveste componenta hardware, Galaxy S5 vine cu aproape cele mai noi specificatii tehnice in domeniu.

S5 are un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 801 tactat la 2.5 Ghz cu un GPU Adreno 330, 2 GB de RAM (LPDDR3), precum si un ecran de 5,1 inci Full HD Super AMOLED (1920X1080, densitate de circa 432 ppi).

In ceea ce priveste stocarea, S5 este disponibil in varianta de 16 GB (exista variante si cu 32 GB), dar ofera posibilitatea extinderii prin card micro SD pana la 128 GB. Telefonul dispune de o baterie de 2.800 mAh, dar care poate fi scoasa si schimbata.

In ceea ce priveste dimensiunile, Galaxy S5 are o inaltime de aproape 142 mm, o latime de 72,5 mm si o grosime de 8,1 mm. La capitolul greutate, S5 cantareste doar 145 de grame.

SGS5 in palma

SGS5 in palma

Foto: Hotnews

Camera principala vine cu un senzor de 16 Megapixeli, fara a avea insa un Sistem Optic de Stabilizare a Imaginii (OIS).

In partea frontala, Samsung nu a dotat noul S5 pe masura concurentilor si a lasat o camera de doar 2 MP.

La fel, fata de o parte din rivalii sai, Samsung a optat doar pentru un singur blit clasic langa camera principala.

In ceea ce priveste sonorizarea, telefonul are un singur difuzor pe partea din spate.

Toate ca toate, insa una din marile calitati hardware ale noului S5 este faptul ca este certificat IP67 impotriva prafului, dar mai ales a apei. Cu alte cuvinte, Galaxy S5 poate fi scufundat in apa adanca de circa 1 metru pana la 30 de minute si nu pateste nimic. Un aspect foarte apreciat al noului model.

Galeria foto de mai jos, cu imagini ce infatiseaza noul Samsung Galaxy S5 (precum si detalii ale telefonului) poate fi vizualizata aici (si pe mobil).

Plusuri:

+ constructia de tip „waterproof”

+ procesorul foarte puternic, rezolutia ecranului si a camerei principale

+ spatiul pentru cardul de memorie microSD si, pentru unii, bateria interschimbabila

Minusuri:

– lipsa unui sistem OIS (Optical Image Stabilization) la camera

– un singur difuzor si acela amplasat pe spate

– camera frontala are o rezolutie „de anul 2013”, mai mica decat a competitorilor

DISPLAY

Ecranul noului SGS5

Ecranul noului SGS5

Foto: Hotnews

Fata de predecesorul sau, S5 nu pluseaza la capitolul rezolutie, insa pluseaza puternic la calitate. Vorbim de un ecran de tip Super AMOLED Full HD 1920X1080, densitate de circa 432 ppi.

Din start trebuie mentionat ca ecranul de pe Samsung Galaxy S5 este poate cel mai bun ecran de tip AMOLED de pana acum. Culorile sunt surprinzator de placute, iar suprasaturatia nu mai e asa o problema (chiar si in setarea standard; altfel, culorile pot fi domolite din meniul de setari). Rezolutia mare pentru diagonala de 5,1″, unghiurile foarte bune si albul care, chiar daca nu se apropie de valoarea adevarata si ramane putin verzui, este „cel mai alb” de pana acum de pe un terminal Galaxy.

Totusi, ecranul nu este lipsit de minusuri, iar cel mai mare se observa in conditiile de lumina puternica. Ecranul devine din ce in ce mai putin vizibil atunci cand lumina din jur creste, iar cand afara soarele bate direct pe telefon, ecranul nu se vede aproape deloc.

In plus, setarea automata de luminozitate mai mereu a parut ca face ecranul mai putin vizibil decat poate ar fi trebuit in conditiile date.

In plus, privit din unghiuri extreme, lumina ecranului bate in nuante verzui-albastrui.

Chiar si asa, pentru un ochi profan, ecranul de pe Galaxy S5 este unul foarte bun, care in cele mai multe situatii nu va dezamagi.

Plusuri:

+ rezolutie si densitate a pixelilor foarte buna

+ imagini clare si culori placute, desi inca poate prea saturate

Minusuri:

– destul de greu de vazut atunci cand e direct in lumina soarelui

– nuante verzi-albastrui atunci cand e privit mai atent din unghi

SOFTWARE

SGS5 si TouchWiz

SGS5 si TouchWiz

Foto: Hotnews

Galaxy S5 vine cu cea mai noua versiune a sistemului de operare Android – 4.4.2 KitKat, dar peste care este instalata interfata TouchWiz, interfata specifica terminalelor de tip Galaxy si care de-a lungul timpului a primit aprecieri mixte, fiind privita in mod negativ in special din cauza supraincarcarii cu diverse functii si aplicatii si a aspectului mai degraba „cartoonish” (n.r. de desen animat).

Din pacate, versiunea de TouchWiz de pe S5 nu se descotoroseste de mostenirea sa si, desi pe alocuri sunt semne ca Samsung a dorit sa o mai cizeleze, abunda in aplicatii peste aplicatii, functii peste functii si schimbari doar de dragul schimbarii. In general, prin TouchWiz, filosofia Samsung a fost de a arunca cat mai multe aplicatii si functii catre utilizator in speranta ca unele din ele vor prinde. Cam la fel e si in cazul S5.

Unele functii/aplicatii sunt ok, ba chiar bune, in timp ce altele sunt total nefolositoare sau par a fi gandite sau implementate doar pe jumatate. O astfel de functie/aplicatie este „My Magazine”, un fel de agregator de stiri care salasluieste in cel mai de la stanga ecran al telefonului, perfect similar cu „Blinkfeed”-ul de pe terminalele HTC.

My Magazine pe SGS5

My Magazine pe SGS5

Foto: Hotnews

Din pacate, total in contrapunct cu Blinkfeed-ul celor de la HTC, „My Magazine” este departe de a fi o solutie implementata ok, ci mai degraba seamana a fi un „work in progress”, incepand cu timpul prea mare (!) de incarcare a aplicatiei si pana la optiunile si limitarile din setari.

Mai mult, in zilele in care am testat telefonul, desi in majoritatea timpului totul a functionat fara probleme, am intalnit instante in care sistemul s-a miscat mai greu sau am dat peste agatari si sacadari, chiar si la simpla rasfoire a meniurilor sau a sertarului de aplicatii. Avand in vedere configuratia hardware foarte potenta, nu ne ramane sa aruncam vina decat pe interfata TouchWiz care ingreuneaza uneori sistemul de operare.

Meniul de setari pe SGS5

Meniul de setari pe SGS5

Foto: Hotnews

Cum ziceam mai sus, Samsung a optat si pentru unele schimbari aparent doar de dragul schimbarii. Astfel se poate explica si schimbarea radicala pentru meniul de setari in care a fost eliminata configurarea nativa de Android. Practic, meniul-lista clasic – mult mai ok impartit – a fost inlocuit cu un meniu cu iconite rotunde, impartite dupa cum a considerat Samsung a fi necesar. Nu am putea spune ca noua configuratie e mai rea decat varianta originala din Android, dar nici nu aduce ceva in plus si – cum am spus – pare mai degraba o schimbare de dragul schimbarii.

Din fericire, exista zone in care TouchWiz-ul a fost cizelat si un astfel de loc e galeria ce a fost gandita sa fie mult mai simpla si cu un accent pe zona utilitara.

In general sunt multe lucruri pe care TouchWizul le face bine (ex: modul de vizualizare „split-screen” pentru doua aplicatii diferite sau functiile detaliate de personalizare), insa sunt si multe alte aspecte alte interfetei care aglomereaza sistemul si, uneori, afecteaza si performanta telefonului.

Chiar si asa, experienta software de pe Galaxy S5 este mult peste media smartphone-urilor de pe piata, iar un utilizator fara prea mari pretentii va aprecia suita soft de pe telefon indiferent de micile incoerente sau probleme.

Cititorul de amprente & monitorul de puls

Monitorul de puls pe SGS5

Monitorul de puls pe SGS5

Foto: Hotnews

Chiar daca vorbim de doua componente hardware, utilitatea si functionalitatea celor doua o vom trata la capitolul de software. Cititorul de amprente – o moda lansata de iPhone 5S – si senzorul care masoara pulsul au fost doua dintre cele mai trambitate „plusuri” ale noului Galaxy S5. Cu toate acestea, practica nu se pupa mereu cu teoria de pe hartie, iar cele doua functii par a fi mai degraba implementate pentru a fura privirea, dar nu aduc ceva substantial pentru utilizator.

Cititorul de amprente a fost integrat in butonul „Home”, insa este departe de a avea aceeasi functionalitate usoara precum cel de la iPhone 5S. In primul rand, utilizatorul trebuie sa-si treaca degetul in intregime peste butonul destul de ingust si, chiar de reuseste, exista o mare sansa ca sistemul sa nu fi citit calumea amprenta. Cel putin asta a fost experienta noastra. In general, fara a exagera, 7 sau 8 din 10 incercari au dat gres.

Cititorul de amprente da erori - SGS5

Cititorul de amprente da erori – SGS5

Foto: Hotnews

Pana la urma, cititorul de amprente a ramas o curiozitate pe care am dezactivat-o dupa primele doua zile. Speram ca pe viitor sa putem vorbi de rezultate mai bune din partea Samsung.

In ceea ce priveste senzorul care masoara pulsul – amplasat chiar sub camera de pe spate – rezultatele au fost mereu foarte bune, iar pulsul citit a fost confirmat si prin alte instrumente. Cu toate acestea, in aproape toate momentele ne-a apasat intrebarea: „Bine, si de ce am eu nevoie totusi de un senzor care sa imi masoare pulsul?”.

Sigur, exista poate o nisa – oameni care alearga sau care fac sport intens si care au nevoie sa-si cunoasca pulsul – insa de aici pana la a dota un telefon cu un astfel de senzor pare mai degraba a fi o solutie la o problema care nu exista pana acum.

In final, cei doi senzori si functiile lor – cititorul de amprente si masuratorul de puls – raman doar doua curiozitati pentru S5 ce din pacate nu isi pot demonstra utilitatea sau eficienta.

Plusuri:

+ sistemul pare mai cizelat pe alocuri fata de variantele de TouchWiz anterioare

+ in general sistemul se misca bine, fara agatari sau sacadari evidente

Minusuri:

– interfata TouchWiz ramane una greoaie si cu multe functii care nu sunt cu adevarat utile

– cititorul de amprente da mai mult rateuri decat rezultate ok

– „My Magazine” este o aplicatie aproape nefrecventabila si care ocupa un spatiu in plus intre ecranele de baza (poate fi dezactivata, totusi)

– in decursul zilelor de test am intalnit mai multe erori de sistem sau de aplicatii

DESIGN & ERGONOMIE

Ergonomia noului SGS5

Ergonomia noului SGS5

Foto: Hotnews

Chiar daca diagonala eranului a crescut putin, dimensiunile noului S5 nu s-au modificat substantial fata de predecesorul si, astfel, telefonul ramane aproape de o zona ideala in care dispozitivul poate fi manevrat si cu o singura mana.

Fata de modelul anterior, Galaxy S5 pare cu un pas in fata la capitolul design. Din pacate, acel pas nu e unul foarte mare. Chiar daca nu mai are carcasa spate lucioasa a fostului model, noul S5 lasa mai departe senzatia de ieftin.

Realizat aproape integral din diferite materiale plastice, S5 nu are cum sa emita pretentii la capitolul calitate in constructie, insa nici la capitolul design – cel putin din reactiile adunate de noi – nu impresioneaza. Sigur, depinde si de culoare, insa spatele din plastic-cauciucat cu mici adancituri nu e ceva care sa impresioneze ochiul privitorului.

In plus, carcasa sa detasabila face ca telefonul sa scartaie la propriu atunci cand este strans mai strasnic in mana. Mai mult, banda de plastic care seamana a metal si care inconjoara corpul telefonului nu face decat sa adauge un plus de kitsch.

Pe de alta parte, pe cat de prost sta telefonul la capitolul design, pe atat de bine sta la capitolul ergonomie. Spatele din plastic-cauciucat se simte destul de bine in mana, are aderenta si, mai mult, aproape ca nu lasa se sa vada nici o amprenta. Telefonul chiar se simte bine in mana si dispune de marele avantaj ca daca apar probleme la carcasa spate (ex: zgarieturi), aceasta poate fi inlocuita foarte usor.

Butonul de pornire este destul de retras

Butonul de pornire este destul de retras

Foto: Hotnews

Am fi preferat totusi ca butoanele („power” pe stanga; volum pe dreapta) sa fie putin mai evidente si mai usor de dibuit, insa per total nu ne putem plange prea mult de acest aspect. La fel, capacul portului de incarcare poate fi uneori mai dificil de manevrat, insa atata timp cat acesta protejeaza telefonul de lichide, nu ne plangem.

Plusuri:

+ se simte bine in mana, are aderenta si aproape ca nu prinde nici o amprenta pe spate

+ carcasa spate detasabila rezolva usor problema zgarieturilor acumulate in timp

+ telefonul ramane in zona manevrarii cu o singura mana

Minusuri:

– designul pare ieftin, iar calitatea materialelor lasa de dorit

– telefonul scartaie la propriu atunci cand este tinut sau strans in mana

– butoanele laterale ar putea fi putin mai evidente

FOTO

Bucuresti

Bucuresti

Foto: Hotnews

La capitolul camera foto, noul Galaxy S5 vine cu o imbunatatire fata de predecesorul sau: o camera de 16 Megapixeli f/2.2, si (din pacate) tot fara un sistem de Stabilizare Optica a Imaginii (OIS). Dincolo de aspectele tehnice, in conditii optime de lumina, camera de pe Galaxy S5 este cu singuranta una din cele mai bune de pe un telefon mobil in prezent.

Imaginile sunt detaliate, expunerea este echilibrata si culorile sunt destul de exacte, desi uneori tind sa fie mai saturate – un aspect nu foarte exagerat totusi.

In plus, trebuie sa remarcam timpul de focus extrem de rapid al camerei, atat de rapid incat bate aproape orice de pe piata. Poate doar noul HTC One M8 sa se apropie in acest departament.

Pe scurt, atunci cand lumina e ok, pozele facute de Galaxy S5 sunt superbe si ar putea sa rivalizeze lejer camere dedicate.

Poza cu SGS5 pe noapte

Poza cu SGS5 pe noapte

Foto: Hotnews

Din pacate, calitatea pozelor incepe sa scada simtitor odata ce lumina incepe sa scada din cadru. Daca vorbim de cadre semi-iluminate, de tipul unor interioare, camera ofera rezultate acceptabile. De cele mai multe ori, rezultatele in lumina slaba sunt mai degraba hit-and-miss, multe poze iesind neclare sau cu detalii estompate.

In lumina putina sau foarte putina, camera este aproape de nefolosit. Nu am putut compara cu modelul anterior, insa fata de ce am obtinut cu alte modele actuale (HTC One M8, M7, iPhone 5, Nexus 5 s.a.), rezultatele camerei Galaxy S5 sunt total dezamagitoare.

Totusi, situatia este salvata de modulul flash care, desi dispune de doar un singur blit (in contradictie cu specificatiile rivalilor de pe piata), ofera rezultate bune, culori naturale si un timp de focus si declansare surprinzator de bun.

Galeria de mai jos, cu poze captate in lumina slaba si putina (auto si cu blit), poate fi vizualizata si aici (si pe mobil).

Trebuie sa precizam ca de-a lungul zilelor noastre de test am avut o problema persistenta atunci cand am incercat sa realizam fotografii de aproape, camera nereusind de cele mai multe ori sa focalizeze corect, mai ales atunci cand incercam sa selectam manual punctul de focus. Dupa ce am cercetat problema pe forumurile dedicate am descoperit ca mai multi utilizatori s-au plans de aceasta chestiune – nefocalizarea de aproape – desi nu vorbim de o problema care sa afecteze toate dispozitivele.

In ceea ce priveste camera frontala, Samsung a ales sa nu pluseze fata de modelul anterior si sa nu intre in batalia „Selfie”-urilor precum o parte din rivalii sai. Astfel, pe partea frontala vorbim de o camera de doar 2 megapixeli, o camera care nu ofera nimic interesant, iar rezultatele sale sunt destul de slabe. Chiar si in cadrele cu lumina buna, camera frontala mai degraba dezamageste.

HDR

HDR cu SGS5

HDR cu SGS5

Foto: Hotnews

Am decis sa evidentiem modul HDR pentru ca, poate pentru prima data, acest mod de fotografiere pe un telefon merita laude si aprecieri aparte.

Modul de fotografiere HDR de pe Galaxy S5 este poate cel mai bun de pe un telefon si, pe langa rezultatele foarte bune, arata utilizatorului in timp real, pe ecranul telefonului, cum arata cadrul de tip HDR inca dinaintea captarii imaginii. Cu alte cuvinte, camera de pe Galaxy S5 ofera un asa zis „Live HDR”.

In plus, imaginile captate in modul HDR sunt realizate aproape instantaneu, fara a mai dura cateva secunde pentru procesare asa cum se intampla in cazul altor telefoane, chiar si modele competitoare lansate in 2014.

Modul HDR, in special cu functia sa de previzualizare live, functioneaza atat de bine incat de multe ori am optat sa fotografiem din start astfel, in dauna modului „Auto”.

Aplicatia de camera

Modurile camerei pe SGS5

Modurile camerei pe SGS5

Foto: Hotnews

Trebuie sa remarcam eforturile Samsung de a simplifica aplicatia de camera pe noul Galaxy S5 fata de variantele anterioare. Per total, vorbim de o aplicatie destul de ok. Cu toate acestea, desi multe lucruri au fost eliminate, grupate sau redesenate, aplicatia de camera de pe S5 tot se simte ca fiind una greoaie, cu mai multe optiuni decat ar avea nevoie si prea putine setari pentru un control cu adevarat manual al camerei.

Multe din „moduri” au fost eliminate (precum modul de „Macro” sau „Night shot”) si au fost integrate automat in modul „Auto”, in timp ce alte moduri raman la dispozitia utilizatorului ca optiune gratuita de descarcare de pe magazinul online Samsung.

Pe langa acestea, setarile au mai fost restranse, insa in continuare ocupa mai bine de un ecran si mai degraba incurca utilizatorul decat sa ajute.

O optiune controversata este cea de stabilizare a imaginii, pornita din start, dar care, inafara de fotografierea pe noapte, nu face decat sa afecteze fotografiile luate.

Galeria de mai jos, cu imagini captate de Galaxy S5 pe lumina buna si noaptea, poate fi vizualizata si aici (si pe mobil)

Plusuri:

+ modul HDR care este EXTREM de bun si rapid

+ rezolutia foarte buna si calitatea fotografiilor in conditii bune de lumina

+ timpul de focus care este extrem de rapid

+ un modul flash foarte bun si rapid

+ aplicatia de camera care a fost putin simplificata (nu cu mult totusi)

Minusuri:

– pozele in lumina slaba sunt destul de slabe, iar performantele in lumina foarte putina sunt groaznice

– camera frontala de doar 2 MP dezamageste

– nu exista acces la prea multe setari manuale pentru camera

– (in cazul unitatii noastre de test) erori la camera care nu au permis focalizarea de aproape pe diverse obiecte

VIDEO

In ceea ce priveste componenta video putem spune ca noul Galaxy S5 se inscrie perfect in randul rivalilor sai, reusind sa ofere o filmare de calitate buna atunci cand lumina este suficienta si rezultate satisfacatoare atunci cand vorbim de lumina putina sau cadre de noapte.

Da, telefonul dispune de optiunea de filmare 4k, insa mai mult pret am pus pe calitatea video-urilor filmate in format 1080p.

Pe timp de zi imaginile filmate ies chiar foarte ok, ba chiar foarte bune in anumite situatii. La calitatea buna a imaginilor trebuie sa semnalam si sunetul audio foarte bun pe care il capteaza telefonul.

Din pacate, atunci cand lumina incepe sa dispara din cadru – asemanator camerei foto – video-urile captate incep sa sufere la calitate. In general nu putem vorbi de filmari proaste, insa nici de ceva de povestit nepotilor.

Totusi, asa cum am spus-o si in recenziile de la alte telefoane rivale – marele minus ramane lipsa unui sistem de Stabilizare Optica a Imaginii (OIS). Lipsa OIS-ului, desi nu se vede neaparat in cazul fotografiilor, se vede din plin in cazul filmarilor.

Practic, orice miscare a mainii, mai ales in conditii de lumina salba, se traduce in cadre miscate, unele chiar destul de mult.

Plusuri:

+ Pe timp de zi, imaginile filmate ies destul de bune

+ Sunetul captatat a fost, la fel, foarte bun

+ aplicatia permite functia „pause” in timpul filmarii

Minusuri:

– lipsa OIS-ului se simte foarte mult pe video

– pe lumina slaba sau pe timp de noapte imaginile captate nu sunt grozave

AUDIO

Difuzorul de pe SGS5 dezamageste

Difuzorul de pe SGS5 dezamageste

Foto: Hotnews

Daca la capitolul foto/video noul S5 are cu ce se lauda, la capitolul audio insa lucrurile nu sunt asa de frumoase. Telefonul dispune de un singur difuzor extern si acela asezat pe spatele telefonului. Asadar nu ne mira ca rezultatele difuzorului extern nu impresioneaza, ci mai degraba sunt mediocre.

Fata de alte optiuni de pe piata, la acest capitol Galaxy S5 pierde batalia la distanta mare, la scor de neprezentare chiar.

Per total nu prea putem spune nimic de bine de abilitatile audio ale noului Galaxy S5, cu atat mai mult cu cat in momentele in care am incercat sa ascultam ceva pe „loudspeaker” ne-am lovit de pozitionarea nefericita a difuzorului, palma mainii blocand sunetul si asa slab care iesea din telefon.

Daca discutam despre sunetul prin casti, atunci lucrurile se mai imbunatatesc, insa nu cu mult. Sigur, sunetul este unul bun, mai bun decat media, insa nu impresioneaza cu nimic.

Plusuri:

nu am gasit unul

Minusuri:

– fata de ce ofera competitorii, calitatea audio de pe Galaxy S5 lasa de dorit

– difuzorul extern este pozitionat pe spatele telefonului

BATERIE

Statistici baterie Samsung Galaxy S5

Statistici baterie Samsung Galaxy S5

Foto: Hotnews

La capitolul baterie, Galaxy S5 sta destul de bine. Cu o baterie interschimbabila Li-Ion de 2.800 mAh, S5 reuseste sa duca bine o zi intreaga, poate chiar doua in functie de modul de utilizare.

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto, Wi-Fi deschis circa 14-15 ore pe zi, 3G circa 4-5 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, Messenger, Weather), cca 30 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 15 minute de jocuri si 30-40 de minute de streaming pe YouTube. In acelasi timp am folosit si functiile Bluetooth pentru a sta conectat la un ceas Galaxy Gear 2.

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, chiar spre intensiv. In aceste conditii, la finalul unei zile (in jurul orei 22.00) ajungeam sa dispunem de inca circa 20% baterie, cu un timp de ecran de peste 3 ore.

Per total, am putea spune ca telefonul poate duce o zi intreaga cu utilizare intensiva si sa scoata un timp de ecran de 4, chiar 5 ore. Daca este menajat, telefonul poate duce si o zi jumatate in total, poate chiar si mai mult.

De remarcat insa este timpul extrem de rapid in care bateria se incarca. Noul Galaxy S5 dispune de tehnologia QuickCharge de la Qualcomm, iar incarcarea completa a bateriei dureaza sub doua ore, reusind o incarcare rapida si substantiala chiar din prima ora.

Toate aceste cifre pot fi insa imbunatatite daca utilizatorul utilizeaza si functiile de economisre a bateriei, una din ele ducand lucrurile la extrem.

In acest mod, cel de economisire extrema, ecranul telefonului trece pe alb-negru, iar functiile dispozitivului sunt limitate la doar cateva chestiuni de baza si (foarte important!) la cateva aplicatii alese de utilizator. Practic, daca doreste, utilizatorul isi transforma „smartphone”-ul intr-un telefon mai degraba normal, cu putine functii sau chiar deloc, totul pentru a mai castiga din baterie. O functie bienvenita si mai bine implementata decat pe rivalul HTC One M8.

Plusuri:

+ in conditii de folosire intensiva, bateria poate duce o zi intreaga

+ in conditii normale de utlizare tine mai bine de o zi, poate chiar doua in conditii mai usoare

+ bateria se incarca foarte rapid

+ bateria este interschimbabila

+ modul de economisre extrema a bateriei

Minusuri:

Nu am gasit

PRET

Galaxy S5 este un telefon varf de gama – cu aproape cele mai puternice specificatii de pe piata – asa ca nu e de mirare ca vorbim si despre un pret destul de mare. La liber, Galaxy S5 de 16 GB se vinde cu aproape 2.700-2.800-2.900 de lei (poate chiar mai ieftin in unele locuri).

Pana la urma vorbim de un pret poate chiar mai mic decat in cazul unor rivali, insa nu cu mult…

Plusuri:

+ preturile, desi mari, incep sa scada, chiar sub preturile rivalilor de pe piata

Minusuri:

– pretul ramane unul mare, iar utilizatorii de Galaxy S4 nu prea au motive sa considere upgrade-ul

CONCLUZIE

Daca review-ul a parut mai degraba negativ, acest lucru se datoreaza faptului ca, poate pe alocuri nejustificat, asteptarile de la Samsung au fost mai mari anul acesta. Totusi, sa nu ne intelegem gresit, Galaxy S5 este un telefon foarte bun, un smartphone care va multumi majoritatea utilizatorilor, insa un telefon care nu a venit cu revolutia pe care unii o asteptau, ci a reprezentat mai degraba o evolutie a trecutului.

Dupa doi ani de critici privind designul si plasticul folosit la constructie, Samsung nu renunta la filozofia sa, iar vanzarile de pana acum nici nu au indicat ca ar fi nevoie de o schimbare, desi competitorii au ridicat stacheta.

Pe partea software, desi continua cu o interfata destul de greoaie, producatorul coreean ofera o experienta mai mult decat acceptabila pentru utilizatorul obisnuit. Pentru pretentiosi sau chiar si pentru fanii inraiti ai gamei, e posibil ca Samsung sa nu fi ales chiar lozul castigator, iar simpla evolutie si nu revolutie pentru noul Galaxy S5 poate sa nu fie indeajuns de convingatoare.

Chiar si asa, nu ne indoim ca Galaxy S5 va fi un succes. Dimpotriva, asa cum spuneam chiar la inceputul acestui review, ne asteptam sa vedem telefonul peste tot si sa depaseasca bine de tot la vanzari chiar si alte telefoane rivale care pe alocuri sunt mai bune.

Nota de final

  • Ai vreo intrebare legate de telefonul pe care l-am testat? Lasa-ne un comentariu mai jos si vom incerca sa iti raspundem.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro