Sari direct la conținut

Romanii s-au saturat de taxe si impozite

HotNews.ro

Potrivit unui studiu realizat de Insomar, aproximativ 84% dintre romani se declara „destul de nemultumiti” si „foarte nemultumiti” de actualul nivel al taxelor si impozitelor percepute de stat. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale unui studiu realizat de Insomar, in perioada 28 octombrie-6 noiembrie 2005 si dat publicitatii duminica.

In eventualitatea in care statul ar impune noi taxe si impozite care ar insemna fonduri suplimentare pentru pensii, alocatii si burse pentru elevi si studenti sau cresterea investitiilor in domeniile educatiei si sanatatii, 66% dintre respondenti declara ca ar respinge categoric astfel de masuri.

Doar 34% dintre persoanele intervievate se manifesta solidar cu segmentele cele mai defavorizate ale societatii.

Referitor la aplicarea unor taxe suplimentare la alcool si tigari, pentru consolidarea bugetului alocat sanatatii, 67% dintre cei intervievati se declara de acord cu aceasta hotarare. In schimb, un procent destul de important, 33% dintre respondenti declara ca nu sunt dispusi sa mai suporte nici o alta forma de impunere fiscala.

La nivelul general al taxelor si impozitelor, romanii sunt foarte nemultumiti de actualul nivel al taxelor si impozitelor. Cota unica de impozitare, care la inceput a fost privita cu destul optimism, si-a pierdut din insemnatatea cu care fusese investita de populatie, ca urmare a ritmului ridicat de masuri fiscale ce s-au succedat.

Astfel, 84% dintre respondenti se declara „destul de nemultumiti” si „foarte nemultumiti” de actualul nivel al taxelor si impozitelor percepute de stat, comparativ cu cei aproximativ 16% de „multumiti” si „foarte multumiti”.

Nemultumirea populatiei in privinta taxelor si impozitelor se coreleaza cu sentimentul intrebuintarii neadecvate a resurselor bugetare.

Armata, siguranta cetateanului (politie, jandarmerie, servicii speciale) si constructia de locuinte sunt domeniile in care populatia considera ca banii sunt folositi cel mai bine, la polul opus situandu-se sistemul de sanatate, protectia sociala, agricultura ori crearea

locurilor de munca.

Un alt aspect important relevat de studiul Insomar, este optimismul in crestere al populatiei pentru sectorul privat.

In acest sens, 29,7% dintre respondenti sunt de parere ca ar trebui incurajata mai degraba activitatea intreprinderilor mici si mijlocii, in timp ce un procent de 37% dintre respondenti considera ca ar trebui sa existe un echilibru intre intreprinderile mari si cele mici si mijlocii, pentru buna dezvoltare a economiei din Romania.

Referitor la calitatea vietii, 40% dintre respondenti considera ca aceasta este la acelasi nivel ca aceea a anului trecut, iar 35,5% sunt de parere ca aceasta este chiar mai proasta decat in aceeasi perioada a anului trecut. Abia un procent de 17,9% sunt de parere ca viata este mai buna sau mult mai buna decat in aceeasi perioada a anului 2004.

In privinta perspectivelor de imbunatatire a performantelor economiei nationale, optimismul nu depaseste 17%, in timp ce 47% dintre cei intervievati apreciaza ca aceasta va cunoaste un declin in viitorul mai mult sau mai putin indepartat.

Studiul Insomar a fost realizat in perioada 28 octombrie-6 noiembrie 2005, volumul esantionului fiind de 1201 persoane. Sondajul este reprezentativ la nivel national, nivelul maxim de eroare fiind de 2,8%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro