Sari direct la conținut

"Saptamana de foc" a afisarii rezultatelor la examenele nationale a stabilit un nou record de trafic pe portal.edu.ro

Smile Media
Portal.edu.ro, Foto: Siveco
Portal.edu.ro, Foto: Siveco

portal.edu.ro

Portal.edu.ro / Foto: Siveco

Cu peste 3,24 milioane de vizitatori unici si peste 106 milioane de pagini afisate in perioada 2-15 iulie, portalul SEI, initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) in colaborare cu SIVECO Romania, ocupa locul intai in topul general al celor mai vizitate site-uri din Romania, conform statisticilor de trafic.

Portalul SEI reprezinta principalul punct de informare si comunicare din domeniul educational, gazduind una dintre cele mai dinamice comunitati virtuale din tara. Acesta inregistreaza cel mai intens trafic in perioada lunilor iunie-iulie cand se desfasoara Examenul de Bacalaureat, Admiterea in liceu si Examenul de titularizare.

In prima parte a lunii iulie, cele mai accesate site-uri ale portalului au fost http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro si http://forum.edu.ro.

Un trafic impresionant a inregistrat zilele acestea site-ul http://bacalaureat.edu.ro, unde candidatii si cei interesati au putut vizualiza rezultatele partiale si finale obtinute la prima sesiune de bacalaureat de anul acesta. Varful de trafic a fost inregistrat duminica, 8 iulie, cand http://bacalaureat.edu.ro a fost cel mai vizitat site web din Romania, in urma publicarii rezultatelor la prima sesiune de bacalaureat, cu un nou record de vizitatori unici: 1.141.976.

Numarul de pagini afisate (31,4 milioane) a fost mai mare decat al urmatoarelor 14 site-uri din top, la un loc. In orele de varf au fost afisate peste 1.500 de pagini pe secunda, pentru peste 52.000 de vizitatori simultan.

Anul acesta este al 12-lea an consecutiv de cand repartizarea la licee a absolventilor clasei a VIII-a se realizeaza in regim computerizat, la nivel national, in conditii de perfecta securitate si transparenta, gratie sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania. Repartizarea are la baza performantele scolare ale candidatilor si optiunile acestora, conform unui algoritm bine determinat, care asigura transparenta procesului si repartizarea corecta a fiecarui candidat.

Pe site-ul dedicat admiterii in liceu, http://admitere.edu.ro, viitorii liceeni au putut consulta rapoartele finale ale repartizarii computerizate, varful de trafic inregistrindu-se in zilele de 4 si 13 iulie.

Conform www.trafic.ro, in data de 13 iulie, cand au fost afisate atat rezultatele finale la bacalaureat dupa contestatii, cat si rezultatele repartizarii computerizate la licee, portalul a gestionat cu succes un trafic semnificativ, fara erori de accesare. In aceasta data au fost inregistrati peste 600.000 de vizitatori unici, care au accesat peste 24 de milioane de pagini din portalul SEI.

„Echipa formata din specialistii MECTS si SIVECO Romania au gestionat cu succes procesul de publicare a rezultatelor la repartizarea in licee si ale examenelor de bacalaureat, identificand si solutionand cu promptitudine atacurile informatice indreptate asupra site-urilor Ministerului Educatiei in perioada iunie-iulie. Suntem mandri ca datorita sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania, inscrierea candidatilor si procedura de repartizare computerizata in licee functioneaza corect an de an, incepand din 2001. Acest fapt nu numai ca a condus la respectarea planificarii tuturor etapelor din calendarul de admitere la liceu, dar a si determinat functionarea corecta a intregului proces de repartizare, asigurand in acelasi timp securitate sporita datelor candidatilor”, a declarat Florin Ilia, Vicepresedinte in cadrul SIVECO Romania.

Incepand cu anul 2011, site-urile pe care sunt publicate rezultatele examenelor ruleaza pe Windows Azure, ce asigura, datorita puterii de calcul alocate, disponibilitate pentru perioadele cu incarcare ridicata. Conform principiilor de functionare, in Windows Azure datele sunt stocate pe medii redundante, ceea ce asigura disponibilitatea si securitatea datelor.

Tehnologiile folosite de site-urile de afisare a rezultatelor la examenele nationale au fost proiectate nu numai pentru a raspunde cu succes numarului foarte mare de vizitatori simultani, dar si pentru a face fata unor posibile atacuri menite sa intrerupa disponibilitatea serviciilor furnizate.

Despre SEI

Programul de informatizare a invatamantului preuniversitar romanesc, SEI (Sistem Educational Informatizat), demarat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din anul 2001, reprezinta unul dintre cele mai ambitioase proiecte educationale din Europa.

SEI urmareste dotarea scolilor din Romania cu solutii IT complete pentru procesul de predare/invatare. De asemenea, programul SEI promoveaza introducerea tehnologiei informatiei in procesul educational prin proiecte specifice destinate unor scopuri educationale si administrative, intre care se inscrie informatizarea examenelor nationale.

Aportul SEI la dezvoltarea societatii informationale este dovedit prin numeroasele premii si distinctii obtinute atat la nivel national, cat si international.

Portalul SEI a fost gandit ca o modalitate de comunicare directa cu cei interesati in procesul de invatamant, reprezentand o importanta sursa online de date pertinente, corecte si actualizate in timp real.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro