„Să fim realiști: decuplarea economică și energetică de Rusia nu se poate face peste noapte” / Ce mesaje au transmis oamenii de afaceri la întâlnirea cu premierul și ministrul Finanțelor
Premierul Nicolae Ciucă a invitat miercuri mediul de afaceri la o reuniune în format hibrid, pentru a discuta despre impactul războiului din Ucraina și a înțelege mai bine provocările cu care se confruntă economia românească. Radu Burnete, director executiv Concordia, a prezentat câteva dintre punctele vulnerabile identificate în discuțiile cu cele 14 federații membre Concordia, dar și cu mai mulți economiști.
Ce a transmis reprezentantul Concordia:
- Consumul a frânat brusc, asta este ceea ne spun membri noștri din marile rețele de retail non-alimentar sau din industria hotelieră. Este de altfel ceea ce auzim și de la alte confederații din Europa. Am pornit anul cu o prognoză de 4.2% creștere economică, dar în clipa de față trebuie să fim conștienți că e posibil să ne confruntăm cu o recesiune sau într-un caz bun cu o creștere mult mai mică.
- Ne așteptăm ca inflația să rămână o problemă și din ceea ce ne spun membri noștri că văd în lanțurile de aprovizionare, dar știm că aici BNR se uită cu atenție și vor lua măsurile potrivite.
- Sunt sectoare care vor avea de suferit din cauza războiului și a restricțiilor, industria auto este doar un exemplu, dar unul crucial pentru România având în vedere cât de importantă este ca număr de angajați și ce contribuție are la exporturi. La nivel European industria se va confrunta cu probleme datorită lipsei unor materii prime sau componente din Rusia și Ucraina, dar sperăm ca el să poată fi substituite repede.
- România a intrat în această nouă criză cu un deficit de competitivitate în regiune. Firmele noastre concurează din ce în ce mai greu altele din Europa de SE. Mai mult, Cehia, Polonia, Ungaria au avut programe de înlocuire a locurilor de muncă și industriilor cu valoare adăugată mică, în timp ce România nu. Timpul să acționăm aici era deja ieri.
- Deficitul de competitivitate este agravat și felul în care am ales să adresăm criza energetică. Toate celelalte țări își subvenționează companiile puternic, iar România ar trebui să adopte măsuri similare. Este nevoie de subvenții țintite companii, nu neapărat de intervenții masive în prețuri. Consumatorii casnici trebuie și ei ajutați în mod simplu și direct cu vouchere.
- Trebuie accelerate toate axele și liniile din PNRR, Fondul de Tranziție Justă și cadrul multianual 2021-2027 astfel încât să aibă prioritate investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică. Fondurile europene acoperă multe fronturi importante, dar acesta a devenit vital.
- Nu în ultimul rând am transmis Guvernului care este sentimentul pe plan european. Chiar în această dimineață am avut o întâlnire cu toate marile confederații patronale din Uniunea Europeană. Mesajele din Germania sau Slovacia, Polonia sau Franța, Spania sau Lituania sunt aceleași: libertatea este mai importantă decât profiturile și întreaga industrie europeană sprijină și înțelege necesitatea sancțiunilor. Companiile vor face tot ce pot pentru a depăși această criză. Trebuie însă să fim realiști că decuplarea economică și energetică de Rusia nu se poate face peste noapte. În același timp, dacă acționăm rațional și într-un cadru european coordonat, Uniunea are toate instrumentele politice și economice ca să depășească această criză. Și o va depăși.
La discuții au participat, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu; ministrul Economiei, Florin Spătaru; ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu; ministrul Muncii și solidarității sociale, Marius Budăi; ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu; reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului; secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu; șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean; mai mulți consilieri de stat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Din partea mediului de afaceri și al mediului bancar au participat: Asociația Companiilor de Utilități din Energie; Coaliția pentru Dezvoltarea României; Foreign Investors Council; Uniunea generală a Industriașilor din România; Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România; Romanian Business Leaders; Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România; Asociația Patronala a Industriei de Software și Servicii; Patronatul Național Român; Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România; Confederația Patronală Concordia; Asociația Română a Băncilor; Banca Națională a României; Comisia Națională de Strategie și Prognoză; Institutul Național de Statistică, Code for Romania.
Pe agenda întâlnirii s-au aflat, printre altele, subiectul dezvoltării independenței energetice, investițiile publice și private, dar și eventualele vulnerabilități generate de conflictul din Ucraina, cum ar fi posibila scădere a producției auto la nivel mondial.
De asemenea, a fost analizat efectul informațiilor false răspândite în spațiul public în contextul actual, toți participanții agreând că este nevoie de un efort comun în combaterea acestui fenomen. ,,Din păcate, partea aceasta de fake news prinde foarte ușor, în timp ce argumentele sunt preluate și înțelese mult mai greu. Să știți că este nevoie ca toată lumea să depună eforturi pentru a stopa acest fenomen”, le-a transmis premierul Ciucă celor prezenți în cadrul discuției.
Totodată, a fost abordată problema creșterii anxietății în rândul populației pe fondul conflictului de la granițe. ,,E nevoie, mai mult ca oricând, de apel la calm, de solidaritate și de transmiterea unui mesaj unitar: vom susține locurile de muncă, vom susține economia. Trebuie ca toată lumea să comunice că avem capacitatea de a trece peste această situație. Să facem apel la calm”, a punctat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.
Toate subiectele discutate astăzi vor continua să fie analizate în profunzime în cadrul viitoarelor întâlniri, care vor avea loc cu regularitate.