Sari direct la conținut

REVIEW Samsung Galaxy S7 Edge

HotNews.ro

O regula nescrisa din fotbal spune ca echipa castigatoare nu se schimba. Samsung nu a schimbat formula prin care a dat lovitura anul trecut cu modelul Galaxy S6 si, mai ales, Galaxy S6 Edge, iar anul acesta vine cu o „evolutie” a celor doua modele, cu un Galaxy S7 si S7 Edge in care marile minusuri de anul trecut au fost remediate, iar designul a fost rafinat. Chiar si asa, nici un telefon nu e perfect, iar S7 Edge – modelul pe care HotNews.ro l-a testat in detaliu – vine si cu minusurile sale.

Impresiile generale & Notele de test

Am testat noul Galaxy S7 Edge timp de o saptamana in Bucuresti, in reteaua 4G, pe post de telefon personal si fara sa fie menajat in ceea ce priveste consumul de baterie. Modelul din test a fost unul cu procesor Exynos 8890 si cu senzor de camera de la Samsung (tip Isocell).

Ca o impresie generala, S7 Edge ne-a placut foarte mult. Nu doar pe hartie arata bine, ci si in viata de zi cu zi se comporta ca un telefon de varf. Niciodata nu am fost mai impresionati de un telefon de la Samsung, nici macar anul trecut cand a fost mini revolutia „S6”. Da, telefonul vine si cu cateva minusuri, unele mai mari, altele mai degraba mici si iritante si care poate tin mai mult de natura noastra carcotasa, insa vom discuta mai pe larg despre ele in interiorul review-ului. Cu toate acestea, per total, S7 Edge ne-a lasat poata una dintre cele mai bune impresii de cand realizam review-uri la HotNews.ro.

Design-ul, constructia waterproof, o camera foarte rapida si constanta, la pachet cu o baterie care poate duce o intreaga zi, chiar si pentru cel care lucreaza toata ziua si apoi iese si la o bere cu amicii – astea sunt marile plusuri pe care noi le-am gasit.

Ce ne-a placut cel mai mult:

+ telefonul este waterproof, dar nu sacrifica nimic din design pentru acest lucru.

+ camera foto este una dintre cele mai bune, poate nu neaparat cea mai buna, dar cu siguranta cea mai rapida pe care am testat-o

+ autonomia bateriei este una dintre cele mai bune, cel putin pentru S7 Edge

+ ergonomia imbunatatita – nu ai spune, cu S7 Edge, ca manuiesti un telefon cu ecran de 5,5 inci

+ posibilitatea extinderii spatiului de stocare prin card microSD

Ce nu ne-a placut sau ce ne-a dezamagit:

– desi a facut pasi in directia buna, Samsung inca mai are de lucrat la capitolul software: consideram nepermis ca un telefon cu specificatiile lui S7 Edge sa aiba momente de agatare, sacadari sau resetari din senin

– ca si anul trecut, inca nu consideram cititorul de amprente pe care Samsung l-a pus in butonul principal de pe fata un competitor echivalent cu cele de pe iPhone 6s, HTC One A9 sau Nexus 6P

– un mic nod in papura: desi frumos prin constructia sa cu rama de metal si spatele din sticla, S7 Edge este mult prea predispus sa atraga amprente si urme

HARDWARE

Dimensiuni: 150.9 x 72.6 x 7.7 mm

Greutate: 157 g

Ecran: 5,5 inci, 1440 x 2560 pixels (~534 ppi), Super AMOLED

Procesor: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 Quad-core / Exynos 8890 Octa (in functie de regiune)

GPU: Adreno 530 / Mali-T880 MP12

RAM: 4 GB

Stocare: 32/64 GB + micro-SD pana la 200 GB

Camere foto/video principala: 12 MP, f/1.7, 26mm, phase detection autofocus, OIS, LED flash (1/2.6″ sensor size, 1.4 µm pixel size) / 2160p@30fps, 1080p@60fps

Camera foto/video secundara: 5 MP, f/1.7, 22mm /

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP, LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS, Beidou); microUSB v 2.0;

Senzori: cititor de amprenta amplasat frontal si actionat prin atingere, senzor de masurare a pulsului, SpO2 si UV, accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola, barometru

Baterie: 3.600 mAh Lithiu-Ion, neschimbabila

SIM: Nano-SIM

Sistem de operare: Android 6.0 Marshmallow

Culori: Black, White, Gold, Silver

Alte specificatii:

– Always-on display

– IP68 certified – dust proof and water resistant la 1.5 meter si 30 minutes

– tehnologie de reincarcare rapida a bateriei (incarcator de 2 A inclus in pachet) – Quick Charge 2.0 in varianta cu CPU Qualcomm

– incarcare rapida a bateriei wireless – Wireless Charging (stadarde Qi si PMA)

– constructie din metal (rama) si sicla (fata/spate). Carcasa este nedetasabila de catre utilizator

DESIGN & ERGONOMIE

E greu sa ne ascundem aici. Ne place design-ul lui Galaxy S7 Edge foarte mult. Gusturile sunt mereu diferite de la om la om, dar subsemnatul recunoaste ca la capitolul design nu i-a placut vreodata un telefon mai mult de atat.

Curburile de pe fata si de pe spate, muchiile din metal, subtil finisate, imbinarile perfecte dintre sticla si metal, reflexiile de pe zonele ondulate ale sticlei, modul in care textul si imaginile se „indoaie” la muchie cand trecem de pe un ecran pe altul – toate aceste lucruri fac din S7 Edge un telefon care arata foarte bine, care impresioneaza oriunde ar fi el folosit.

Dincolo de aspect, calitatea materialelor folosite, dar si atentia la detalii de data aceasta, fac ca telefonul sa se si simta grozav in mana.

Curburile subtile ale spatelui spre muchiile de metal fac din S7 Edge – cu al sau ecran de tip phablet de 5,5 inci – sa se simta mult mai mic decat este el de fapt in realitate. La capitolul ergonomie, Samsung a dat din nou lovitura. Si poate parea ca sticla il face sa fie un telefon alunecos, insa nu e.

Muchiile usor rotunjite faca ca telefonul sa stea perfect in palma. Butoanele sunt ferme si ofera un feedback bun, iar modului camerei foto – de data aceasta mult retras in cadrul telefonului – face ca S7 Edge sa poata fi folosit comfortabil si cand sta pe masa asezat pe spate.

Totusi, ramane un minus si la capitolul design. Atata timp cat il privesti, S7 Edge e o frumusete. Daca incepi sa-l si iei in mana, amprentele si urmele lasate de maini pe spatele din sticla iti vor da batai de cap. Amprentelesi urmele de pe spate sunt, din pacate, unul din lucrurile cu utilizatorul va trebui, in cele din urma, sa se resemneze.

Waterproof

S7 Edge, in apa

S7 Edge, in apa

Foto: Hotnews

Din punct de vedere al specificatiilor hardware, S7 Edge bifeaza tot ce e mai bun sau nou pe piata, ca un adevarat model varf de gama. Totusi, trecut-au vremurile cand doar o lista buna de specificatii punea un telefon in topul din piata. Mai nou, constructia, materialele folosite sau caracteristicile speciale ajung sa cantareasca mai mult, asa ca despre ele vom vorbi aici.

De departe, carcateristica cea mai importanta pentru noul Samsung Galaxy S7 Edge este constructia sa de tip waterproof (rezistenta la apa si la imersiune, standard IP68) si rezistenta la praf. Poate la prima vedere nu pare cine stie ce, insa cati dintre noi nu am suferit dupa un telefon sau alt dispozitiv electronic peste care am scapat din greseala un pahar de apa, de vin sau o cafea. Cati n-am regretat ca am scapat telefonul in nisip la plaja si a ramas cu vreo problema sau cati nu au avut probleme dupa ce n-au fost atenti si au folosit mobilul pe o ploaie torentiala.

Mai important poate, avand in vedere statutul sau de telefon-vedeta, este faptul ca S7 Edge reuseste sa fie waterproof fara sa sacrifice nimic la capitolul design sau din constructia sa eleganta – nu se foloseste de tot felul de flapsuri sau capacele si nici nu e mai gros decat alte modele de varf. La prima vedere, nu ai spune ca un telefon aparent fragil poate fi asa de rezistent.

Cititorul de amprenta din butonul principal – inca mai e de lucru

Probleme cu cititorul de amprente

Probleme cu cititorul de amprente

Foto: Hotnews

Daca pana aici l-am tot laudat, a venit si momentul sa-l si criticam. Dintre toate telefoanele cu cititor de amprenta pe care le-am testat, Samsung S7 Edge ne-a oferit cea mai slaba experienta. Si nu ca cititorul integrat in butonul principal de pe fata, direct sub ecran, nu ar fi rapid – desi si aici impresia ar fi ca are un mic delay pentru ca sistemul intai trece, pret de o secunda, si prin ecranul de blocare pana cand sa-ti descuie telefonul. Ci in principiu pentru ca nu a oferit o experienta constanta si a ratat de mai multe ori decat alte telefoane sa citeasca o amprenta din prima, in special daca scoateam telefonul din buzunar cu degetul de deblocare direct pe butonul cu cititorul incorporat.

In medie, cam 2 din 3 incercari de a debloca direct telefonul in timp ce-l scoteam din buzunar cu degetul pe buton au fost esecuri. De fapt, orice tentativa in care nu asezam degetul la o pozitie ideala returna inevitabilul „No match”. Am ajuns in perioada de test sa pierdem sirul de cate ori am tot blocat telefonul pret de cate 30 de secunde pentru ca am avut multiple citiri gresite.

In cele din urma, ca sa ne marimi sansele, am inregistrat o amprenta de mai multe ori, urmand sfaturile de pe un forum. Doar ca si aici apare o problema: Samsung nu permite mai mult de 4 amprente sa fie retinute concomitent. Asadar, ne-am limitat sa inregistram doar doua degete si asta a fost.

Plusuri:

+ constructia waterproof, fara sa tradeze aspectul elegant, este unul dintre cele mai mari plusuri

+ designul este atragator, iar constructia premium a fost rafinata

+ ergonomia a fost mult imbunatatita

Minusuri:

– scannerul de amprente da mai multe rateuri decat ne-am fi dorit

– spatele din sticla ramane un urias magnet de amprente

Fotogaleria de mai jos surprinde din mai mult unghiuri telefonul Samsung Galaxy S7 Edge. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

DISPLAY

Au trecut vremurile cand display-urile de tip AMOLED eveau culori prea saturate, albul era prea verzui, iar afara in timpul zilei abia daca le mai desluseai. Cam de doi ani am inceput sa apreciem din ce in ce mai mult ecranele AMOLED, iar Samsung pe S7 Edge a pus probabil cel mai bun display de acest tip.

Pe langa aspectul inedit al curburii dinspre margini, ecranul Super AMOLED cu rezolutia Quad HD (1440 x 2560 pixels, ~534 ppi) de pe S7 Edge nu doar ca este cel mai bun display pe un model Samsung, ci probabil cel mai bun display ce poate fi regasit in acest moment pe un dispozitiv mobil.

Rezolutia extrem de mare face totul sa para impecabil, culorile sunt vii, dar fara a fi prea saturate, luminozitatea este foarte mare si face ecranul usor de „citit” in lumina soarelui, negrul este negru, iar pragul minim de luminozitate se duce atat de jos incat face ecranul foarte usor de „citit” in intuneric.

Always On Display – o functie interesata, dar doar pe jumatate utila

Dincolo de partea hardware ce tine de ecran, Samsung a inserat prin sistemul sau suprapus peste Android, o setare care permite ecranului sa fie mereu activat si sa afiseze in permanenta informatii precum ceasul, data, bateria sau notificarile ratate. Samsung ii spune „Always On Display”, iar gratie tehnologiei AMOLED care „aprinde” individual pixelii de pe un ecran, impactul asupra bateriei este neglijabil.

Modul „Always On” al ecranului e ca un fel de screen saver, unul care nu inregistreaza imputuri de la utilizator (e nevoie de o apasare pe butoane pentru a „porni” ecranul principal sau cel de blocare). Ideea este una de salutat si e unul din aspectele care ne-au placut la noul S7 Edge, insa credem totusi ca functia este doar pe jumatate implementata. Motivul pentru care credem ca inca nu e pe deplin folositoare este ca modul „Always On” iti arata notificarile doar de pe aplicatiile Samsung pe care le folosesti. Daca, spre exemplu, folosesti aplicatia de Gmail pentru e-mail, notificarile nu vor aparea si acolo. La fel si pentru mesaje, sau Whatsapp, sau Facebook Messenger. E placut sa vezi ecranul mereu pornit, pe un fundal negru total, insa gradul de utilitate ramane unul inca prea scazut.

Plusuri:

+ fara doar si poate cel mai bun ecran pe care l-am vazut noi pe un telefon pe care l-am testat

+ luminozitatea sporita in plina zi face ecranul usor de vizionat, iar pe lumina slaba pragul minim este foarte jos

+ Modul „Always On” este interesant, insa mai trebuie lucrat la el ca sa fie cu adevarat util

Minusuri:

– nu am gasit

SOFTWARE

Una calda si una rece cu software-ul Samsung pe noul S7 Edge. TouchWizz (inca ii vom spune asa in lipsa unui alt nume oficial) arata mai bine, ca dupa o cura grozava de slabire. Mai mult, daca tot nu convinge utilziatorul la design/culori/accente – cum a fost totusi si cazul nostru – optiunile de teme si de personalziare vin in ajutor, si chiar sunt cateva teme bine desenate care te fac sa uiti ca rulezi un software de la Samsung. Asta e pe de o parte.

Pe de alta parte, cu tot TouchWizzul de dupa cura de slabire, am avut mai multe probleme – agatari, sacadari, blocaje, aplicatii cazute sau restartari de la sine in cele mai nepotrivite momente – decat la oricare telefon Samsung incercat in ultimul an. Sigur, pastrand proportiile, nu mai e la acelasi nivel ca modelele din urma cu 2-3 ani, insa poate am avut un soc pentru ca, dupa o experienta mai buna anul trecut, ne-am asteptat la mai mult.

Eroare pe S7 Edge

Eroare pe S7 Edge

Foto: Hotnews

Discutiile critice pe aceste aspecte au fost diferite si in presa internationala de specialitate. Unii review-eri au apreciat rapiditatea sistemului si fluditatea sa, in timp ce altii – ca si noi, de altfel – s-au plans de micile agatari si sacadari, ba chiar si de aplicatii care se blocheaza.

Nu negam rapiditatea telefonului, e cu siguranta unul dintre cele mai rapide, insa nu consideram acceptabil ca un telefon cu specificatiile monstruoase ale lui S7 Edge sa fie predispus la agatari si sacadari, mai ales dupa doar cateva zile de folosire.

Uneltele pentru ecranul curbat – mai degraba ceva in plus, decat cu adevarat folositoare

Samsung vrea sa ofere ecranului curbat pe lateral de pe S7 Edge si un grad de utilitate mai mare decat al predecesorului sau si ofera cateva trucuri speciale pentru a profita de display-ul curbat. La o glisare a degetului dinspre margine, apare o interfata care acum, pe langa faptul ca este mai incapatoare cu informatiile, ofera mai multe unelte si optiuni de personalizare a lor: un set de quick-launch pentru diverse aplicatii, un cititor subtil de stiri, o busola, o rigla, o scrtatura spre lanterna, scorurile la diverse sporturi, informatii meteo etc.

Totusi, trucul acesta nu ofera practic decat un alt mod de a face aceleasi lucruri pe care te-ai obisnuit sa le faci pe telefon. Da, pentru cine vrea sa il foloseasca e un plus, pentru ceilalti, poate fi ignorat sau chiar inchis intru-totul.

Probabil cea mai utila dintre aplicatiile ecranului lateral este cea de ceas de noapte, la luminozitatea minima, setat sa apara doar pe marginea ecranului intr-un interval anume in cursul noptii. Ni s-a parut folositor sa-l lasam astfel pe noptiera, sa putem vedea rapid ora oricand in timpul noptii.

Plusuri:

+ Interfata TouchWizz arata mai prietenos, iar posibilitatea de personalizare a sa prin diverse teme este un mare plus, mai ales ca exista cateva teme care fac sistemul sa semene mai mult a Gogole, decat a Samsung

+ telefonul are, orice am spune despre partea de interfata de la Samsung, doua viteze: rapid si foarte rapid

+ ceasul de noapte, la minima intensitate, afisat pe laterala ecranului este un detaliu ce ne-a placut in mod deosebit

Minusuri:

– au existat momente cand am dat peste agatari intre tranzitii sau sacadari ici-colo

– in cel putin patru sau cinci ocazii telefonul a facut un quick-restart chiar in mana noastra. De trei ori in timp ce incercam cu disperare sa facem o poza cat mai rapid

– trucurile software pentru ecranul lateral nu sunt neaparat convingatoare

FOTO

Pentru noile S7 si S7 Edge, Samsung a ales – pentru prima data in ultimii ani – sa reduca din rezolutia camerei principale (12 MP) doar ca sa foloseasca un nou senzor cu pixeli individuali mai mari (1,4 um fata de 1,1 um pe vechile modele) si cu o noua tehnologie (Dual Pixel) pentru o focalizare mai rapida.

Anul trecut Galaxy S6 si S6 Edge veneau cu probabil cele mai bune camere foto la acel moment, iar prima impresie atunci a fost una puternica. Acum insa parca noul S7 Edge si a sa camera de 12 MP, desi e clar in topul celor mai bune din prezent, nu ne-a mai impresionat la fel de mult.

Palatul CEC

Palatul CEC – poza S7E

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Sa nu fim intelesi gresit, S7 Edge vine cu una dintre cele mai bune camere de pe piata la ora actuala si, foarte important, in testul nostru mereu a fost constanta si a livrat rezultate bune, chiar foarte bune uneori. Despre ce poate camera de pe S7 Edge, comparativ si cu LG G4 si Nexus 6P, HotNews.ro a publicat un articol detaliat, cu galerii foto si comparatii dedicate.

Sunt multe de apreciat la noua camera de pe S7 Edge, in special in lumina mai slaba, acolo unde pixelii mai mari isi arata avantajele la captarea luminii, insa credem ca e loc de mai bine. Nu ne-a placut prea mult faptul ca, pe lumina buna, camera tinde sa fie poate putin prea agresiva cand vine vorba de contrast si de asprimea detaliilor, nu de putine ori producand imagini cu zone supra si subexpuse, cu detalii mai slab definite. Pe noapte, am gasit ca in general camera tinde sa adopte un balans al albului inclinat spre nuante galbui-rosiatice, chiar si acolo unde luminile de strada erau albe.

Palatul CEC pe timp de noapte

Palatul CEC pe timp de noapte

Foto: Hotnews

Cu toate acestea, am zis-o si o repetam, mai important ni s-a parut rapiditatea camerei. De la momentul in care pui mana pe telefon si pana cand ai poza captata, totul e cat se poate de rapid. Lansarea camerei printr-o dubla apasare pe butonul de la baza, focalizarea extrem, dar extrem de rapida si captarea instanta fac din Samsung Galaxy S7 Edge probabil cel mai rapid in ceea ce priveste rapiditatea foto.

Nu vom lasa doar vorbele noastre aici, ci publicam mai jos si doua fotogalerii care sa stea marturie, cu poze pe timp de zi, dar si cadre surprinse noaptea sau in conditii de lumina mai putin ideale. Pozele pot fi vazute si in formatul lor original si nealterate direct pe Imgur.

Plusuri:

+ cea mai rapida experienta de fotografiere pe un telefon mobil: lansare aplicatie foto -> focalizare -> captare

+ noul senzor de pe S7 edge reuseste sa capteze mult mai bine lumina in situatii dificile

+ modul auto HDR functioneaza impecabil si instant

+ exista un mod manual in care utilziatorul poate alege ce setari vrea

Minusuri:

– camera tinde sa fie poate putin prea agresiva cand vine vorba de contrast si de asprimea detaliilor

– pe timp de noapte, camera in modul auto prefera un balans al albului ce tinde spre nuante galbui-rosiatice

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Galaxy S7 edge pe timp de zi si lumina buna. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Galaxy S7 Edge pe timp de noapte si lumina slaba. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

VIDEO

Daca la partea foto am mai strambat din nas – chitibusari cum suntem – la capitolul video nu avem decat cuvinte de lauda pentru S7 Edge. Fara doar si poate vorbim de una dintre cele mai bune camere de captat video de pe piata dispozitivelor mobile, daca nu chiar cea mai buna la momentul actual. Da, telefonul capteaza video si la rezolutie 4K la 30 de cadre pe secunda, insa noi am folosit mai mult modul Full HD (1080p) la 60 de cadre pe secunde si rezultatele ne-au impresionat.

Sistemul de stabilizare optica functioneaza impecabil, iar filmarile chiar si din mers arata foarte bine. Schimbarile de lumina nu sunt bruste, telefonul tine pasul cu alternanta dintre umbre si zonele luminoase, iar focalizarea este cu siguranta cea mai buna dintre ce am testat pana acum. Cuplat cu o inregistrare foarte buna a sunetului de fundal, am gasit ca video-urile surprinse de S7 Edge pe timp de zi sunt excelente.

Pe timp de noapte insa, calitatea are de suferit. Nimic surprinzator, insa chiar si asa inregistrarile rezultate tot sunt mai bune decat ce am gasit la concurenta pana acum. Da, mai pierde cadre pe drum, iar pe ecranul telefonului, in timp ce se inregistreaza, preview-ul in timp real uneori mai sacadeaza. Totusi, mai mult decat reuseste sa inregistreze S7 Edge pe timp de noapte nu cred ca putem gasi in alta parte momentan.

Din nou, lasam mai jos doua clipuri video filmate la 1080P 60 fps pe timp de zi si pe timp de noapte drept dovada:

Plusuri:

+ sistemul de stabilizare optica (OIS) functioneaza impecabil

+ focalizarea este extrem de rapida si tine pasul foarte bine cu schimbarile de cadre

Minusuri:

– aplicatia de camera ofera un preview in care lasa impresia ca telefonul sacadeaz ain filmare sau ca scapa cadre. Din fericire, rezultatul final al filmarii nu indica acest lucru

AUDIO

S7 vine cu un singur difuzor extern montat la baza, in spatele unui set de gauri in rama de metal. Ne-a surprins placut ca, desi vorbim de un telefon waterproof, difuzorul este suficient de puternic si are oarecare profunzime in ce audio reuseste sa scoata. Sigur, nu e ceva comparabil cu ce propune HTC, Sony sau chiar si Huawei prin ale lor difuzoare stereo dispuse frontal, insa la calitate si volum s-ar apropia mai mult de ce scoate LG G4. Ni s-a parut poate putin mai slab decat ce regaseam pe S6 anul trecut, insa cedam oricand o parte de calitate&volum pentru constructia waterproof.

Nu ne place, insa, prea mult amplasamentul pentru ca, fara prea mare efort, intreg difuzorul poate fi foarte usor acoperit si amutit cu totul, ceva ce ni s-a intamplat mai mareu cand ne-am jucat sau am incercat sa urmarim clipuri pe YouTube cu audio pe speaker.

Ne-au placut insa castile cu care vine S7 Edge in pachet. Nu sunt nimic spectaculos, dar cu siguranta mai bune decat ale altor competitori, mai ales ca unii nici nu mai ofera castile incluse in pachet.

BATERIE

Dupa design si constructia rezistenta la apa, credem ca autonomia lui S7 Edge este un alt mare-mare plus. De mult nu ne-am mai jucat cu un telefon care poate rezista atat de mult. Este genul de telefon care, cu grija, poate duce si doua zile intr-un mod uzual de folosire. Altfel, e un telefon perfect pentru omul care lucreaza de dimineata si pana seara si, dupa job, iese si in oras, totul fara sa se atinga de vreun incarcator.

S7 Edge vine cu o baterie de 3600 mAh, se incarca relativ rapid cu incarcatorul din cutie – circa 30% in 30 de minute (mai slab fata de modele anterioare, dar vorbim, totusi, de o baterie mai mare).

In testele noastre, S7 Edge s-a descurcat mai mult decat admirabil. Cu regularitate am dus zile de 15-16 ore, ba chiar si aproape un weekend intreg cu circa 26 de ore, dintr-o singura incarcare. Dupa o zi normala, cu un uz mai degraba spre intens, ajungeam pe seara cu circa o treime din baterie inca la dispozitie.

Sigur, depinde acum de la utilizator la utilizator si cum foloseste fiecare telefonul. Asa ca vom detalia cum am folosit noi, de regula, telefonul in perioada de test: luminozitatea ecranului pe auto, Wi-Fi deschis circa 11-13 ore pe zi, internet mobil (4G+) circa 4-6 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google Now, Calendar, WhatsApp, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 20-30 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de captare foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 20-30 de minute de streaming pe YouTube.

Intr-un astfel de scenariu am reusit constant sa obtinem peste 4 ore timp de ecran, cu peste 9 ore de „active time” si chiar si 24+ de ore de la incarcare la incarcare.

Inca un plus e ca telefonul dispune si de incarcare wireless, ba chiar si fast-wireless prin padurile speciale pe care Samsung le vinde separat.

PRET

Samsung Galaxy S7 Edge se vinde in magazine pe la circa 3.500 de lei, chiar si putin mai scump in oferta la liber a operatorilor de telefonie mobila. Fata de un S7 simplu, S7 Edge e mai scump cu circa 300 de lei, dar, spre deosebire de anul trecut, diferenta dintre cele doua modele nu mai e doar la capitolul design, acolo unde ecranul si muchiile curbate ale lui Edge il pun in fata.

Acum, o diferenta considerabila este si la capitolul baterie. S7 edge vine cu o baterie cu 600mAh mai mare decat modelul standard, iar pentru unii acest lucru ar putea sa valoreze diferenta de bani.

De mentionat ca Samsung pune la pachet si un incarcator rapid (de remarcat si apreciat avand in vedere ca alti producatori tot inca nu o fac), iar castile din cutie sunt si ele destul de bune. In plus, in pachet mai e si un mic adaptor USB on-the-go care poate fi foarte folositor, in special la transferul datelor de pe si pe telefon.

CONCLUZIE

Nu ne ferim s-o spunem. S7 Edge este unul dintre cele mai frumoase telefoane pe care le-am testat si, cu siguranta, unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata la ora actuala. Din multe puncte de vedere Samsung s-a autodepasit cu noua generatie a modelelor sale varf de gama si a reusit sa raspunda pe masura si punctual criticilor venite de la utilizatori la adresa modelelor lansate in urma cu un an.

Reintoarcerea slotului pentru cardul de memorie, constructia waterproof fara a sacrifica din designul si asa mult mai rafinat, materialele premium, autonomia bateriei foarte convingatoare, chiar si camera cu rezolutie mai mica decat anul trecut, dar foarte rapida si cu rezultate bune mai mereu, in special pe partea video – toate sunt plusurile unui telefon care merita sa stea in topul celor mai buni.

Da, ne-am fi dorit poate ceva mai multa atentie pusa pe partea de soft, acolo unde lucrurile inca nu sunt in ordine, iar experienta utilizatorului are de suferit. Nu credem ca este exagerat sa ne asteptam ca un telefon de calibrul lui Galaxy S7 Edge sa functioneze fara sa se impiedice, mai ales la ce specificatii de top are.

S7 Edge nu e un telefon perfect, insa chiar si asa, micile sale neajunsuri – spunem noi – nu sunt in masura sa stirbeasca prea mult din farmecul si performantele unui model ce poate domina piata telefoanelor inteligente in acest an. Totusi, competitia s-a acutizat, Huawei si Xiaomi au luat piata cu asalt cu modele din ce in ce mai convingatoare si la preturi mai mici, in timp ce dintre producatorii cu vechime LG forteaza puternic si va fi extrem de interesant de vazut cum intra in lupta cu al sau G5, ba chiar si HTC va fi curios de urmarit cu al sau M10 ce ar urma sa fie lansat in aprilie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro