„Șantaj nuclear”. Reacția Kievului după noua ameninţare din partea lui Vladimir Putin
Ucraina a acuzat joi conducerea de la Moscova de „şantaj nuclear”, după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la actualizarea doctrinei nucleare ruse.
„Rusiei nu i-a mai rămas decât şantajul nuclear; nu mai are alte instrumente pentru a intimida lumea”, a reacţionat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare pe Telegram. Dar această tentativă de a ne speria nu va funcţiona, a adăugat Iermak, potrivit agențiilor de presă DPA și Agerpres.
Vladimir Putin a avertizat miercuri seară Occidentul că Rusia ar putea de acum să recurgă la arma nucleară în cazul unui atac aerian „masiv” şi că orice agresiune împotriva teritoriului său, susţinută de un stat dotat cu arme nucleare, va fi considerat drept un atac comun.
Noile amenințări nucleare ale lui Putin
Într-o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, Putin a declarat că doreşte să insiste asupra unei modificări în special şi anume că „orice agresiune împotriva Rusiei din partea unui stat nenuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată drept un atac comun împotriva Federaţiei Ruse”.
În această reuniune, Putin a prezentat noi scenarii posibile pentru utilizarea armelor nucleare ruseşti, care pot fi de acum folosite ca ripostă chiar şi în cazul unor atacuri masive cu arme convenţionale, în cazul în care existenţa Rusiei ar fi ameninţată drept urmare.
„Condiţiile (…) pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia au fost, de asemenea, clar stabilite”, a adăugat preşedintele rus, declarând că Moscova ar lua în considerare o astfel de recurgere în cazul unui atac „masiv” cu ajutorul avioanelor, rachetelor sau dronelor.
Rusia îşi rezervă, de asemenea, dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune, inclusiv convenţională, împotriva Belarusului, a adăugat Vladimir Putin.
Aceste clarificări, a spus el, au fost minuţios gândite şi calibrate pe parcursul a mai mult de un an pentru a face faţă noilor ameninţări cu care se confruntă Rusia.
De luni de zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere aliaţilor săi să permită Ucrainei să utilizeze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane şi Storm Shadows britanice, împotriva unor ţinte de pe teritoriul rus, pentru a limita capacităţile militare ale Rusiei.
Din nou în pragul unui război nuclear?
Moscova dispune de cel mai mare arsenal nuclear din lume. Rusia şi SUA deţin împreună 88% din focoasele nucleare din lume, notează agenția Reuters.
Doctrina nucleară oficială a Rusiei, stabilită prin decret în 2020 de Vladimir Putin, prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear inamic sau al unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului.
Modificările prezentate miercuri de preşedintele rus cuprind o extindere a ameninţărilor, includerea Belarusului sub umbrela nucleară rusă şi ideea că susţinerea de către un stat nuclear a unui atac convenţional al unei alte ţări ar fi echivalentă cu un atac comun.
Războiul din Ucraina, declanşat de invazia forţelor ruse în februarie 2022, a provocat cea mai gravă confruntare dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, care a adus SUA şi Uniunea Sovietică în pragul unui război nuclear.
În 2022, Statele Unite erau într-atât de îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare tactice, încât l-au avertizat pe Vladimir Putin cu privire la consecinţele unui astfel de act, potrivit directorului CIA William Burns.
În timp ce forţele ruse câştigă teren în estul Ucrainei, iar armata ucraineană a lansat o ofensivă terestră în regiunea Kursk din Rusia la începutul lunii august, războiul a intrat în ceea ce oficialii ruşi califică drept cea mai periculoasă fază de până acum, notează agenţia britanică de presă.