Sari direct la conținut

Rosia Montana Gold Corporation sustine ca procedurile de evaluare a proiectului minier pot continua

HotNews.ro

Rosia Montana Gold Corporation sustine ca procedurile de evaluare a proiectului minier pot continua deoarece documentatiile de urbanism aprobate in 2002 sunt in vigoare si produc efecte, potrivit deciziei Curtii de Apel Alba Iulia din 4 aprilie 2012.

„Deciziile nr. 45 si 46 din 2002 ale Consiliului Local Rosia Montana privind aprobarea documentatiei Plan Urbanistic General si Plan Urbanistic Zonal „nu au iesit niciun moment din vigoare intrucat instanta nu a dispus anularea lor” acestea continuand sa isi produca efectele, se afirma in motivarea deciziei Curtii de Apel Alba Iulia, subliniindu-se ca aceste acte administrative continua sa produca efecte fata de terti, iar efectele deja produse pana in prezent nu sunt afectate, la fel ca si efectele care urmeaza a se produce. Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia din 4 aprilie 2012 se refera numai la procedura de vot din 2009 si nu afecteaza deciziile prin care s-a aprobat documentatia PUG si PUZ”, se arata intr-un comunicat trimis de RMGC.

In plus, RMGC sustine ca motivarea deciziei Curtii de Apel Alba Iulia contrazice declaratiile recente ale fostului ministru al Mediului Attila Korodi, conform carora din cauza lipsei unui PUZ care sa-si produca efectele, procedurile de evaluare a proiectului minier vor trebui suspendate pana la emiterea unui nou certificat de urbanism.

„RMGC se asteapta ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care se afla intr-un stadiu avansat, sa continue si sa se incheie. In ziua de astazi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislatiei romanesti si europene si prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Motivarea deciziei Curtii de Apel Alba Iulia, comunicata astazi, confirma ca nu exista niciun impediment legal in calea finalizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”, declara Dragos Tanase, Director General al RMGC.

Reprezentantii fundatiei Alburnus Maior sustin insa ca Curtea de Apel Alba Iulia nu se putea pronunta asupra hotararilor de Consiliu local din 2002, deoarece nu faceau obiectul procesului.

„In 2002 Consiliul Local Rosia Montana a aprobat PUG-ul si PUZ-ul pentru zona miniera. In 2008 Curtea de Apel a constatat ca aceste hotarari sunt nelegale deoarece consilierii erau in conflict de interese. Curtea nu le-a anulat deoarece ele nu faceau obiectul procesului insa, daca o hotarare de Consiliu este considerata nelegala, ea nu mai poate produce efecte, potrivit legii. In 2009, Consiliul local, spunand ca nu mai este in conflict de interese, a votat din nou cele doua hotarari. O dovada in plus ca ele nu mai erau in vigoare. Urmare a procesului in care noi suntem parte, in aprilie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat si aceste doua hotarari. Eu nu am vazut motivarea instantei, deoarece nu se comunica direct petentilor, insa Curtea de Apel nu se putea pronunta asupra hotararilor de Consiliu din 2002 deoarece nu faceau obiectul procesului de fata”, a declarat pentru HotNews.ro Stefania Simion, jurista Alburnus Maior.

Aceasta mai spune ca procedura de evaluare de mediu pentru proiectul RMGC va putea fi pornita abia dupa ce se va aproba noul PUG al Rosiei Montana: „Actualul PUG expira in iulie 2012. Deocamdata, noul PUG se afla in procedura de dezbatere prealabila. Nici macar nu s-a facut licitatia pentru desemnarea proiectantului. Pana va fi gata noul PUG vor mai trece ani buni. Abia dupa ce acesta va fi aprobat, se va face un nou PUZ, daca va fi cazul, dupa care se va scoate un nou Certificat de urbanism si abia dupa asta poate incepe procedura de autorizare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro