Sari direct la conținut

Romania e obligata sa desfiinteze zonele libere

Realitatea Romaneasca

Zonele libere nu vor mai exista de la 1 ianuarie 2007, data preconizata pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), iar investitorii care au ales sa faca afaceri in aceste zone vor trebui sa inceapa sa-si faca bagajele.

De altfel, negocierile pentru Capitolul 6, „Politica in domeniul concurentei”, le scot peri albi autoritatilor de la Bucuresti care nu au reusit sa convinga Comisia Europeana ca pentru zonele libere Romania necesita o perioada de tranzitie.

Facilitatile nu vor mai exista in zone libere din cauza ca ele sunt considerate de Comisia Europeana ajutoare de stat care nu se justifica, ne-a declarat Constantin Ciutacu, vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Vicepresedintele autoritatii administrative din domeniul concurentei a mai spus ca „nu prea exista zone libere in Uniunea Europeana”, si din aceasta cauza Romania nu a indraznit sa ceara Comisiei Europene o perioada de tranzitie.

In schimb, in cadrul negocierilor la capitolul Concurenta, unul dintre cele mai dificile trei capitole care ne-au ramas de incheiat pana la sfarsitul acestui an, tara noastra a cerut perioada de tranzitie numai pentru zonele defavorizate.

Astfel, Romania spera sa pastreze facilitatile din zonele defavorizate pana cel mai devreme in 2010, adica 3 ani de la data aderarii la UE.

Ce presupune o zona libera?

O zona libera inseamna posibilitatea concesionarii unor terenuri pe o perioada de 49 de ani, repatrierea profitului, inlaturarea taxelor vamale si a impozitului pe profit, a TVA-ului, a accizelor, importul si reexportarea bunurilor. Foarte multi investitori au ales de-a lungul timpului sa faca afaceri in aceste zone.

La ora actuala exista sase zone libere infiintate in 1993, 1994, 1996 si 1999. Este vorba despre cea de la Sulina, cea de la Giurgiu, zona libera Galati, una la Curtici – Arad, alta la Constanta Sud, precum si la Braila. De altfel, mai trebuie spus ca la nivel mondial exista aproximativ 500 de astfel de regiuni economice.

Aparitia legii referitoare la infiintarea zonelor libere a avut ca scop promovarea schimburilor internationale si atragerea de capital strain. Firmele care desfasoara activitati aici beneficiaza de facilitati vamale, fiscale si comerciale.

In vara lui 2000, in cele 6 zone libere erau incheiate intre administratii si agentii economici cu capital integral strain sau mixt aproximativ de 440 de contracte de concesiune de terenuri, pe termen de maximum 50 de ani.

De altfel, valoarea investitiilor in zonele libere la inceputul lui iunie 2000 era estimata la 35 de milioane de dolari.

Ajutoarele acordate vor fi verificate de Comisia Europeana

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene, a de-clarat recent, intr-un chat pe problematica integrarii, ca ajutoarele care au fost deja date in zonele libere vor fi supuse unei analize riguroase de catre Comisia Europeana pentru a se vedea legitimitatea acestora.

„Zonele libere nu vor mai exista, iar ajutoarele existente vor fi analizate pentru a se vedea daca respecta regulile comunitare privind ajutorul de stat”, a aratat Jonathan Scheele. Desi in documentul de pozitie de la care s-a inceput negocierile pentru Concurenta Romania sustinea ideea continuitatii afacerilor in zonele libere, Comisia Europeana nu a acceptat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro