Sari direct la conținut

Sa-ti bati seful si sa fii incurajat pentru asta? Acum se poate

HotNews.ro

Angajatul are pumnii stransi si priveste cu indarjire, ca si cum mai are putin si-i va trage un pumn in fata sefului sau. In loc de asta, il ia pe sef de mijloc, il ridica pe umar si da cu el de pamant. Este visul oricarui angajat stresat – sa isi bata seful si sa nu pateasca nimic. Ba dimpotriva, sa primeasca incurajari, poate chiar un bonus. Nu mai e doar o dorinta neimplinita, ci o noua moda in teambuilding: artele martiale, arata globeandmail.com.

Ping-pong, ATV-uri sau, in cel mai bun caz, catarari? Ok, sunt niste exercitii fizice bune pentru teambuilding, dar nu actioneaza si asupra psihicului. Pressure, o agentie de publicitate americana, a introdus in programele sale de teambuilding sedinte de arte martiale, in care colegii se pot lupta intre ei sau direct cu sefii.

„Te relaxeaza mental”, spune Unika Hypolite, unul dintre cei 30 de angajati ai agentiei. „Ii forteaza pe oameni sa iasa din comoditatea de zi cu zi”, spune si Damon Lau, seful agentiei. Ce-i drept, probabil ca aceasta este cea mai ciudata gaselnita introdusa in programele de teambuilding, dar ar putea duce catre un nou trend.

Companiile cauta noi metode pentru a usura comunicarea dintre sefi si angajati. Pe langa sedintele de arte martiale, teambuilding-urile mai pot include cursuri de hip-hop sau provocari in stilul emisiunii „Survivor”.

Luna aceasta, Universitatea din Guelph a lansat un program numit „Calul si costumul corporatist”. In cadrul acestuia, departamentele de business ale firmelor invata despre comunicare si leadership lucrand cu o herghelie de cai.

„In aceasta directie merge noua generatie”, spune Andrew Lionis, 28 de ani, Art Director al agentiei Pressure. Recunoaste ca a fost putin descumpanit atunci cand l-a lovit un subordonat, dar vede aceasta metoda – pe care unii ar numi-o neortodoxa – ca fiind una buna pentru atragerea de personal.

„Tinerii care ies azi de pe bancile scolii sunt activi si curiosi. Nu vor sa vina la o firma care le pune la dispozitie – o data sau de doua ori pe an – iesiri in care doar joaca fotbal si gata”, a adaugat Lionis.

Metoda are insa si dezavantaje: „una dintre posibilele probleme ar fi ca aceste activitati sunt foarte exclusiviste. Cineva care nu se simte bine sau are o problema fizica va fi lasat total pe dinafara, daca vorbim de sedintele de arte martiale”, spune Janice Rubin, avocat. Pe langa barierele fizice, directorii trebuie sa fie atenti si la diferentele culturale sau la cele legate de sex.

Cum se simt angajatele vizavi de aceasta metoda? Damon Lau spune ca toate femeile au fost oarecum interesate, dar niciuna nu a iesit in evidenta in cadrul antrenamentelor.

Aceste metode extreme de teambuilding duc la o intrebare de baza: functioneaza cu adevarat orice metoda de teambuilding? Fie ca-ti lipesti seful de perete sau ca joci un fotbal cu restul colegilor, este de fapt necesar?

„Probabil ca nu”, spune Jeffrey Gandz, profesor la Richard Ivey School of Business, din Ontario. Sceptic, el spune ca teambuilding-ul e bun pentru ca sparge gheata dintre colegi, dar nu are rezultate concrete in lumea reala a business-ului.

A participat, alaturi de colegi, la cateva sedinte de paintball si la un curs de gatit. „Colegii s-au bucurat ca pot sa-l impuste pe sef cu gloante cu vopsea, iar mie mi-a placut la cursul de gatit. Inainte, nu stiam cum se face profiterolul”.

„Dar”, se intreaba Gandz, „care era de fapt scopul ?”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro