Sari direct la conținut

RISE Project. Reteaua Schweighofer: Cine a taiat si cat a castigat

HotNews.ro
Grafic: Furnizorii de lemn ai Schweighofer, Foto: Rise Project
Grafic: Furnizorii de lemn ai Schweighofer, Foto: Rise Project

Banii corporatiei Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania, au hranit politicieni, functionari si afaceristi cu probleme penale. Firmele lor taie padurea si vand bustenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucreaza exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le incaseaza sunt ametitoare, dezvaluind miza financiara a dezastrului din padurile romanesti. Cel mai important furnizor este chiar statul roman, prin Regia Nationala a Padurilor Romsilva, al carei sef este judecat impreuna cu Viorel Hrebenciuc pentru fapte de coruptie si sprijinirea unui grup infractional organizat.

RISE Projecta analizat primii douasprezece furnizori de lemn ai Schweighofer, care, impreuna, au livrat peste o treime din cantitatea totala a bustenilor cumparati de compania austriaca in perioada 2013-2014. Adica, primii douasprezece beneficiari ai banilor platiti de Schweighofer, asa cum rezulta din miile de contracte de achizitii ale corporatiei declarate la Fisc. Cei 12 furnizori doboara copaci, in special in judetele Alba, Bistrita, Harghita, Maramures si Suceava, adica zonele cele mai afectate de taierile masive de padure.

Unele dintre aceste companii sunt manevrate chiar de catre directori ai Holzindustrie Schweighofer. Altele duc la oficiali ai statului si au intrat deja in atentia procurorilor. Sunt si patroni de firme furnizoare cu un vast trecut infractional, precum si unii finantati direct de catre corporatia austriaca pentru a fi incurajati sa taie cat mai mult.

Statul le-a crescut profitul

Cei mai multi busteni ajung direct in fabricile Schweighofer prin intermediul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva si a Directiilor Silvice subordonate. In urma cu doi ani, statul a livrat catre austrieci busteni in valoare de 168 de milioane de lei. Era 2013, deci ultimul an al contractului preferential cu statul, in baza caruia Schweighofer s-a dezvoltat timp de un deceniu. Fara directiva de la centru, Schweighofer a mai castigat licitatii la directiile silvice din Vatra Dornei, Tirgu Mures (3,7 milioane de lei), Buzau si Baia Mare (peste 1 milion lei).

NR.1 IN TOP-TAIETORI In 2014, regia de stat s-a mentinut pe primul loc intre furnizorii Schweighofer, cu incasari totale de 179 de milioane de lei din care 98,9 milioane de lei reprezinta vanzari de masa lemnoasa, iar restul, prestari de servicii. Numai la Ocolul Silvic Anina, Romsilva a prestat anul trecut servicii pentru austrieci in valoare de 47 de milioane de lei.

Asta in conditiile in care in 2014, contractele cu Romsilva expirasera aproape in toata tara.

„Este normal sa fim pe primul loc. Jumatate din piata lemnului e a Romsilva. Schweighofer participa la licitatii publice, deschise. Colaborarea lor cu Romsilva e foarte buna, platesc la timp”, ne-a explicat directorul Romsilva, Adam Craciunescu.

Seful Romsilva a fost trimis in judecata alaturi de Viorel Hrebenciuc in cazul tentativei de retrocedare ilegala a unei suprafete de padure de 43 de mii de hectare din judetul Bacau, caz in care apare si numele senatorului Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta. „DNA sa vina cu probe, nu asa sa arunce in presa ca exista coruptie. Sa demonstreze coruptia”, spune Craciunescu, referindu-se atat la cazul sau, cat si la cel din Bistrita unde seful silvic e anchetat de procurori, tocmai pentru favorizarea unor companii printre care si Schweighofer.

Lemn din padurile statului ajunge in fabricile austriecilor si pe filiera companiilor private. Acestea castiga licitatii cu Romsilva pentru ca, mai apoi, sa revanda bustenii concernului austriac.

Citeste analiza integrala pe RISE Project

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro