Sari direct la conținut

Romania si-ar putea suplimenta efectivele din Afganistan cu 600 de militari – surse WSJ

HotNews.ro

Statele Unite ale Americii doresc ca Romania sa-si suplimenteze numarul soldatilor din Afganistan cu 600 de militari, in conditiile in care administratia Obama se afla intr-un stadiu avansat al negocierilor cu NATO pentru un raspuns coordonat in privinta noii strategii a razboiul impotriva extremistilor islamisti, potrivit unor surse oficiale citate de The Wall Street Journal.

Responsabilii americani spera sa-si convinga aliatii europeni sa-si majoreze trupele din Afganistan cu cateva mii de oameni.

Cifra ar putea fi cuprinsa intre 3.000 si 7.000 de militari, care se vor alatura fortelor suplimentare pe care Barack Obama intentioneaza sa le trimita in Afganistan. Potrivit datelor disponibile pana in prezent, administratia americana ar putea trimite in Afganistan intre 10.000 si 40.000 de soldati, dar cea mai probabila cifra ar putea fi 35.000 – militari si forte de pregatire a armatei afgane.

Negocierile nu s-au finalizat inca, dar anunturile coordonate privind suplimentarea efectivelor din Afganistan ar putea putea veni in jurul datei de 30 noiembrie. Cel mai probabil, anunturile vor fi insotite de un discurs al secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la scurt timp dupa ce presedintele Barack Obama isi va dezvalui noua strategie.

Potrivit unor surse oficiale, Rasmussen va incerca sa transmita un semnal clar ca SUA nu sunt singure in confruntarea cu talibanii. Sursele citate precizeaza ca strategia Americii, care ar fi trebuit definitivata luna trecuta, a fost intarziata tocmai pentru a include o sustinere semnificativa a NATO.

Administratia Obama vizeaza sase aliati europeni pentru a contribui la efortul de razboi, cu efective cuprinse intre 500 si 1.000 de oameni. Oficiali americani spera sa obtina angajamente din partea Germaniei, Italiei si a Marii Britanii.

Italia, care are 2.800 de trupe in Afganistan, a dat semnale ca ar fi dispusa sa mentina in aceasta tara 400 de militari trimisi in august, in cadrul planului de asigurare a securitatii la alegerile prezidentiale.

Si premierul britanic Gordon Brown a lasat sa se inteleaga ca va trimite inca 500 de soldati, iar Turcia a anuntat recent ca isi va dubla efortul de razboi, de la 800 la 1.600 de soldati

Dar atat Germania, cat si Marea Britanie s-ar putea confrunta cu serioase dificultati politice in finalizarea acestor intentii.

Turcia – care a preluat comanda fortelor NATO din Kabul la 1 noiembrie – si Romania sunt vizate pentru suplimentarea trupelor cu cate 600 de soldati. Un oficial turc a precizat ca guvernul nu a luat nicio decizie legata de suplimentara numarului soldatilor, iar un oficial roman a ales sa nu raspunda cererii de a comenta acest subiect, noteaza WSJ.

SUA au abordat si alte state pentru contributii militare, dar optimismul este mai redus. In cazul Frantei, care a anuntat deja ca nu va trimite noi soldati in Afganistani, americanii spera ca reducerea participarii fortelor franceze in Kosovo ar putea permit un aport de 1.000 de soldati pe frontul taliban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro