Sari direct la conținut

Romtelecom si Vodafone incheie lupta in instanta pe interconectare. De la 1 ianuarie 2008 Vodafone si Orange au aceleasi tarife

HotNews.ro

Tariful de interconectare maxim ce poate fi perceput de Vodafone in 2008 este de 6,40 eurocenti/minut, fara TVA, dupa ce Romtelecom si Vodafone au decis sa incheie lupta in instanta, a anuntat vineri Autoritatea de Reglementare (ANRCTI). Daca anterior, tarifele maxime pe care le puteau percepe Vodafone si Orange erau diferite, in urma acestei intelegeri, Vodafone si Orange vor avea prevederi identice privind tarifele maxime pe care le pot cere la interconectare.

Informatia pe scurt:

1. Doua Decizii ANRCTI privind tarifele maxime la interconectare ce puteau fi percepute de Vodafone si Orange au generat razboi in justitie intre operatorii telecom si autoritatea de reglementare.

2. Romtelecom a cerut in ambele cazuri anularea si suspendarea executarii celor doua decizii pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererilor de anulare.

3. In cazul impotriva ANRCTI si Vodafone, Romtelecom a obtinut suspendarea executarii actului pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare a acesteia, nu si anularea deciziei.

4. In cazul impotriva ANRCTI si Orange, Romtelecom o obtinut direct anularea Deciziei ANRCTI. In replica, ANRCTI a facut recurs, iar urmarea a fost ca executarea sentintei prin care s-a dispus anularea Deciziei ANRCTI a fost suspendata.

5. Consecinta acestor decizii: tarifele maxime percepute la interconectare de Vodafone – mai mici decat in cazul Orange.

6. Romtelecom si Net-Connect Internet (care formulase o cerere de interventie in interes propriu in acest proces) au renuntat la judecarea recursului impotriva sentintei civile pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti cu privire la cererea Romtelecom de anulare a deciziei 4774/2006.

7. Situatia din prezent: Aceeasi reglementare pentru tarife maxime la interconectare pe care le pot percepe Orange si Vodafone

Doua decizii date de Autoritatea de Reglementare, respectiv Decizia 436/2006 si Decizia 437/2006 stabileau ca tarifele maxime de interconectare ce puteau fi percepute de Vodafone si Orange de la 1 septembrie 2006, 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009 sunt 7,21 eurocenti/minut, 6,40 eurocenti/minut, 5,67 eurocenti/minut si, respectiv, 5,03 eurocenti/minut.

Ulterior, ANRCTI a dat alte doua Decizii, respectiv Decizia 4774/2006 si 4775/2006 care modificau tarifele stabilite prin cele doua decizii anterioare pe care le puteau percepe Vodafone si Orange astfel: 7,21 eurocenti/minut, de la 1 septembrie 2006, 6,40 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2008, si 5,03 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2009.

Spete identice, decizii si tarife diferite

Aceste schimbari de reglementare au fost atacate in instanta de Romtelecom. In doua spete identice, deciziile justitiei au fost insa diferite.

Mai precis, in cazul Vodafone, Decizia 4774/2006 a fost atacata in contencios administrativ de Romtelecom, care a solicitat anularea si suspendarea executarii acesteia pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare. Desi Curtea de Apel Bucuresti a respins, in februarie 2007, cererea de suspendare, inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, in iunie 2007, recursul formulat de acest operator si a dispus suspendarea executarii actului pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare a acesteia.

In aceste conditii, tarifele maxime ce puteau fi practicate de Vodafone erau cele stabilite prin Decizia 436/2006. La randul sau si Vodafone a cerut anularea Deciziei nr. 436/2006.

Vodafone – tarife maxime la interconectare mai mici decat cele Orange

In cazul Orange, Romtelecom a atacat in instanta Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii nr. 4775/2006, solicitand atat anularea, cat si suspendarea executarii pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de anulare a acesteia. Instanta s-a pronuntat direct asupra cererii de anulare a Deciziei nr. 4775/2006 si a admis actiunea Romtelecom, precum si cererile de interventie formulate de Telemobil si Net-Connect Internet si a dispus anularea acestei decizii.

In replica, ANRCTI a formulat recurs impotriva acestei decizii judecatoresti si urmarea a fost ca executarea sentintei prin care s-a dispus anularea Deciziei nr. 4775/2006 a fost suspendata. In consecinta, tarifele valabile pana in prezent pentru Vodafone erau mai mici decat in cazul Orange.

Romtelecom isi justifica deciziile prin nevoia de stabilitate si predictibilitate a cadrului de reglementare

Vineri, Autoritatea de Reglementare a anuntat ca „Romtelecom si Net-Connect Internet (care formulase o cerere de interventie in interes propriu in acest proces) au depus cereri de renuntare la judecarea recursului impotriva sentintei civile pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti cu privire la cererea Romtelecom de anulare a deciziei 4774/2006. Intrucat instanta a luat act de aceste cereri, sentinta civila mentionata mai sus, prin care s-a constatat temeinicia si legalitatea Deciziei nr. 4774/2006 ramane definitiva si irevocabila”.

Urmarea: Vodafone si Orange pot percepe acum aceleasi tarife maxime la interconectare.

Directorul executiv juridic al Romtelecom, Catalin Dima justifica deciziile Romtelecom prin nevoia stabilitatii pe piata.

„In 2007 Romtelecom a actionat in directia asigurarii stabilitatii si predictibilitatii cadrului de reglementare in telecomunicatii din Romania, ca suport necesar pentru dezvoltarea companiei. (…) Si in ceea ce priveste tarifele de interconectare cu retelele de telefonie mobila compania a aplicat o strategie similara, considerand ca este in interesul tuturor operatorilor de pe piata sa existe certitudine si predictibilitate a cadrului de reglementare. Astfel, Romtelecom a hotarit sa-si retraga actiunea de constestare in instanta a deciziei ANRCTI nr. 4774/2006, avand in vedere ca si Vodafone Romania a decis sa isi retraga actiunea in instanta impotriva deciziei ANRCTI nr. 436/2006”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Dima.

Conform ANRCTI, „tariful de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila unui operator de retele de telefonie mobila pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de proprii utilizatori catre reteaua acestuia din urma. Acest cost se regaseste in tariful perceput de operatori utilizatorului final, deci cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro