Sari direct la conținut

Salariile au crescut dar suta de lei a slăbit. Harta capitalelor de județ care au pierdut din puterea de cumpărare în ultimii 3 ani

HotNews.ro
Alimente în frigider, Foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia
Alimente în frigider, Foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia

Închipuiți-vă un coș alimentar format din produse de bază (de la cartofi, fasole, lapte, brânză, ouă, telemea șamd). În urmă cu trei ani, dintr-o sută de lei din salariul de atunci, un bucureștean își putea cumpăra 10 astfel de coșuri. În 2024, deși salariul a crescut consistent, își permite mai puțin de 7 coșuri de consum. HotNews.ro a analizat salariile și prețurile din capitalele de județ și a făcut lista câștigătorilor și perdanților la puterea de cumpărare.

În 2021, potrivit datelor de la Statistică, consultate de HotNews, un coș mediu alimentar format din 10 produse (Cartofi, Fasole uscată, Morcovi, Mere, Lapte, Ceapă, Brânză de oaie, Ouă, Usturoi, Miere de albine) costa 9,75 lei. Salariul net dn București la acea dată era de 4.313 lei. Cu 100 de lei îți luai 10 coșuri de consum.

În 2024 (datele sunt valabile pentru ianuarie 2024 și ianuarie 2021), același coș costa 15,30 lei, iar salariul net din Capitală era 6.136 lei. Dintr-o sută de lei din salariul de acum, bucureșteanul își poate cumpăra doar 6,5 coșuri de consum formate din exact aceleași produse.

Capitala se află în top 10 al reședințelor de județ cu cea mai mare pierdere a puterii de cumpărare a sutei de lei.

Pe primul loc e Giurgiu, unde față de acum 3 ani, localnicii își pot cumpăra cu peste 4 coșuri de consum mai puțin cu 100 de lei. Clasamentul e continuat de Alexandria, care pierde la fiecare sută de lei 4 coșuri de alimente. Apoi urmează Craiova și Brăila, cu o pierdere de peste 3 coșuri de alimente la fiecare sută de lei din salariu. Pe locul 5 e București.

Cel mai bine stau Constanța și Satu Mare, unde pierderea puterii de cumpărare a sutei de lei s-a redus cu un singur coș alimentar format din cele 10 produse.

Alte lucruri care au rezultat în urma analizei noastre:

  • Cea mai mare scumpire a coșului format din cele 10 produse a fost în Vaslui (circa 75%), urmată de Slatina și Brăila, cu peste 65%. Ce mai lentă creștere a fost în Constanța (15%), Satu Mare și Zalău (sub 30%)
  • Cea mai mare viteză de creștere a salariilor în ultimii 3 ani a fost în Târgoviște (aproape 60% în cei 3 ani), urmată de Baia Mare, Sibiu și Piatra Neamț (peste 50%). Cele mai mici viteze de creștere a salariilor au fost în Deva, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureș.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro