Sari direct la conținut

Rusia va colecta ADN-ul persoanelor care sunt doar suspectate de o infracțiune

HotNews.ro
Testare ADN, Foto: airforcemedicine.af.mil
Testare ADN, Foto: airforcemedicine.af.mil

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care extinde lista celor care fac obiectul înregistrării genomice obligatorii (colectarea de mostre ADN) inclusiv pentru persoanele suspectate de infracțiuni, anunță TASS.

Documentul a fost publicat luni pe portalul de informații publice al guvernului rus.

Anterior, înregistrarea genomică era obligatorie în Rusia doar în cazul persoanelor condamnate la închisoare pentru infracțiuni grave sau deosebit de grave, pentru infracțiuni contra integrității sexuale și a libertății sexuale a individului, precum și pentru persoanele neidentificate al căror material biologic a fost ridicat în cursul acțiunilor de anchetă.

Noile norme stabilesc însă că colectarea și înregistrarea obligatorie a ADN-ului se aplică tuturor celor condamnați la o pedeapsă privativă de libertate, precum și celor suspectați și acuzați de săvârșirea infracțiunilor și persoanelor supuse arestării administrative.

Potrivit documentului, condamnații și suspecții pot cere distrugerea informațiilor lor genomice dacă au dreptul la reabilitare.

Același lucru poate fi solicitat și de persoanele aflate în arest administrativ, în cazul anulării hotărârii judecătorești asupra infracțiunii săvârșite de acestea.

Legea, cu excepția unei părți dintre prevederi, intră în vigoare după 90 de zile de la data publicării sale oficiale.

Rusia vrea practic să creeze o bază de date cu ADN-ul disidenților

Noua modificare adusă legislației ruse vine după ce autoritățile de la Moscova au adoptat mai multe legi care incriminează orice relatare cu privire la războiul din Ucraina care iese din limbajul și firul narativ oficial impus de Kremlin.

În luna decembrie a anului trecut în Rusia a intrat în vigoare și o nouă variantă a legii privind „agenții străini”, care asigură practic autorităților ruse un instrument extins de a reprima orice formă de disidență.

Legea din 2012 privind agenţii străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva revenirii lui Putin la putere, impunea organizaţiilor care se angajează în activitate politică şi primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini şi să adere la reguli şi restricţii draconice.

Această lege a fost actualizată treptat de atunci, formând baza unei represiuni din ce în ce mai strânse asupra societăţii civile din Rusia în ultimul deceniu.

Din decembrie, această definiţie este extinsă pentru a include nu numai persoanele sau organizaţiile care primesc finanţare din străinătate, ci şi pe cele care „au primit sprijin şi (sau) se află sub influenţă străină”. Legea nu oferă prea multe detalii.

„Sprijinul” din surse străine este definit nu doar ca fiind financiar, ci „ajutor organizaţional şi metodologic sau ştiinţific şi tehnic”.

Urmărește ultimele evoluții din a 348-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro