Romania condusa de femei l-ar face pe Geoana sa se simta discriminat, iar pe Gusa – protejat
Liderul PSD Mircea Geoana s-ar simti discriminat in situatia utopica in care Romania ar avea presedinte si premier femei, iar in Parlament femeile ar fi predominante, in timp ce liderul PIN Cosmin Gusa s-ar simti „bine, protejat”. Cei doi au fost provocati sa se imagineze intr-o astfel de Romanie in cadrul dezbaterii „Leader She. Soluţii creative de leadership pentru secolul XXI”. In schimb Geoana crede ca Romania ar trebui sa tinda spre un premier femeie, in tip ce Gusa spune ca „in politica romanesca femeile sunt tolerate, nu acceptate”.
Informatia pe scurt:
– Geoana crede ca Romania ar trebui sa aiba comisar european, ministru al Apararii si premier femei.
– Gusa considera ca in Romania femeile sunt tolerate de partide, nu acceptate.
– Mona Musca ramane un reper in politica pentru Adriana Saftoiu, in ciuda dosarului ei.
– Teama este cauza care a facut-o pe Norica Nicolai sa rateze o cariera de ministru.
Liderul PSD a remarcat ca in Romania „exista un balcanism si machoism ingrozitoare”, fapt reflectat si de lipsa unei femei din Guvern. „Avem lideri politici care se lauda ca nu si-au batut niciodata sotia, avem lideri politici care nu-si scot sotia in public”, a argumentat el, pledand pentru o discriminare pozitiva, prin care femeile trebuie sa ajunga lider de opinie intrucat sunt mai credibile.
Exemplificand cu actuala campanie din Statele Unite, unde se infrunta o femeie si un barbat de culoare pentru statutul de candidat al democratilor la Casa Alba, Geoana crede ca nu vom ajunge prea curand sa avem o femeie candidat la presedintie in Romania, insa primul pas spre asta este „sa tintim sa avem un prim ministru femeie”. „Prim ministru e primul pas, apoi – in 5-10 ani – e deschis drumul spre presedintie”, a spus el.
Liderul PSD si-a exprimat teama ca votul uninominal va spulbera si acel firav procent al femeilor in politica. El a remarcat asta chiar in propriul partid: „Am vazut aseara (n.r. la lansarea candidatilor PSD pentru locale) ca existau propuneri pentru primarii femeie, dar pentru presedinti de consilii judetene keine (n.r. niciuna)”.
Geoana crede ca urmatorul comisar european ar trebui sa fie o femeie, iar simbolistic ar fi foarte bine ca portofoliul Apararii sa fie detinut tot de o reprezentanta feminina. Francezii si spaniolii au putut sa faca asa, Ellen Tauscher – membra democrata a Congresului american – ar putea deveni Secretar al Apararii in cazul in care democratii castiga cursa pentru Casa Alba, au fost exemplele date de Geoana pentru a-si sustine aceasta idee.
„Trebuie sa lupti impotriva prejudecatilor din societate prin politici afirmative, prin legi afirmative si discriminari pozitive”, a fost concluzia lui Mircea Geoana, care a tinut insa sa sublinieze cu emfaza ca este „complet impotriva femeii-tablou in politica, a femeii tabloid, frumusica si decoltata”.
Gusa: Femeile sunt tolerate in politica romaneasca, nu acceptate
Pe de alta parte, Cosmin Gusa s-ar simtit bine intr-o Romanie utopica la carma careia sa se afle femei, intrucat s-ar simti „protejat”. „57% din electoratul meu este reprezentat de femei, cele mai puternice sustinatoare publice ale mele sunt doua femei: Raluca Sandru si Monica Tatoiu”, a aratat el.
Femeile au insa in politica romaneasca rolul pe care si-l asuma: „Nu vreau să fi rău, dar dacă îţi asumi şi eşti mulţumită cu rolul de frumuşică pe care ţi-l acordă majoritatea masculină din partid, asta şi ai. Iar dacă vrei şi ceri respect, asta vei şi avea”, a argumentat Gusa.
Liderul PIN crede insa ca „barbatii sunt smecheri si profita de inactivismul femeilor”, dar problema nu e a barbatilor, ci a femeilor. Intr-o sala plina cu femei de afaceri si femei implicate in politica, de pe aproape intreg spectrul politic, Gusa a recunoscut ca „sunt aici în sală femei care duc lupte politice importante, în timp ce bărbaţii stau la birourile de la partid”.
Totusi, aceste femei nu sunt decat tolerate in partidele politice romanesti si nu acceptate. „Femeile în politica românească, astăzi, sunt tolerate în partide şi nu acceptate şi, pentru ca să treacă de la stadiul de tolerat la stadiul de acceptat, sigur că au nevoie de sprijin şi de solidaritate”, a mai spus Gusa, adaugand ca acest sprijin se poate face pe proiecte.
Adriana Saftoiu: Mona Musca rămâne un reper în politică, dincolo de minunatul său dosar
Gusa a fost contrazis atat de Adriana Saftoiu, cat si de membre ale PD-L.
„Pentru mine, Mona Muscă rămâne un reper în politică, dincolo de minunatul său dosar. Mona Muscă a crescut în politică în timp. Nimeni nu îndrăzneşte să spună astăzi că în spatele ei a stat un bărbat. Era în partid, a muncit, în 2000 a intrat în Parlament. A combinat perfect feminitatea cu fermitatea. Că şi-a plătit greşelile, este o altă poveste, dar Mona Muscă s-a impus cu foarte multă răbdare, a spus fostul purtator de cuvant al presedintelui Basescu, subliniind ca ea nu o vede pe Mona Musca o tolerata in partidele din care a facut parte.
Sulfina Barbu, fostul ministru democrat la Mediului, a protestat si ea la ideea lui Gusa: „Nu ma simt tolerata la mine in partid, mie mi-a fost recunoscuta competenta. Am fost un partener egal si aici, dar si la Bruxelles, unde misiunea mea era dificila in perioada de preaderare cu situatia de pe mediu”, a spus ea.
Barbu a atacat insa adversarii spunand ca „exista partide demagogice” care aloca locuri in alegeri femeilor pentru ca „vor 51% din voturile din tara asta reprezentate de femei”.
Elena Udrea l-a contrazis pe Geoana: nu e de acord cu discriminarea pozitiva, iar lupta politica trebuie data cu armele barbatilor
PDL-ista Elena Udrea l-a contrazis vehement pe Mircea Geoana, aratandu-se total impotriva discriminarii pozitive a femeilor in politica. „Nu cred ca ar trebui ca femeile sa fie reprezentate intr-un anumit procent in politica. Daca ne masuram in competenta si pretindem tratament egal, trebuie sa pornim de la principiul ca nimeni nu are un drept in plus”, a argumentat ea.
Procentul de 30% ar ptuea fi prea mic, la cate femei competente exista, sau dimpotriva, s-ar putea dovedi prea mare.
Oarecum vizata de comentariile privind rolul femeilor in politica, ambii reprezentanti ai barbatilor vorbitori la conferinta declarandu-se impotriva femeilor decorative, Udrea a subliniat si ea importanta rolului pe care trebuie sa-l joace femeile.
Ea a fost total impotriva ideii ca femeile sa isi asume doar rolul social sau caritabil. „Nu trebuie sa ne limitam doar la caritate si la domeniul social in politica, nu trebuie sa facem doar cozoanci pe care sa ii ducem de Pasti caminelor de batrani”, a spus Udrea.
Udrea crede ca femeile trebuie sa se arunce in lupta cu barbatii si sa foloseasca armele lor. „Trebuie sa iti pastrezi demnitatea, dar armele cu care te lupti in politica sunt aceleasi”, a spus fostul consilier prezidential.
Norica Nicolai: Cred ca teama mi-a ratat cariera politica
Norica Nicolai a fost provocata sa spuna de ce crede ca a rata o cariera ministeriala. „În politică, care este o artă a posibilului, când spui «niciodată», eşti pierdut. Cred că teama mi-a ratat această carieră”, a fost raspunsul liberalei, refuzand sa faca alte comentarii pe aceasta tema.
Nicolai a profetit ca vor exista schimbari profunde in politica in perioada urmatoare, rezultate „din revolta competentei in fata precaritatii si incompetentei”.
Iar schimbarile nu vor fi numai in politica. În următorii cinci ani nu vor mai exista diferenţe de gen pe piaţa muncii, iar în acest moment existând femei care conduc companii de IT, de strategie, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a dezvolta o viziune.
Mai mult, vicepresedintele PNL crede, spre deosebire de Geoana, ca votul uninomminal va aduce mai multe femei in politica si in Parlament, ceea ce va fi un prim pas spre o femeie premier sau presedinte.