Sari direct la conținut

Rezistenta Germaniei in fata crizei se fisureaza – Cei cinci "intelepti" care consiliaza guvernul se asteapta la o crestere de doar 0,8% in 2013

HotNews.ro

Germania se comporta mai bine decat majoritatea vecinilor sai, dar economica sa va continua sa evolueze la un ritm redus, din cauza crizei, in 2013, potrivit previziunilor celor cinci economisti care consiliaza guvernul, scrie AFP.

Pentru prima oara, cei cinci „intelepti”, care publica un raport de doua ori pe an, au formulat o previziune pentru 2013: PIB-ul celei mai mari economii europene va continua sa creasca, dar nu cu mai mult de 0,8%.

Cresterea va continua deci in acelasi ritm ca si in acest an, marcand o brusca incetinire dupa cele 3 procente inregistrate in 2011.

Aceasta este cea mai pesimista previziune pentru anul viitor, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) mizeaza pe o crestere de 0,9% in 2013, ca si in 2012, in timp ce guvernul europeana previzioneaza un avans de 1%.

„Din cauza crizei din zona euro, economia mondiala este slabita puternic, ceea ce a afectat conjunctura din Germania”, explica cei cinci intelepti, economisti care reprezinta diverse scoli, mai mult sau mai putin liberale.

„Germania are o economie deschisa si integrata. Nicio surpriza deci ca slabiciunea conjuncturala din zona euro are repercusiuni aici”, a recunoscut si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, miercuri.

Majoritatea indicatorilor economici publicati recent induc aceeasi idee: productie si comenzi industriale in recul, crestere a numarul de solicitanti de locuri de munca si reducerea increderii antreprenorilor.

Daca piata muncii ramane buna, economistii noteaza ca aceasta dinamica scade in vigoare. In consecinta, ei mizeaza pe o rata a somajului de 6,9% in 2013 dupa 6,8% in 2012.

In ceea ce priveste soldul finantelor publice, acesta face sa paleasca de invidie majoritatea tarilor europene, deoarece cei cinci intelepti se asteapta la un excedent de 0,1% in 2012 si la un foarte usor deficit de 0,1% in 2013.

Cei cinci economisti nu si-au menajat guvernul in ceea ce priveste criticile.

In opinia lor, exista „o serie de probleme de rezolvat”: „tranzitia energetica (renuntarea la nuclear, n.r.) trebuie facuta de o maniera efectiva si eficienta”, si sunt inca necesare reforme in sistemul de sanatate si fiscal.

Economistii nu vad cu ochi buni nici recentele masuri adoptate de coalitia guvernamentala, respectiv alocatia pentru parintii care isi tin copiii acasa sau desfiintarea taxei asupra consultatiilor medicale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro