Sari direct la conținut

​​REVIEW Sony Xperia Z5

HotNews.ro

Sony Xperia Z5 este poate unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate de producatorul japonez de pana acum, imbinand materialele premium cu design simplu, dar elegant. Iar lucrurile bune nu se opresc doar la suprafata. O construtie de tip waterproof, o camera foto printre cele mai bune la ora actuala si o autonomie pe masura sunt coordonatele care evidentiaza modelul Xperia Z5. Totusi, nici un telefon nu e perfect, iar Xperia Z5 are si minusurile sale. HotNews.ro l-a testat in detaliu si a realizat un review cuprinzator cu plusurile si minusurile noului telefon de la Sony.

Nota de inceput – Detalii despre modul de review

Telefonul a fost testat timp de 8 zile in reteaua 4G din Bucuresti, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Review-ul nu ia in calcul elemente precum scoruri de tip „benchmark”, ci cauta mai degraba sa redea experienta de zi cu zi in ceea ce priveste utilizarea telefonului.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre Sony Romania. Modelul testat a fost unul de tip E 6653.

HARDWARE

Procesor: Qualcomm Snapdragon 810 Octa core Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57

GPU: Adreno 430

Memorie: 3 GB RAM LPDDR4

Spatiu de stocare: 32 GB, cu posibilitate extindere prin card microSD

Display: 5,2 IPS LCD FULL HD (1920 x 1080 pixels, 428 ppi), Corning Gorilla Glass 4

Camera foto principala: 23 MP, 5520 ￑ 4140 pixels, autofocus, LED (single) flash, captura video 4k (2160p / 30fps), Full HD (1080p) la 60 fps sau HD (720p) la 120fps

Camera frontala: 5.1 MP, HDR

Dimensiuni: 146 x 72 x 7.3 mm

Greutate: 154 g

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS); microUSB 2.0

Senzori: accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola

Baterie: 2.900 mAh Lithiu-Ion, neschimbabila

SIM: Nano-SIM

Culori: Alb, Negru/Gri, Auriu, Verzui

Alte specificatii:

– tehnologie de reincarcare rapida a bateriei Qualcomm QuickCharge 2.0 (incarcatorul compatibil de 2A NU ESTE inclus in pachet)

– constructie din metal (rama) si sticla Gorilla Glass fata/spate

– boxe stereo dispuse frontal

– constructie rezistenta la apa si praf cu ratign IP68

DISPLAY

Noul Xperia Z3 vine cu un ecran de tip LCD ce pastreaza atat diagonala, cat si rezolutia generatiilor anterioare, in ciuda trendului setat de alti producatori de a pune ecrane cu rezolutii nenecesar de mari pe dispozitivele mobile.

Astfel, ecranul de tip IPS LCD de 5,2 inci in diagonala si cu o rezolutie de 1920X1080 (cu o densitate a pixelilor de circa 428 ppi) de pe Xperia Z5 este totusi putin diferit de generatiile anterioare in sensul in care Sony a mai lucrat pe ici-colo la anumite aspecte precum contrast sau luminozitate.

Ne-am fi dorit probabil ca lizibilitatea in conditii de lumina puternica sau in lumina directa a soarelui sa fie mai buna, iar unghiurile de vizualizare sa fie ceva mai mari (o eterna problema a display-urilor de pe mobilele Sony Xperia).

Per total insa, display-ul de pe Z5 este unul bun si placut in multe momente, desi e greu de scos in evidenta vreo calitate sau un plus pe care ecranul sa-l aiba in fata competitorilor de pe piata. De fapt, desi nu are nici un mare minus care sa-l traga in jos, ne e greu sa il asezam undeva in topul display-urilor de pe actualele varfuri de gama din piata, insa pentru un utilizator nu prea pretentios ecranul de pe Z5 cu siguranta nu va dezamagi.

DESIGN & ERGONOMIE

Design

Desi sunt aspecte ce tin de gusturi, noi consideram noul Sony Xperia Z5 unul dintre cele mai frumoase telefoane ce se afla pe piata accum, cu un design placut prin simplitate, si nu prin extravagante.

Telefonul are linii simple, dar de efect, cu un carcater minimalist, dar unitar, si care, desi nu se desparte de influentele modelelor anterioare, vine cu mici elemente noi, mai degraba fineturi care sa ii confere un aer rafinat.

E genul de telefon pe care, daca il vezi asezat undeva pe o masa, nu te va atrage imediat, nu va sari in ochi cu un element anume – curburi de ecran, rame lucioase sau materiale excentrice. Cu toate acestea, cu cat il vei privi mai atent, cu atat mai mult vei putea aprecia liniile simple si carcaterul premium. Daca il si iei in mana si simti rama din metal, bine colorata in nuante mate, si spatele din sticla usor texturata vei simti cu adevarat ca tii in mana un telefon premium.

Xperia Z5, la fel ca predecesorii sai, vine cu o constructie patratoasa, de tip sendvis – din materiale considerate a fi premium – sticla pe fata si spate si o rama din metal la mijloc, putin de tot inaltata fata de cele doua suprafete vitroase.

Spatele din sticla a fost tratat astfel incat sa aiba o nuanta mata care sa nu retina amprentele, insa noua suprafata este mai alunecoasa ca niciodata.

Pe laterala dreapta a ramei din metal colorat avem cele trei butoane asezate la rand, cu butonul de pornire – ce acum dubleaza si ca un cititor de amprente – la mijloc, butonul dublu pentru volum putin mai jos si declansatorul de camera spre coltul din dreapta-jos.

Pe partea opusa avem un mic slot acoperit de o portita unde se ascunde tavita pentru cardurile SIM si Micro-SD, in timp ce restul porturilor de pe telefon sunt descoperite, cu toate ca modelul este rezistent la apa.

Ergonomie

Xperia Z5 in mana

Xperia Z5 in mana

Foto: Hotnews

Pe cat de frumos putem discuta despre designul noului Z5, pe atat de dur putem vorbi de ergonomia telefonului. Este fara doar si poate unul dintre cele mai problematice telefoane de manevrat din clasa sa de dimensiuni.

Pentru un dispozitiv cu un ecran de „doar” 5,2 inci, telefonul are o forma mult prea inalta, „patratoasa” si plata pentru a fi usor manevrat doar cu o singura mana. Mai mult, spatele din sticla extrem – dar extrem – de alunecos, la pachet cu rama metalica, usor curbata si alunecoasa, fac ca folosirea telefonului intr-o singura mana sa fie o adevarata aventura. In perioada noastra de teste a fost cel putin cate un moment pe zi in care ne-am trezit jongland cu telefonul in maini si incercand sa impiedicam o izba pe ciment/asfalt/parchet.

Forma dificila si materialele alunecoase spun, insa, doar jumatate din povestea slabei ergonomii a modelului Xperia Z5. Butoanele telefonului contribuie si ele din plin la problema.

In primul rand, butoanele de volum au fost acum asezate mult prea „jos” pe rama laterala pentru gusturile noastre, iar accesarea lor, indiferent cu care deget, presupune un joc de echilibristica in mana cu un telefon si asa exagerat de alunecos.

Apoi, butonul de pornire – desi mult mai lat ca pe modelele anterioare – a fost acum ingropat subtil sub nivelul ramei si nu are deloc un „joc” suficient de perceptibil atunci cand e actionat. Mai de ficare data cand l-am actionat am ramas cu impresia ca necesita un efort nenecesar de mare pentru a-l gasi si pentru a-l apasa. In plus, am fost de multe ori in situatia in care am palpat in sus si-n jos rama laterala cautand butonul de pornire, apasand aiurea de-a lungul ramei…

Totusi, cu mici eforturi de obisnuinta si adaptare, telefonul poate ajunge sa fie manevrat, iar neajunsurile ii pot fi suportate, insa credem ca Sony ar fi putut acorda mai multa atentie acestor aspecte care pot afecta experienta utilizatorului.

Plusuri:

+ constructie solida si speciala, cu materiale premium intr-o structura de tip sendvis: sticla-metal-sticla

+ design minimalist, dar de efect

+ noul tip de spate realizat dintr-o sticla mata nu mai atrage amprente ca in trecut

Minusuri:

– telefonul este unul dintre cele mai grele de folosit intr-o mana din cauza formei sale patratoase si drepte, a muchiilor alunecoase din metal si a suprafetelor superlucioase si neaderente din sticla

– butonul de volum a fost mutat intr-o pozitie nenatural de joasa pe rama din dreapta

– butonul de pornire este ingropat subtil sub nivelul ramei de metal si nu ofera un feedback prea bun

Fotogaleria de mai jos surprinde din mai mult unghiuri telefonul Sony Xperia Z5. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

SOFTWARE

Meniul din setari - Sony Xperia Z5

Meniul din setari – Sony Xperia Z5

Foto: Hotnews

Xperia Z5 vine la baza cu Android 5.1.1 Lollipop (cu o eventuala actualizare la cel mai nou Android 6.0 Marshmallow in urmatoarele luni) modificat la surafata pe ici-colo de catre Sony. Chiar si asa, sistemul este poate cel mai apropiat de Androidul de baza de pana acum de pe toate telefoanele Sony pe care le-am testat.

In marea majoritate, modificarile Sony aduc plus valoare si ofera utilizatorilor optiuni care sa completeze sistemul de baza de la Google, in cea mai mare parte fara sa afecteze performanta.

De altfel, in cele 8 zile in care am testat telefonul sistemul s-a miscat foarte bine, cu reactii rapide, animatii fluide si fara mari „sughituri” sau caderi de performanta. Aplicatiile se incarca rapid, multitaskingul lucreaza asa cum ar trebui, iar erorile au fost cvasi-inexistente.

Totusi, putem gasi si cateva bube in ce a facut Sony peste Androidul de baza. Z5 vine cu o multime de aplicatii preinstalate, multe care nu pot fi dezinstalate de catre utilizator.

Pe langa aceste aspecte, desi laudam Sony ca a ales sa pastreze mare parte din liniile de design ale Androidului standard si al sau limbaj „Material Design”, Z5 vine si cu mici zone unde elementele redesenate de Sony parca sunt din alt peisaj si nu ofera un sentiment unitar. Spre exemplu, meniul de setari vine cu tot felul de iconite colorate viu sau in mai multe nuante ce nu prea merg cu restul limbajului minimalist al Adroidului Lollipop, unde liniile simple si accentele pastelate sunt folosite.

Sigur, unele elemente tin si de gusturi si, avand in vedere ca intreg sistemul se comporta bine si fluid, unii ne-ar putea acuza ca nu facem decat sa cautam nod in papura.

Cititorul de amprente

Discutam aici despre cititorul de amprente, desi el implica si o componenta hardware integrata in butonul de pornire, pentru ca e unul din elementele de noutate si care va fi mereu in prim-planul interactiunii dintre utilizator si sistem.

Cititorul de amprente e pe butonul de start - Xperia Z5

Cititorul de amprente e pe butonul de start – Xperia Z5

Foto: Hotnews

Sa spunem din start ca, desi butonul are o suprafata mai mica decat alte cititoare de amprente de la alte telefoane, rata de erori este suprinzator de mica, iar amprentele sunt recunoscute foarte rapid. Am ramas placut surprinsi de rapiditatea si acuratetea cititorului, insa – asa cum am scris si mai sus la capitolul ergonomie – nu ne-a placut faptul ca butonul se simte mai greu de actionat din cauza pozitionarii sub nivelul ramei de metal. Iar ca sa activeze cititorul de amprente, utilizatorul este obligat sa apese butonul si sa deschida ecranul.

Altfel, am dat peste mici erori si incongruente in functionarea unui sistem protejat de amprenta. Spre exemplu, camera foto poate fi rapid pornita atunci cand telefonul este inchis printr-o apasare lunga a butonului dedicat de pe rama metalica, insa daca telefonul este protejat de amprenta, functionalitatile din aplicatie sunt limitate. Ca o idee, cine deschide rapid camera foto, daca vrea sa schimbe modul de pe Auto in Manual sau Panoramm este scos din aplicatie, dus inapoi la ecranul blocat la start si somat sa se autentifice cu amprenta.

Erori cu functia „double tap to wake”

In perioada noastra de test am avut mereu o problema cu functia „double tap to wake” (n. atinge rapid de doua ori ecranul inchis pentru a-l deschide). Practic, atata timp cat am avut functia activata din meniu, mereu gaseam telefonul deschis in buzunarul pantalonilor, acolo unde ecranul inregistreaza atingerile subtile ale pielii prin materialul subtire din buzunar. La fel am patit si pe Xperia Z3 cand l-am testat. In schimb, la alti producatori care au aceeasi functie pe telefoane nu am avut niciodata aceasta problema (HTC, LG). Ni se pare incredibil cum Sony nu reuseste sa rezolve aceasta sensibilitate exagerata si sa coreleze si alti senzori precum cel de luminozitate pentru a evita deschiderile accidentale in buzunar. Avand acest lucru in vedere, ne-am aflat in situatia sa fim obligati sa inchidem functia.

Astfel, butonul de pornire a fost singurul mod de a activa telefonul, desi e enervant de folosit din cauza modului in care a fost conceput si ingropat subtil in rama.

Plusuri

+ sistemul ruleaza foarte rapid si fluent, iar momente de agatari au fost foarte putine

+ bile albe pentru Sony ca a pastrat mare parte din elementele originale din Androidul asa cum l-a facut Google

+ cititorul de amprente functioneaza surprinzator de bine, avand in vedere dimensiunea suprafetei de pe buton

Minusuri

– desi a pastrat mult din elementele originale Android, Sony a preinstalat multe aplicatii ce nu pot fi eliminate si unele elemente de design (cum ar fi meniul din setari) nu pare a se impaca cu limbajul minimalist al Lollipop

– exista momente in care sistemul se calca pe „degete” cu telefonul securizat prin amprenta

– functia „double tap to wake” vine cu erori si activeaza ecranul atunci cand telefonul e in buzunarul pantalonilor

FOTO

Pentru prima data in cateva generatii, Sony a schimbat camera de pe modelul sau varf de gama. Astfel, Xperia Z5 vine cu o nou camera de 23 MegaPixeli si f/2.3. Din pacate, camera nu vine cu stabilizare optica, iar cei 23 de Megapixeli sunt, de fapt, mai degraba un carlig pentru cei care fug dupa specificatii. In realitate, cele mai bune fotografii ies in modul Intelligent Auto la 8 Megapixeli. Da, utilizatorul poate opta sa fotografieze cu toti cei 23 megapixeli, insa comparand fotografiile una langa alta, rezultatele mai bune sunt cele obtinute pe setarea auto in 8 megapixeli.

Chiar si asa, trebuie sa spunem ca fotografiile captate cu noul Z5 sunt poate printre cele mai bune realizate cu un telefon mobil. Cu siguranta in top alaturi de alti grei precum iPhone 6, Galaxy S6 sau LG G4.

Imaginile captate sunt clare si cu nuante vii, desi nu prea mult incat sa fie considerate prea saturate. Zgomotul in cazul fotografiilor pe lumina decenta e inexistent, iar focalizarea este rapida.

Imaginile captate sunt destul de bine echilibrate si au destul detaliu in ele, iar echilibrul dinamic intre zonele luminoase si umbrite este destul de bine pastrat.

Mai important ca orice, camera a fost mereu constanta, livrand rezultate bune si foarte bune de fiecare data cand am folosit-o.

Sigur, nu sunt toate roz, iar in cazurile de lumina slaba calitatea fotografiilor captate cu Z5 sufera, poate mai mult decat in cazul competitorilor enumerati mai sus. Zgomotul este destul de pronuntat, focusul se obtine mai greu, iar de multe ori zonele intunecate / negre capata nuante purpurii-albastrui.

Poate mai deranjant este faptul ca sticla de pe spatele telefonului care acopera si camera foto disperseaza puternic lumina si de multe ori in situatii in care am fotografiat cu soarele in fata sau dintr-o parte sau chiar si noaptea in apropierea unor lumini de strada, de fiecare data am avut parte de reflexii suparatoare in lentila.

Totusi, desi vorbim de una dintre cele mai bune camere foto de pe un telefon la ora actuala, sunt cateva aspecte care trag puternic in jos experienta utilizatorului, probleme ce tin mai degraba de partea software, de aplicatia de camera.

Aplicatia de camera – marele minus

Astfel, aplicatia se lanseaza mai greu decat in cazul altor telefoane similare pe piata (nu vorbim de o diferenta mare, ci cateva fractiuni sau chiar si o secunda in plus). Mai mult, la fiecare poza captata – chiar si in cazul celor realizate in conditii ideale de lumina – ecranul ingheata o fractiune de secunda cat timp telefonul proceseaza imaginea. In cazul HDR, acest efect de ecran blocat poate tine chiar si cateva secunde – lucru inacceptabil, spunem noi, avand in vedere ca alte modele de pe piata reusesc sa capteze pana si HDR-uri aproape instant.

In general, toate aspectele ce tin de aplicatie dau sentimentul ca telefonul ruleaza cu o viteza in minus. Incarcarea pozelor captate pentru vizualziare dureaza mult mai mult decat ar trebui, schimbarea intre moduri ia prea mult, iar detectarea automata a scenei pe care vrei s-o fotografiezi se face cu ceva intarziere.

Din nou, nu vorbim de probleme sau intarzieri prea suparatoare, insa sesizabile pentru cineva care a avut in mana si modelele competitoare din acest an.

Merita mentionat si faptul ca, desi are un mod Manual, setarile disponibile utilizatorului sunt mai degraba pe jumatate accesibile. Spre exemplu, in modul Manual utilziatorul nu poate seta timpul de expunere, sau setarile ISO sunt limitate si izgonite intr-un sub-meniu.

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Xperia Z5 pe timp de zi si lumina buna. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu Xperia Z5 pe timp de noapte si lumina slaba. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

Plusuri:

+ camera ofera printre cele mai bune rezultate intre dispozitivele mobile de pe piata la ora actuala: fotografiile apar vii, tonurile sunt bogate, iar zonele umbroase si cele luminate sunt bine echilibrate intre ele

+ modul inteligent Auto ajuta mult utilizatorul sa obtina maximum dintr-un anumit scenariu

Minusuri:

– in cazul situatiilor intunecate, negrul din imaginile captate e invadat de nuante purpurii-albastrui

– reflexiile ce apar pe lentila in diverse situatii de lumina sunt suparatoare

– lentoarea aplicatiei de camera si micile „sughituri” trag in jos experienta utilizatorului

– modul Manual nu ofera acces la toate setarile precum la alte telefoane

VIDEO

La capitolul video, Xperia Z5 sta foarte bine. Desi nu dispune de un sitem de stabilizare optica a imaginii (OIS), stabilizarea electronica reuseste sa faca fata si sa ajute mult atunci cand vorbim de imagini in miscare.

In testele noastre, pe lumina buna, camera inregistreaza la fel de bine sau chiar mai bine ca oricare alt concurent de top de pe piata. Culorile sunt placute, aproape de realitate, schimbarile de expunere nu sunt bruste si, de cele mai multe ori, telefonul tine pasul cu ele, iar focusul se pastreaza mai mult decat bine, schimbarile avand loc imediat dupa ce cadrele se schimba, fara intarziere. Chiar si pe lumina slaba sau noaptea, Z5 reuseste sa capteze imagini bune si sa mentina framerate-ul in general constant.

Desi camera video isi face treaba bine, problemele apar din nou atunci cand vorbim de aplicatia de camera.

De fiecare data cand am activat butonul de inregistrare video, aplicatia se bloca pe imaginea de start timp de vreo 2-3 secunde, chiar daca in realitate clipul video se capta in mod normal. In plus, pe modul de previzualizare pe ecran, telefonul mereu parea ca scapa cadre. Din fericire, filmarile captate nu au probleme, ci e doar o chestiune ce tine de aplicatie si modul de vizualizare. Mai degraba un aspect suparator, nu o problema in sine cu filmarile.

Cine vrea sa se convinga de calitatea inregistrarilor video facute cu Sony Xperia Z5, lasam clipurile video de mai jos…

Plusuri:

+ una dintre camerele cu cele mai bune si echilibrate imagini captate atat pe timp de zi, cat si si pe timp noapte/lumina de strada

+ posibilitatea filmarii in 4K sau la rezolutie Full HD cu 60 de cadre pe secunda

Minusuri:

– aplicatia de camera din nou vine cu agatari si intarzieri, desi din fericire filmarile nu sufera

– lipsa unui sistem de stabilizare optica a imaginii (OIS). Stabilizarea electronica face treaba buna, dar nu poate suplini un sistem OIS adevarat

AUDIO

sony Xperia Z5 vine cu doua difuzoare frontale

sony Xperia Z5 vine cu doua difuzoare frontale

Foto: Hotnews

Sony este unul dintre putinii producatori de pe piata care sa insiste ca difuzoarele sa fie dispuse frontal, catre utilizator, si sa foloseacsa un sistem stereo. Cu Z5, Sony nu face decat sa continue pe ce a cladit deja si ofera una dintre cele mai bune experiente audio de pe un mobil pe piata.

Nu e chiar la fel de bun sistemul precum deja consacratul BoomSound de pe modelele HTC, insa cu siguranta ne-a impresionat mai mult decat cele doua boxe forntale de pe Motorola Nexus 6 pe care l-am testat in urma cu un an.

Altfel, nici nu mai are rost sa comparam Xperia Z5 cu modele precum Galaxy S6 sau LG G4 care ofera cate un singur difuzor la baza, respectiv pe spate. De departe sunetul oferit pe Z5 este in alta liga.

Da, volumul poate nu mai e cel mai puternic de pe piata, insa calitatea sunetului este cu siguranta in top si ne este greu sa gasim vreun minus la acest capitol.

Mai mult, si calitatea sunetului in casti impresioneaza

Plusuri:

+ Boxe frontale, stereo care ofera una dintre cele mai bune experiente audio pe care le-am auzit dintr-un telefon

+ Sunetul scos este plin, puternic si clar

+ Sunetul in casti este la fel de bun

Minusuri:

Nu am gasit

BATERIE

Autonomia a fost mereu unul din punctele forte ale liniei Xperia Z, iar noul Z5 nu face exceptie. Fara doar si poate autonomia bateriei este unul dintre marile plusuri ale acestui telefon.

Xperia Z5 vine cu o baterie Li-Ion nedetasabila de 2.900 mAh, iar in zilele noastre de test a putut duce lejer o zi de folosire medie spre intensiv, chiar si cu cateva zeci de procente in plus la final de zi.

In zilele in care am folosit telefonul mai intensiv si am abuzat si de camera foto/video, am reusit sa-i golim bateria in circa 16-18 ore in medie cu un timp de ecran de 2,5-3 ore si un pic.

Mai jos lasam statisticile consumului de baterie in cateva din zilele noastre de test:

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto (dar la pragul maxim), Wi-Fi deschis circa 11-13 ore pe zi, internet mobil (4G+) circa 4-6 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 20-30 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 30 de minute de streaming pe YouTube.

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu spre intensiv. Astfel, in aceste conditii, am obtinut o medie de 15-17 ore +/-, cu un timp de ecran ce ajungea si chiar depasea 3 ore.

Per total, am putea spune ca telefonul poate duce chiar si doua zile de utilizare daca este folosit cu masura.

Xperia Z este capabil de incarcare ultra rapida a bateriei prin tehnologia Qualcomm Quick Charge 2.0, insa telefonul nu vine la pachet cu un incarcator compatibil pentru asa ceva. In pachetul standard, Sony include doar un incarcator normal de 1,5 A, care face ca durata de incarcare a bateriei sa fie de aproape 2 ore.

Noi am testat telefonul cu un incarcator rapid si rezultatele sunt pe masura: o incarcare a bateriei cu circa 58% in doar 30 de minute. Din pacate, cine vrea sa-si incarce ultra rapid telefonul nu are decat sa cumpere in plus un astfel de incarcator (cca 120-150 lei), fie de la Sony, fie de la alti producatori. E un aspect pe care noi il trecem la minusuri, atat timp cat alti producatori reusesc sa includa in pachet din start un astfel de incarcator.

Plusuri:

+ autonomia telefonului este printre cele mai bune din piata. In conditii de folosire intensiva, bateria poate duce lejer o zi intreaga, chiar si cu ceva in rezerva la final de zi

Minusuri:

– telefonul nu vine la pachet cu un incarcator care sa suporte tehnologia de incarcare ultra rapida Quick Charge, desi telefonul este compatibil cu asa ceva, iar producatorii rivali includ un astfel de incarcator in pachetul standard

– pentru unii, faptul ca bateria nu este interschimbabil ar putea fi un minus

PRET

Daca e sa ne uitam la pret, Xperia Z5 se situeaza undeva la nivelul rivalilor sai de pe piata, sau cel putin acolo unde erau la momentul lansarii. La liber, in acest moment, telefonul in varianta de 32 GB se vinde la preturi intre 3.100 si 3.300 de lei.

Pentru ce ofera, ca telefon varf de gama, pretul pare justificat, insa si aici sunt cateva minusuri de semnalat.

In primul rand, telefonul nu vine la pachet cu un incarcator ultra-rapid asa cum o fac alte telefoane pe piata din aceeasi gama.

In al doilea rand, desi vorbim de un model premium, care intra intr-o plaja de pret rezervata pretentiosilor, Sony a adoptat moda altor producatori si nu mai include in pachet si un set de casti/handsfree. Din pacate, din ce in ce mai putini producatori mai ofera din pachet si setul de casti – insa la pretul cerut, nu consideram justa o astfel de omisiune.

Per total, insa – chiar si cu minusurile semnalate mai sus – Xperia Z5 propune un pachet destul de solid. Probabil ca in urmatoarele luni, cu cat timpul va trece si pretul va mai scadea, cu atat telefonul va deveni din ce in ce mai atractiv.

CONCLUZIE

Sony a cladit pe ce era bun deja din modelul precedent si mizeaza in continuare puternic pe design. Aici, Xperia Z5 ia nota maxima, putand fi usor pus in topul celor mai frumos desenate si construite telefoane de pe piata. Pe langa un fit-and-finish premium, din metal si sticla atent imbinate, telefonul vine si cu o constructie rezistenta la apa si praf.

Totusi, pe cat de bine il punctam la capitolul design, pe atat de slab il cotam la capitolul ergonomie, fiind unul dintre cele mai alunecoase si greu de manevrat telefoane pe care le-am testat.

Cat priveste partea software, Xperia Z5 ofera una din cele mai bune experiente in zona Android. Micile modificari pe ici-colo facute de Sony pot fi trecute cu vederea atata timp cat sistemul e fluent si rapid, fara mari probleme sau erori. Constructia de tip waterproof, cititorul de amprente foarte bun, boxele frontal dispuse – sunt cateva din atuurile modelului Z5.

Camera foto/video e fara doar si poate una dintre cele mai bune de pe piata, iar singurile nemultumiri – cele legate de agatarile si neajunsurile aplicatiei de camera – ar putea fi rezolvate prin actualizari ulterioare de soft.

Daca ar fi sa recomandam telefonul doar pe baza unui singur aspect, acela ar fi cu siguranta autonomia. Dintre telefoanele varf de gama de la marii producatori pe care le-am testat pana acum, Xperia Z5 are cea mai buna autonomie, putand duce chiar si 2 zile in conditii normale de utilizare.

Pretul putin prea ridicat si lipsa unor componente pe care noi le consideram normale in pachetul de vanzare (un set de casti si un incarcator adecvat tehnologiei de incarcare rapida din telefon) mai scad putin din farmecul telefonului.

Chiar si asa, cred ca putem spune ca Xperia Z5 este cu siguranta unul dintre telefoanele anului 2015, cu siguranta cel mai bun telefon pe care l-a facut Sony pana acum.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro