Robert Cazanciuc: Sunt in derulare proceduri de achizitie a echipamentelor pentru bruierea semnalului de telefonie mobila in penitenciare
Reducerea numarului de infractiuni comise de detinuti reprezinta o prioritate pentru Ministerul Justitiei, fiind in derulare proceduri de achizitie a echipamentelor pentru bruierea semnalului de telefonie mobila in penitenciare, a anuntat duminica, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ministrul Robert Cazanciuc.
„Discutam de oameni care au savarsit multe infractiuni (…) si este de multe ori destul de dificil sa-i opresti (…). Dar evident ca acest fenomen trebuie redus cat se poate de mult. Avem in derulare in momentul de fata un proces destul de important, spre exemplu de a bruia semnalele de telefonie mobila din jurul unui penitenciar. Este un prim pas extrem de important. (…) Este o procedura in derulare de un an de zile, sunt proceduri de achizitie, sunt sume destul de importante pentru aceste echipamente (…). Nu ar fi serios sa spunem ca de maine nu se va mai intampla niciun fel de fapta, dar incercam sa limitam cat de mult posibil acest lucru investind in echipamente, modificand legi, daca este cazul”, a declarat ministrul Justitiei, potrivit Agerpres.
Cazanciuc a precizat ca in ultimul an s-a redus deja numarul infractiunilor comise de persoanele private de libertate, dar stoparea fenomenului nu este posibila in conditiile in care detinutii si cei care le trimit obiectele interzise dau dovada de foarte multa ingeniozitate.
„S-au gasit kit-uri de telefoane mobile in toate obiectele posibile si imposibile, o sa facem la un moment dat o expozitie cu toate lucrurile gasite si cum au fost ele descoperite. (…) Cel putin in ultimul an, acest fenomen este la cifre mult mai mici decat a fost pana in urma cu doi ani de zile, spre exemplu. Sunt penitenciare in care s-au gasit in decursul anului doua mii de telefoane mobile. Sigur, cand ai doua mii de detinuti care vor sa primeasca tot timpul pachet de acasa, in conditiile in care ca sa cumperi la un penitenciar un echipament de scanare a tuturor lucrurilor costa zeci de mii de euro, nu e usor sa faci acest lucru. De aceea, lucrurile trebuie sa fie facute etapizat, un pas important este sa blocam semnalul”, a explicat Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc: Ministerul Justitiei va promova un proiect care va reglementa mai clar situatia lucrarilor stiintifice redactate de detinuti
Ministerul Justitiei va reintroduce in dezbatere publica un proiect de lege care sa reglementeze mai clar situatia lucrarilor stiintifice redactate de detinuti pentru reducerea pedepselor, noul act normativ urmand sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului, a mai anuntat duminica, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ministrul Robert Cazanciuc.
„Avem aceasta posibilitate de a utiliza (…) mintea umana pusa la contributie in aceasta maniera din 2000, de atunci avem dispozitii care permit acest mod de abordare. Avem un regulament din 2010-2011 (…). Am pornit dupa intrarea in vigoare a noilor coduri penale sa elaboram un regulament care sa aduca mai multa claritate, mai multa rigoare in aceasta materie. Am pornit un proiect care are 350 de articole, a fost supus unei dezbateri publice destul de intense (…). Am primit aceste semnale din spatiul public ca ceva nu este in regula in anumite situatii si incercam sa punem putina ordine aici. Cred ca intr-o saptamana sau doua o sa venim in dezbatere publica cu un proiect care sa aduca mai multa rigoare decat in momentul de fata, fara sa interzicem acest lucru”, a declarat ministrul Justitiei, potrivit Agerpres.
Oficialul a dat asigurari ca noile reglementari vor intra in vigoare „pana la sfarsitul anului cu siguranta” si vor aduce clarificari atat in privinta rolului instantelor, cat si al comisiilor de liberare conditionata din penitenciare.
„E o decizie care poate fi cenzurata la nivelul instantelor de judecata, se intampla acest lucru (…), e un mecanism care functioneaza, dar care in mod cert ar trebui sa functioneze in altfel de parametri. Am primit propuneri de la multe institutii pentru a face mai riguros acest proces si asa se va intampla in foarte scurt timp. (…) Comisia de liberare respecta un regulament in vigoare, in baza unei legi. Daca regulamentul sau legea nu-i ajuta, putem interveni sa schimbam legea. Acest lucru il vom face, sa aducem mai multa rigoare la nivel de lege”, a precizat Robert Cazanciuc.